زوان میلانوویچ وزیر سابق حزب سوسیال دموکرات کشور کرواسی در انتخابات ریاست جمهوری ٢٠٢٠ در برابر حزب محافظه کار روز دوشنبه رای بیشتر گرفت و پیروز شد.
به نقل از خبرگزاری فرانسه، زوران میلانوویچ نامزد حزب سوسیال دمکرات و وزیر سابق کرواسی براساس نتایج اعلام شده از دور دوم انتخابات ریاست جمهوری این کشور با کسب بیش از ٥٣ درصد آراء رای دهندگان به عنوان رئیس جمهوری جدید کرواسی انتخاب شد.
نخست وزیر سابق سوسیال دموکرات کرواسی در انتخابات ریاست جمهوری روز یکشنبه پنج جنوری در برابر حزب محافظه کار که حمایت حزب راست افراطی را نیز داشت، پیروز گردید.
انتخابات چند روز پس از نظر سنجی های انتخابات ریاست جمهوری و نقش آن در اتحادیه اروپا که باید دوره پس از برکزیت را مدیریت کند، برگزار شد.
این نظرسنجی ها حاکی از شرایط دشوار در کشوری است که با فشار مهاجران در مرزهای خود روبرو است و مانند سایر همسایگان بالکان، این کشور با فساد مالی و همچنان خروج گسترده ساکنان آن به کشور های دیگر مواجه است.
رأی دهندگان شعار "کرواسی معمولی" را که توسط زوران میلانویچ رهبر سوسیال دموکرات وعده داده شده بود نسبت به "کرواسی رادیکال" ترجیح دادند. کولیندا گرابار-کیتاروویچ نماینده حزب محافظه کار که با راست افراطی نیز همکاری داشت در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری شکست خورد و نتوانست رای بدست بیاورد.
طبق نتایج تقریباً نهایی کمیسیون انتخابات، زوران میلانوویچ ٥٢٫٧ درصد آرا را در مقابل ۴٧٫٣ درصد آرای رقیب خود بدست آورد.
زوران میلانوویچ رئیس جمهور جدید، یک دیپلمات سابق ٥٣ ساله است که در جریان کمپاین انتخاباتی اش به "کراواسی جمهوری برای همه" وعده داده بود.
وی پس از پیروزی گفت: «بگذارید ما در اختلافات خود متحد شویم. چهار میلیون کروات به دنبال مکان و جایی بهتری در اروپا هستند، اما کرواسی با وجود همه مشکلات بهترین مکان برای زندگی است. این صلح آمیز ترین پروژه ای خواهد بود که کرواسی بلاخره جای خود را پیدا کند.»
کولیندا گرابر-کیتاروویچ ، رهبر ٥١ ساله که در سال ٢٠١٥ رئیس دولت کرواسی شد، در انتخابات ٢٠٢٠ در برابر حزب سوسیال دموکرات شکست خورد.
با وجود تماس های او با حزب راست ناسیونالیست و اشارات مکرر به میهن پرستی و جنگ استقلال ١٩٩١ تا ١٩٩٥، او نتوانست بسیاری از رای دهندگان را که در دور اول به یک رهبر پوپولیستی رأی دادند، قانع کند.
زوران میلانوویچ با شعار "جنگ به پایان رسیده است" همواره یادآوری می کرد و بالاخره در این انتخابات پیروز گردید.
او به عنوان رئیس جمهور جدید کرواسی در ایام کمپاین چهار موضوع اصلی را در دستور کار خود قرار داده بود:
روابط بین اتحادیه اروپا و لندن پس از برکزیت، تمایل به عضویت در کشورهای بالکان غربی، تغییرات در سیستم آب و هوا و محیط زیست و حمایت از بودجه چند ساله اخیر اتحادیه اروپا.
وضعیت دشوار مهاجران در این کشور
با وجود بسته شدن "مسیر بالکان" بسیاری از مهاجران توسط قاچاقبران به گونه غیر قانونی وارد اتحادیه اروپا می شوند. این مهاجران از طریق کشور کرواسی به کشور های دیگر اتحادیه اروپا می روند. مهاجران در این کشور در وضعیت نا مناسبی به سر می برند. از سوی دیگرپلیس کرواسی توسط مهاجران و سازمان های غیردولتی حقوق بشر به خشونت علیه مهاجران متهم هستند.
کرواسی آخرین کشوری است که در سال ٢٠١٣ به اتحادیه اروپا پیوست. با این حال، وضعیت اقتصادی آن که به گردشگری وابسته است، در زمره ضعیف ترین کشورهای عضو است. برای همین کرواتی ها به دنبال زندگی بهتر در جاهای دیگر اروپا هستند.
در جریان چند سال اخیر، مهاجران در شرایط دشوار در سرحدات این کشور به سر می برند و معلوم نیست که وضعیت آنها پس از انتخابات تغییر خواهدکرد.