بوریس جانسون، که هفته گذشته نخست وزیر جدید انگلستان تعیین شد، وعده داده است که کشورش با یک تغییر قاطع در سیاست مهاجرت، سیستم گزینش مهاجران را اعمال خواهد کرد. او همچنین تعهد کرده که به تعداد زیادی از افراد غیرقانونی، مدرک اقامت توزیع خواهد کرد.
نخست وزیر جدید، که در گذشته شهرداری لندن و وزارت خارجه انگلستان را به عهده داشت، با اظهارات غیرمنتظره و اتخاذ مواضع سیاسی متضاد شهرت یافته است. به عنوان نمونه، او ابتدا یکی از مخالفان جدی "بریگسیت" یا خروج انگلستان از اتحادیه اروپا بود اما درست چهار ماه پیش از همه پرسی ماه جون ٢٠١٦ در این باره، به یکی از مدافعان طراز اول آن بدل شد.
توزیع مدرک اقامت برای مهاجران غیرقانونی
در تازه ترین مورد، بوریس جانسون، دوران کارزارهایش برای رسیدن به مقام نخست وزیری، و جانشینی ترزا می را نیز با تعهدی پر سروصدا رقم زد: او روز ١٣ جولای در برابر نمایندگان محافظه کار پارلمان بریتانیا اعلام کرد که تمامی افراد بدون مدرک در انگلستان، که به قول او شمارشان تنها در لندن به ٥٠٠ هزار نفر میرسد، سند اقامت دریافت خواهند کرد.
بر اساس اظهارات بوریس جانسون، این تعهد شامل حال مهاجرانی خواهد شد که « از مدت زیادی یا دستکم ١٢سال به این سو» در انگلستان زندگی میکنند، « مشکل قضایی ندارند، کار کردهاند اما نمیتوانند مالیه بپردازند و همیشه زندگی غیرقانونی داشتهاند.» او تاکید کرد که باید راهی برای قانونی ساختن وضعیت این افراد جستجو گردد و این تعهدش را روز ٢٥ جولای در سخنرانیاش به مناسبت احراز پست نخست وزیری، تکرار کرد.
گزینش مهاجران بر اساس امتیاز
برای نخست وزیر جدید انگلستان اما توزیع مدرک به مهاجران غیرقانونی کنونی، بدون کنترول شدید مرزهای این کشور غیرممکن است. برای رسیدن به این هدف او پیشنهاد میکند که بعد از خروج انگلستان از اتحادیه اروپا، این کشور سیستم گزینش مهاجران بر اساس امتیاز را اعمال کند.
او در پایان ماه جون گذشته در این باره گفت انگلستان باید درهایش را به روی مهاجران دارای تخصص بالا از جمله دانشمندان، «باز نگهدارد» اما همزمان با ترک اتحادیه اروپا، « شمار مهاجران غیرحرفهای به کشور را» کنترول کند.
باید گفت که گزینش مهاجران بر اساس امتیاز، روشی است که در پارهای از کشورها رواج دارد. به عنوان نمونه، در کانادا « سویه تحصیلی، زبان، تخصص، تجربه کاری و ظرفیت برای ادغام» یک فرد، نقش تعیین کننده برای کسب حد اکثر امتیاز و مهاجر شدن او به کانادا دارد.
استرالیا، منبع الهام سیاست مهاجرتی برای جانسون؟
برای مهاجر شدن به استرالیا، نامزدان باید آزمایشی را بگذرانند که نتیجه آن بر اساس معیارهای بسیار جدی تعیین میشود.
بوریس جانسون در توصیف سیستم مهاجرتی مورد نظر خود، بارها از سیستم استرالیا به عنوان نمونه نام برده است. او بعد از احراز پست نخست وزیری، یک کمیته دولتی را موظف کرده است که تا در تدوین سیاست جدید مهاجرتی در انگلستان، از این «نمونه» الهام بگیرد.
این در حالیست که سیستم مهاجرپذیری استرالیا، یکی از سختگیرترین سیستمهای غربی به شمار میرود. از سال ٢٠١٣ به این سو، استرالیا تمامی کشتیهایی مهاجران را که وارد قلمرو آبی این کشور میشوند، بر میگرداند. مقامهای استرالیا، آن عده از مهاجرانی را که موفق میشوند وارد این قلمرو گردند به مراکز بازداشت مهاجران در جزیره "نورو" و "پاپوا گینه نو" انتقال میدهند.
بوریس جانسون تا هنوز از برگرداندن قایقهای مهاجرانی که از طریق کانال مانش به این کشور میرسند حرفی به میان نیاورده است. او با این حال گفته است با کسانی که از مهمان نوازی کشورش سوءاستفاده میکنند، «سختگیرانه تر» رفتار خواهد شد.