در هفتههای اخیر تلاشهای مهاجران برای عبور از کانال مانش و رفتن به انگلستان افزایش یافته است. هفته گذشته بیش از ۴۰۰ مهاجر توانستند طی ۲۴ ساعت به انگلستان بروند. بیشتر مهاجران از سواحل شهر کاله در شمال فرانسه با کشتیهای کوچک راه کانال مانش را در پیش میگیرند. مهاجر نیوز گزارش میدهد.
در یکی از سواحل شمال فرانسه که حدود ۳۰ کیلومتر از بندر کاله فاصله دارد، در میان تپههای ریگی و بته زارها، دو کشتی بادی، چند واسکت نجات، بشکههای آب و چارجرهای تیلفون موبایل روی زمین دیده میشوند.
کمی آنسوتر، یک نامه پستی دیده میشود که گمان میرود از یک ایرانی باشد. چند متر دورتر هم چندین واسکت نجات دیگر، بیکهای سفری و اشیای دیگر در کناره دریا به چشم میخورند.
این اسباب و اشیا نشان میدهند که تعدادی از مهاجران میخواستهاند با دو کشتی از کانال مانش عبور کنند و به انگلستان بروند اما احتمالاً از ترس پولیس همه چیز را گذاشته و فرار کردهاند.
فرانک و ژولی، یک زوج جوان فرانسوی که شب را در موتر کاروان خود در این محل سپری کردهاند میگویند از سر وصدای گزمه پولیس نتوانستهاند راحت بخوابند:« حوالی ساعت یک نیمه شب بود که پولیسها آمدند. چراغهای بزرگ را روشن کردند و با همدیگر حرف میزدند. آمده بودند که مهاجران را دستگیر کنند.»
بیشتر مهاجران با کمک قاچاقبران سفر خود به انگلستان را از سواحل بولوین-سور-مر آغاز میکنند. آنها برای عبور از کانال، از کشتیهای کوچ گازی و بادی یا قایقها استفاده میکنند.
یک مقام فرمانداری پولیس فرانسه در کاله روز ۲ سپتمر به مهاجر نیوز گفت:« طی هشت ماه گذشته حدود ۶۲۰۰ مهاجر تلاش کردهاند از کانال مانش عبور کنند. در طول سال گذشته این رقم ۲۲۹۴ نفر بود.»
فعالیت قاچاقبران در کاله
مقامهای فرانسوی میگویند در سال ۲۰۱۸ برای اولین بار قاچاقبران ایرانی با استفاده از قایق، مهاجران را به انگلستان فرستادند اما حال قاچاقبران کشورهای دیگر نیز در کاله فعالیت دارند.
پاسکال
مارکونویل، دادستان شهر کاله به مهاجر نیوز گفت:« کاهش رفتوآمد لاریها به
انگلستان باعث شده که مهاجران از کشتیهای کوچک استفاده کنند. با این حال تعدادی
از مهاجران افریقایی که پول زیادی ندارند، هنوز هم تلاش میکنند در لاریها پنهان
شوند.»
او گفت که شبکههای قاچاق انسان از کشتیهای کوچک به آسانی استفاده میکنند و نفع میبرند:« آنها اول در کنارههای دریا، محل حرکت را پیدا میکنند و بعد از تهیه وسایل دریایی دنبال مسافر میروند.»
ماکسیم، یک فروشنده وسایل دریایی در شهر بولوین- سور-مر به مهاجر نیوز گفت که سواحل کپ-گری-نه در فرانسه از سواحل بریتانیا ۳۲ کیلومتر فاصله دارد. برای طی این فاصله ۲۰ تا ۳۰ لیتر تیل لازم است اما تعداد مسافران و وزن کشتی نیز اهمیت دارد. مهاجران میخواهند خود را به آبهای بریتانیا برسانند و به محافظان ساحلی تسلیم شوند.»
آریا*،
یک مهاجر ایرانی، چندین بار تلاش کرده است با کشتی به بریتانیا برود اما ناکام شده
است. او در میان گروهی از مهاجران ایرانی در کاله گفت:«روز اول اگست تلاش کردم
اما پولیس در ساحل مانع ما شد. ساعت چهار کشتی در دریا آماده بود که ناگهان پولیس
آمد و ما همه فرار کردیم. چون هوا تاریک بود من نفهیمدم که افراد دنبال من پولیس
بودند یا مهاجران.»
آریا هنوز هم تلاش دارد با کشتی از کانال مانش عبور کند. او میگوید که برخی از مهاجران میخواهند بدون کمک قاچاقبر مسافرت کنند اما خیلی دشوار است.
«مرگ را به چشم خود دیدم»
خالد خان، یک مهاجر ۲۴ ساله افغان است که دو هفته پیش تلاش کرد با کمک قاچاقبران با کشتی از کانال مانش عبور کند اما کشتی آب گرفت و او دوباره برگشت.
او گفت که پسر کاکایش در انگلستان سه هزار پوند به قاچاقبران داده بود تا او را با کشتی به بریتانیا برسانند. در این سفر سه مهاجر دیگر افغان، ۶ ایرانی، و ۴ویتنامی در یک کشتی پنج متره با هم بودند.
خالد خان که هنوز هم منتظر رفتن به بریتانیاست گفت:« نزدیکهای ساعت ۳ شب بود که قاچاقبران ما را به کنار دریا انتقال دادند. به غیر از من و یک افغان دیگر، همه واسکت نجات پوشیدند و مسافرت ما آغاز شد.
«بعد
از گذشت یک ساعت، موتور کشتی خراب شد و داخل
کشتی را آب گرفت. به همسفرانم گفتم که برگردیم به ساحل فرانسه اما کسی نمی
پذیرفت. بالاخره بعد از یک دعوای لفظی
شدید کشتی به ساحل برگشت اما بعد از این که چهار افغان از کشتی پیاده شدیم و وزن کشتی سبک شد، دیگران دوباره به سوی بریتانیا حرکت کردند و حال در آنجا هستند!»
خالد میگوید در این اواخر یک بار تلاش کرد تا در یک لاری پنهان شود اما موفق نشد و دستش هم زخمی شد. او میگوید از سفر در کشتی سخت ترسیده است:« من مرگ را به چشم خود دیدم!»
زندگی دشوار مهاجران در کاله
شهر بندری کاله محل اصلی حرکت مهاجران به سوی بریتانیا به شمار میرود. چند سال پیش در یک کمپ بزرگ مهاجران در این منطقه که جنگل نام داشت، حدود ۸۰۰۰ مهاجر زندگی میکردند. در سال ۲۰۱۶ مقامهای فرانسوی این کمپ را مسدود کردند و حال تمامی مناطق اطراف با دیوار و حصارهای آهنی مسدود شده است.
امدادگران
میگویند که با فشار پولیس، ساحه زندگی مهاجران در منطقه روز به روز تنگتر میشود.
البته سازمانهای خیریه هم از این فشارها بی نصیب نماندهاند.
فرانسوا کینوک، معاون سازمان مسافرخانه مهاجران به مهاجر نیوز گفت:« از ماه جنوری به بعد عملیات تخلیه کمپها در منطقه صنعتی آغاز شده و حال حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ مهاجر در شرایط بسیار دشوار در کنار سرکها، زیر پلها و جاهای دیگر زندگی میکنند.»
او گفت همین اکنون حدود ۷۰۰ مهاجر در مناطق نزدیک شفاخانه زندگی میکنند. در آنجا فقط ۷ تشناب وجود دارد و توزیع کمکهای غذایی هم متوقف شده است.» به گفته فرانسوا، فشار پولیس بر سازمانهای خیریه نیز وضعیت مهاجران را روز به روز بدتر کرده است وسازمانها هر روز « شاهد بدتر شدن وضعیت هستند.»
* اسم مستعار