سازمان اس او اس مدیترانه اعلام کرده که کشتی اوشن ویکنگ تا چند روز دیگر راهی آبهای لیبیا در مدیترانه خواهد شد تا عملیات نجات مهاجران سرگردان در دریا را از سر بگیرد. اوشن ویکنگ از سه ماه به این سو به دلیل بحران ویروس کرونا، فعالیتهایش را متوقف کرده بود.
بعد از سه ماه
توقف اجباری عملیات نجات مهاجران در مدیترانه به دلیل شیوع ویروس کرونا، کشتی اوشن
ویکنگ روز شنبه ۲۰ جون بندر مارسی در جنوب فرانسه را به قصد آبهای لیبیا ترک
خواهد کرد. قرار است اوشن ویکنگ در کنار سایر کشتیهای بشردوستانه در عملیات نجات
مهاجران در دریا شرکت کند.
سوفی بو، مدیر عمومی سازمان اس او اس مدیترانه، که اوشن ویکنگ به آن تعلق دارد، گفت: « میدانیم که با یک وضعیت بشردوستانه غمانگیز روبرو خواهیم شد و ویروس کرونا هم هنوز محو نشده اما با توجه به گسترش نیازهای بشردوستانه، برای از سرگیری ماموریت ما نیاز فوری وجود دارد.»
طی یک ماه کامل، هیچ کشتی بشردوستانه در مدیترانه مرکزی حضور نداشت و ایتالیا دو کشتی نجات را که علیرغم شیوع ویروس و مسدود بودن مرزها به فعالیتهای خود ادامه میدادند، در اوایل می متوقف کرده بود.
از ۸ جون به این سو، کشتیهای سی واچ ۳ و مار جونیو، دوباره به فعالیت آغاز کردند. کشتی سی واچ روز چهارشنبه ۱۷ جون بیشتر از ۱۰۰ مهاجر را از آبهای نزدیک لیبیا نجات داد.
بیشتر بخوانید: بعد از سی واچ ۳، کشتی بشردوستانه مارجونیو نیز به آبهای لیبیا رسید
سوفی بو در ادامه گفت که دو یا سه کشتی بشردوستانه برای پوشش تمام منطقه کافی نیست و باید همانند سال ۲۰۱۳-۲۰۱۴، یک عملیات دولتی شبیه عملیات مارنوستروم ایتالیا انجام شود. او تاکید کرد که «حتی در غیبت کشتیهای نجات، عبور مهاجران از مدیترانه ادامه داشت.»
از آغاز ۲۰۲۰ حدود ۲۰۰ مهاجر در مدیترانه غرق شدهاند
به گفته کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، بین ماههای جنوری و اواخر می ۲۰۲۰، حرکت مهاجران از لیبیا و تونس به سوی اروپا در مقایسه با دوره مشابه در سال قبلی، ۱۵۱٪ افزایش یافته و به ۱۰۹۳۶ تن رسیده است. این رقم سال گذشته در همین مدت ۴۳۵۱ نفر بود.
گذشته از آن، در ماه اپریل، حرکت مهاجران از لیبیا به قصد اروپا ۳۴۱٪ افزایش یافته در حالیکه در ماه می، حرکتها از تونس ۷۵۱٪ (۱۳۷۸نفر در می۲۰۲۰) بیشتر بوده است.
با درنظرداشت این واقعیت که تنها ۷۰۰۰ نفر( از جمله ۱۰۹۳۶ نفر) توانستهاند خود را به سواحل اروپا برسانند باید پرسید پس بقیه این مهاجران کجا هستند؟ آیا آنان به دست نگهبانان ساحلی لیبیا دستگیر و برگردانده شدهاند و یا در دریا ناپدید هستند؟
بر اساس آمارهای متفادتی که از سوی کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان (Unhcr) و سازمان بین المللی مهاجرت (iom) منتشر شده رقم افراد غرق شده در دریا از اول سال تا کنون به ترتیب ۱۸۶ یا ۲۶۹ نفر بوده است.
سارا عباس، از سازمان بین المللی مهارت در فرانسه معتقد است که به دلیل عدم حضور شاهدان عینی در دریا در دورهای از بحران کرونا ویروس، به دشواری میتوان ارقام دقیق را ارائه کرد اما به صورت بالقوه، این ارقام بیشتر خواهد بود.
به گفته سوفی بو، در چنین وضعیتی، غرق شدن یک کشتی حامل مهاجران در شب ۴ جون در نزدیکی آبهای تونس که منجر به مرگ حدود ۶۰ تن شد، این واقعیت را روشن ساخت:« وقتی کشتیهای بشردوستانه در دریا نیستند، جان افراد با خطر روبرو است.»
در همین زمینه: مهاجرت: نگرانی سازمانهای خیریه از «غرق شدنهای پنهان» در مدیترانه