انگلا مرکل، صدر اعظم آلمان و هورست زیهوفر، رئیس حزب سوسیال مسیحی، روی سیاست مهاجرت با هم توافق کردند. در بخشی از توافق، بر ایجاد "مراکز ترانزیت" در آلمان تاکید شده است. این سیاست چه تاثیری روی پناهجویان خواهد داشت؟
آیا بنبست در حکومت آلمان شکست؟
پس از مذاکرات نفسگیر و رایزنیهای مداوم، سرانجام انگلا مرکل صدر اعظم آلمان و هورست زیهوفر، وزیر داخله فدرال، روی مواردی در سیاست مهاجرت، با هم توافق کردند. زیهوفر پیش از این اعلام کرده بود که از مقامهایش به عنوان رهبر حزب سوسیال مسیحی و وزیر داخله فدرال کنار خواهد رفت.
مرکل گفته است که به هدف تنظیم و اداره مهاجرت ثانوی در نظر است که "مراکز ترانزیت" در داخل آلمان ایجاد گردند. این مراکز گردش پناهجویان را در میان کشورهای اروپایی تنظیم میکند. به بیان صدر اعظم آلمان، این توافق توازن در روابط ملی و بین المللی را برای کنترول امور مهاجرت نیز برقرار خواهد کرد.
انگلا مرکل در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: «چنانکه روحیه همکاری در اتحادیه اروپا حفظ شده است و در عین زمان، این هم یک گام نهایت مهم است که مهاجرت ثانوی را تنظیم و کنترول کنیم. ما پس از گفتگوهای داغ و روزهای سخت به یک توافق بسیار خوب دست یافتیم.» مهاجرت ثانوی به پناهجویانی اطلاق میگردد که پیش از این در یکی از کشورهای اروپایی ثبت شده اند.
هورست زیهوفر که ابقای خود در پست وزارت داخله فدرال را تایید کرد ابراز داشت که او نسبت به "توافق روشنی" که در میان دو حزب محافظه کار آلمان روی "جلوگیری از مهاجرین غیرقانونی" صورت گرفت "بسیار راضی" میباشد. زیهوفر همچنان بیان کرد: «این مراکز تزانزیت تصمیمگیری روی پرونده پناهجویان را تسریع میکند و در صورت پاسخ منفی پناهجویان به گونه سریع از آنجا اخراج خواهند شد.»
سکرتر جنرالهای دو حزب همکار بیان کرده اند که توافق صورت گرفته، هجوم پناهجویان و مهاجرین به آلمان را کاهش میدهد و کسانی که شانس ماندن در این کشور را ندارند، به گونه فوری اخراج خواهند شد.
هر دو جناح سیاسی آلمان سندی را زیر عنوان "بهبود نظم، هدایت و جلوگیری از مهاجرت در داخل اروپا" منتشر کرده اند. در توافق از سه مرحله نام برده شده است:
یک: اتحادیه دموکرات مسیحی آلمان و اتحادیه سوسیال مسیحی بایرن میخواهند جلو ورود پناهجویانی را بگیرند که کشورهای دیگر اتحادیه اروپا مسئول رسیدگی به درخواست آنان هستند .
دوم: باید مراکز ترانزیت در مرز تاسیس شود و پناهجویان از آنجا پس فرستاده شوند.
سوم: اگر با کشورهای مبدا پناهجویان در مورد پس فرستادن پناهجویان توافقی به امضا نرسیده باشد، این پناهجویان در مرز آلمان و اتریش بر اساس توافق به اتریش بازگردانده شوند.
هورست زیهوفر که پس از تشکیل حکومت ائتلافی آلمان سمت وزارت داخله فدرال را به عهده گرفت، ایجاد یک "ماستر پلان" به هدف تنظیم بهتر امور مهاجرت را با جدیت مطرح کرد. در این ماستر پلان پیشنهاد ۶۳ مادهیی صورت گرفته بود. انگلا مرکل یک مورد آن را استثنا قرار داد که در آن بر اخراج پناهجویانی که در یکی از کشورهای اروپایی ثبت نام شده اند، از مرزهای آلمان تاکید شده بود. انگلا مرکل همواره بر دریافت راه حل مشترک اروپایی در خصوص بحران مهاجرت پافشاری میکرد.
موقف حزب سوسیال دموکرات چیست؟
در این میان نقش حزب سوسیال دموکرات هم به عنوان شریک مهم در حکومت ائتلافی آلمان برجسته است. هنگامی که مذاکرات میان انگلا مرکل و هورست زیهوفر روز دوشنبه گذشته جریان داشت، اندریا ناهلز رئیس حزب سوسیال دموکرات موضع حزب خود را روشن کرد. ناهلز افزود، حزب سوسیال دموکرات تنها با توافق حزب سوسیال مسیحی و دموکرات مسیحی هدایت خواهد شد نه ماستر پلان هورست زیهوفر.
قرار است شام امروز (سه شنبه) رهبران حزب سوسیال مسیحی، دموکرات مسیحی به هدف دست یافتن به توافق حزب سوسیال دموکرات با مقامهای این جناح سیاسی ملاقات کنند.