بوریس جانسون، نخست وزیر جدید انگلستان معتقد است که تنها در لندن حدود ٥٠٠ هزار مهاجرغیرقانونی وجود دارند. عکس از پیکسابی DR
بوریس جانسون، نخست وزیر جدید انگلستان معتقد است که تنها در لندن حدود ٥٠٠ هزار مهاجرغیرقانونی وجود دارند. عکس از پیکسابی DR

مهاجرانی که در انگلستان به طور غیرقانونی کار می‌کنند نه تنها از سوی استخدام کنند‌گان‌ مورد استفاده سوءاستفاده قرار می‌گیرند بلکه در صورت دستگیری، با مجازات شش ماه زندان نیز روبرو خواهند شد. طی سه سال گذشته عملیات کنترول کارگران غیرقانونی افزایش یافته است.

در اروپا، انگلستان برای بسیاری از مهاجران، حیثیت یک سرزمین رویایی را دارد، تا آن‌جا که حاضرند برای رفتن به این کشور از طریق فرانسه، خطرات زیادی را بپذیرند. « در انگلستان تو می‌توانی کار کنی، حتی اگر سند اقامت هم نداشته باشی» این جمله را گزارشگران مهاجر نیوز بارها از مهاجرانی شنیده‌اند که در شهر کاله در انتظار رفتن به انگلستان به سر می‌برند. غافل از آنکه کار غیرقانونی، در آن‌سوی کانال مانش هم ممنوع است!

اما گذشته از ممنوع بودن، به گفته امیلی کن وی، یک عضو سازمان غیردولتی "تحقیق درباره بهره‌برداری از کار" ( FLEX)،  کار غیرقانونی در انگلستان « با ریسک همراه است.»

امیلی کن وی هشدار می‌دهد: « یک مهاجر غیرقانونی، کمتر این شانس را دارد که توسط شرکت‌های با اعتبار استخدام گردد. این نشان می‌دهد که مهاجران غیرقانونی بیشتر توسط شرکت‌ها و کارفرمایان قانون‌گریز اسخدام می‌شوند. در چنین وضعیتی مهاجران در برابر استفاده جویی‌هایی از قبیل عدم دریافت حقوق کاری، سخت آسیب پذیر هستند.»

١٢ ساعت کار در روز برای ۴۴ یورو ؟

"کانسوننت"،  یک سازمان دفاع از پناهجویان در انگلستان دریافته است که مهاجران غیرقانونی در این کشور به آسانی به دام کارفرمایانی می‌افتند که بدون رعایت شرایط ایمنی کاری، این مهاجران را با حقوق ناچیز استخدام می‌کنند یا پاسپورت برخی از مهاجران را نزد خود نگهمیدارند. یان کن، مسئول بخش حقوقی این سازمان هشدار میدهد که «انگلستان بهشتی نیست که به مهاجران فروخته می‌شود.»

به عنوان نمونه، سازمان‌های دفاع از حقوق مهاجران بارها از شرکت موترشویی " کار واش" که نمایندگی‌های آن در کنار جاده‌ها و پارکینگ‌های فروشگاه‌های بزرگ انگلستان فعالیت داردند، انتقاد کرده‌اند. بر بنیاد یک گزارش مشترک دانشگاه ناتینگهام و کمیساریای مستقل مبارزه علیه برده‌داری در سال ٢٠١٨، کارگران خارجی بدون مدرک اقامت، در بدل یک حدود ١٢ ساعت کار در یک روز، فقط مبلغ ۴٠ پوند ( ۴۴ یورو) از این شرکت دریافت می کرده‌اند. 

بیشتر بخوانید: اتحادیه اروپا: برخلاف شایعات، انگلستان مهاجران دوبلینی را اخراج می‌کند

 کار غیرقانونی: تا شش ماه زندان و جریمه نقدی

گذشته از حقوق ناچیز، در صورت کار غیرقانونی در انگلستان، یک مهاجر می‌تواند به مجازات ٦ ماه زندان، پرداخت جریمه و ضبط درآمد ناشی از کار غیرقانونی توسط پولیس محکوم گردد.

وضعیت یاد شده در مورد مهاجرانی که در انگلستان درخواست پناهندگی داده‌اند نیز صدق می‌کند. پناهجویان، در طول دوره بررسی درخواست شان، از ٣ ماه تا ٥ سال ( در صورت درخواست تجدیدنظر)   حق ندارند کار کنند. در مواردی، یک پناهجو می‌تواند بعد  از سپری شدن یک سال از دریافت اولین پاسخ به درخواست پناهندگی ‌اش، برای برخی از حرفه‌ها اجازه کار تقاضا کند. یان کن می‌گوید در عمل این اجازه هم به ندرت داده می‌شود مگر این که پناهجو، یک داکتر دندان باشد !  

بعد از تشدید کنترول ناشی از قانون مهاجرت در انگلستان در سال ٢٠١٦، «کار غیرقانونی» در انگلستان یک تخطی قانونی محسوب می شود. این موضوع باعث شده که کارفرمایان به دلیل هراس از مجازات ٥ سال زندان و پرداخت جریمه، از استخدام افراد بدون مدرک اقامت خودداری کنند. امیلی کن وی می‌گوید: « در انگلستان، پولیس و اداره تفتیش کار با سرویس‌های کنترول مهاجرت به طور مشترک کار می‌کنند.» در مواردی هم برخی شرکت‌های استخدام کننده مهاجران غیرقانونی، با اداره مهاجرت توافق کرده‌اند تا مهاجران را به دام بیاندازند و به این اداره تحویل بدهند.

شرکت‌هایی که کارگران خارجی غیرقانونی را به دام پولیس می‌اندازند!

 امیلی کن وی می گوید که در ماه جولای ٢٠١٦، کارمندان اداره مهاجرت، شرکت کنندگان یک جلسه در یکی از رستوران‌های زنجیره‌ای "بایرون" را مورد بازرسی قرار دادند. در نتیجه این بازرسی معلوم شد که تعدادی از شرکت کنندگان جلسه، کارگران مهاجر و غیرقانونی بودند. از جمله ٣٥ مهاجری که در این رستوران دستگیر شدند حدود ٢٠ تن به مراکز بازداشت فرستاده شدند.  بعدتر معلوم شد که رستوران بایرون در یک معامله مخفیانه با مقام‌ها، این مهاجران را افشا کرده است تا در بدل آن، برخی مشکلات داخلی رستوران را با وزارت داخله حل وفصل کند!  

رقم دقیق مهاجران بدون سند قانونی در انگلستان روشن نیست. بر بنیاد آمار منتشر شده از سوی بی بی سی در سال ٢٠١٨، بین ٣٠٠ هزار تا ١ میلیون نفر در این کشور بدون سند اقامت زندگی می‌کردند. مقام‌های انگلستان در ماه مارچ ٢٠١٩ اعلام کردند که رقم افراد قابل اخراج ٦٠٠ هزار نفر بوده است اما هیچگونه سندی مبنی بر بیرون رفتن این افراد از انگلستان در دست ندارند.

مهاجرانی که از انگلستان به فرانسه بر می‌گردند

در این، میان بوریس جانسون، نخست وزیر جدید انگلستان که روز ٢٣ جولای به این مقام منصوب شد معتقد است که تنها در لندن حدود ٥٠٠ هزار نفر غیرقانونی وجود دارند. انتظار می رود که نخست وزیر جدید، سیاست مهاجرتی انگلستان را دچار تغییر کند. او قبلاً تعهد کرده بود که در صورت رسیدن به قدرت، قوانین مهاجرت را سختگیرانه‌تر خواهد کرد.

جای تعجب نیست که در چنین وضعیتی، تعدادی از مهاجران غیرقانونی در انگلستان تصمیم بگیرند دوباره به فرانسه برگردند. بر اساس تازه ترین آمار منتشر شده از سوی "اداره مبارزه با مهاجرت غیرقانونی و کار خارجی‌ها" در فرانسه، در سال ٢٠١٧، ٩٦٦ مهاجر غیرقانونی از انگلستان به فرانسه برگشته‌اند.

 



 

در همین زمینه