به مناسبت روز بینالمللی مهاجران، یکی از خبرنگاران رادیوی بینالمللی با آقای پییر کلود مدیر «مرکز اولیه پذیرش پناهجویان» در منطقه ۱۸ پاریس دیدار نموده است. در این دیدار وی جزئیات و همچنین مشکلات درخواست پناهندگی در پاریس را توضیح میدهد.
سه شنبه، ۱۸ دسامبر. دیدار و گفتگوی رادیوی بینالمللی فرانسه «ار آف ای» (RFI) با پییر کلود (Pierre Claude):
ار آف ای : می توانید توضیح دهید که اکنون ما کجا هستیم؟
برای ثبت درخواست پناهندگی متقاضیان، اطلاعات اولیه آنها، مانند: اسم، هویت، سن و غیره را وارد پروندههای شان میکنیم. سپس آنها را به غرفه واحد برای درخواست پناهندگی «گودا» (GUDA) میفرستیم. در آن غرفه اثر انگشت متقاضیان بررسی میشود تا ما اطمینان داشته باشم که آنها در کشور دیگری درخواست پناهندگی ندادهاند.
اوفی و پَدَه در این مرکز پولیس در کنار هم به متقاضیان پناهندگی کمک میکنند. یکی از کارهای اصلی اوفی، راهنمایی نمودن متقاضیان پناهندگی در مورد یافتن محل اقامت و دریافت کمکهای نقدی میباشد.
آیا میتوان گفت که این دفتر «در ورودی» به فرانسه برای پناهجویان در پاریس است؟
بله. پناهجویان را ما به دو دسته تقسیم میکنیم. دسته اول بزرگسالانی هستند که یا مجرد هستند و یا بدون خانواده به پاریس آمدهاند. این دسته باید ابتدا باید از طریق یک پلاتفرم تلفنی با ما تماس بگیرند. مترجمی به آنها جواب میدهد و وعده ملاقات شان را برای روزهای آینده تعیین میکند. روز ملاقات، متقاضیان پناهندگی به اینجا ــ مرکز اولیه پذیرش پناهجویان ــ میآیند و ما درخواست پناهندگی اش را ثبت میکنیم.
درخواست پناهندگی چگونه ثبت می شود؟
برای ثبت درخواست پناهندگی متقاضیان، اطلاعات اولیه آنها، مانند: اسم، هویت، سن و غیره را وارد پروندههای شانم میکنیم. سپس آنها را به غرفه واحد برای درخواست پناهندگی «گودا» (GUDA) میفرستیم. در آن غرفه اثر انگشت متقاضیان بررسی میشود تا ما اطمینان داشته باشم که وی در کشور دیگری درخواست پناهندگی نداده است.
متقاضیانی که در کشور دیگری ــ قبل از رسیدن به فرانسه ــ در خواست پناهندگی دادهاند، دوبلینه میشوند. متقاضی دوبلینه شده باید درخواست خود را در نخستین کشور اروپایی که وارد آن شده است به ثبت برساند.
متقاضیانی که به روش عادی درخواست پناهندگی شان را پیش میبرند، پروندههای شان به سازمان حفاظت از پناهندگان و افراد فاقد تابعیت کشور فرانسه «افپرا» (OFPRA) فرستاده میشود. افپرا تصمیم میگیرد تا به درخواست پناهندگی متقاضیان ــ پس از مطالعه پرونده آنها ــ جواب مثبت یا جواب رد بدهد.
به متقاضیان پناهندگی در گودا یک سند مهاجرت موقت داده میشود. با داشتن این سند، آنها از مزایای حقوق پناهندگی بهرهمند میشوند: ماهانه کمک مالی دریافت میکنند، و حق برخورداری از مسکن را نیز به دست میآورند. باید یاد آور شد که به دست آوردن مسکن در پاریس بسیار دشوار است و تا زمانی که آنها خانه پیدا کنند، ما یک آدرس پستی در اختیار شان قرار میدهیم تا بتوانند نامههای رسمی شان را دریافت کنند. جواب پذیرش و یا جواب رد درخواست پناهندگی متقاضیان به آدرس داده شده ارسال میشود.
پس از مرحله نخست، چه اتفاقی برای متقاضیان میافتد؟
پس از مرحله نخست ــ یعنی پس از ملاقات با کارکنان « مرکز اولیه پذیرش پناهجویان » ــ پروندههای به افپرا فرستاده میشوند. سپس متقاضیان برای مصاحبه به افپرا احضار میشوند. پس از این مصاحبه که به کمک یک مترجم انجام میگیرد، افپرا در مورد پرونده متقاضیان تصمیم میگیرد.
متقاضیانی که جواب رد میگیرند می توانند به کمک دادگاه ملی حق پناهندگی « ث ان د اَ» (CNDA) به تصمیم افپرا اعتراض کنند. دادگاه ملی حق پناهندگی صلاحیت دارد تصمیم جدیدی را در مورد درخواست پناهندگی متقاضیان اتخاذکند.
اما اگر باز هم متقاضی جواب رد بگیرد ــ جواب رد از طرف «افپرا» و «ث ان د آ» ــ وی به کشور مبدا بازگردانده میشود.
آیا در پروسه بازگشت کسی به آنها کمک میکند ؟
برخی از متقاضیان خود به کشور شان باز میگردند و برخی دیگر ممکن است درخواست کمک نمایند. برخی دیگر نیز با اضافه کردن مدارک جدید به پروندههای شان، مراحل درخواست پناهندگی را از سر آغاز میکنند.
آیا به دست آوردن مسکن در طول مراحل درخواست پناهندگی پیچیده است؟
بله، خیلی پیچیده است. به طور مثال، در حال حاضر در پاریس ۱۳۰۰۰ متقاضی پناهندگی به سرپناه نیاز دارند و ما میتوانیم فقط به ۱۰۰ تن آنها مسکن ارائه دهیم.
اوفی نیز مسکن در اختیار تعدادی از متقاضیان پناهندگی قرار میدهد. در آن صورت، متقاضی پناهندگی ممکن است به شهری دیگری فرستاده شود. پرونده متقاضی نیز توسط همان شهری که وی به آن فرستاده میشود بررسی میگردد. به دست آوردن مسکن یکی از مشکلات اصلی متقاضیان پناهندگی در فرانسه و به خصوص در پاریس است.
متقاضیانی که مسکن ندارند چگونه با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند ؟
تعدادی از متقاضیان پناهندگی در خیابانها سرگردان میمانند و شب را نیز بیرون و بی سرپناه میگذرانند. تعداد دیگری از آنها نزد هموطنان شان میمانند. بیش از ۵۰ درصد متقاضیان پناهندگی در سراسر فرانسه، درخواست پناهندگی خود را در پاریس به ثبت میرسانند.
از لحاظ جغرافیایی، فرانسه مرز مشترک با کشورهای مبدا پناهجویان ندارد. تحت چه شرایطی ممکن است فرانسه به «اولین کشور ورودی» مهاجران تبدیل شود ؟
فرانسه مرز مشترک زمینی با کشورهای مبدا پناهجویان ندارد. اما پناهجویان میتوانند از مسیر هوایی به عنوان «گردشگر» وارد فرانسه شوند. در این صورت ــ بر اساس قانون دوبلین ــ فرانسه نخستین کشور اروپایی که پناهجو وارد آن شده است قلمداد میشود.
بیشتر پناهجویان در پاریس اهل کدام کشور هستند ؟
پنجاه درصد متقاضیان پناهندگی در پاریس از افغانستان میآیند.
روند مهاجرت طی دو یا سه سال گذشته چه تغییر کرده است؟
در گذشته بیشتر مهاجران از غرب آفریقا به فرانسه میآمدند اما در حال حاضر بیشتر پناهجویان در پاریس از افغانستان هستند.
شما با چه مشکلاتی روبهرو هستید؟ اولویتهای کاری شما چهها هستند ؟
یکی از اولویتهای ما فرستادن پناهجویان به دیگر شهرهای فرانسه است. امروز بیشتر متقاضیان پناهندگی در پاریس هستند و این مسئله برای ما و نهادهای دیگری که به آنها کمک میکند مشکل ساز است. اولویت بعدی ما پیدا کردن راهحل برای مشکل مسکن مهاجران در پاریس است.
آیا راهحلهای شهردار پاریس در ماههای اخیر به شما کمک کرده ؟
بله. تلاشهای زیادی در سال گذشته برای کاهش روند رسیدگی به پروندههای پناهندگی انجام شد. به طور مثال، رسیدگی به درخواست پناهندگی مهاجران در گذشته چندین سال طول میکشید. حال، زمان رسیدگی به درخواست پناهندگی متقاضیان به یک سال کاهش یافته است.
چند نفر در این پلاتفرم کار میکند؟
در «مرکز اولیه پذیرش پناهجویان» (PADA) پاریس ما ۲۷ نفر هستیم و به درخواست پناهندگی بیش۱۳۰۰۰ متقاضی رسیدگی میکنیم.
با وجود پیچیده بودن وضعیت فعلی، آیا میتوان گفت شرایط نظر به گذشته بهتر شدهاست؟
میتوانم بگویم که ما تمام تلاش مان را میکنیم تا به پناهجویان به بهترین وجه ممکن کمک کنیم و امیدواریم که شرایط در آینده بهتر شود.
آیا تعداد درخواست پناهندگی در مقایسه با پنج سال پیش کاهش و یا افزایش یافته است؟
تعداد درخواست پناهندگی پس از توافق اتحادیه اروپا با ترکیه و لیبی کاهش یافته است.
پناهجویان از چه طریق با پلاتفرم شما آشنا میشوند ؟
معمولاً پناهجویان در این مورد با همدیگر صحبت نموده و اطلاع رسانی میکنند. افراد و نهادهای که به مهاجران کمک میکنند نیز در این اطلاع رسانی به پناهجویان بسیار مفید هستند.