کمیسیون اتحادیه اروپا احتمالاً در نظر دارد که روند پس فرستادن پناهجویان به کشورهای شان را تسریع کند. بخشی از اطلاعات فاش شده میرساند که این اتحادیه برای تسریع این روند با کشورهای مبدا و ترانزیت همکاری نزدیک خواهد کرد.
کمیسیون اتحادیه اروپا در یک طرح جدید خواهان بازگرداندن سریع مهاجران، همکاری نزدیک با کشورهای مبداء و ترانزیت و «همبستگی» الزامی در میان کشورهای عضو این اتحادیه شده است.
اطلاعاتی که توسط برخی منابع به بیرون درز کرده نشان میدهد، اقداماتی که قرار است برای تنظیم مهاجرت عملی شود، به اوضاع فعلی بستگی خواهد داشت. اما موضوع بسیار بحث برانگیز، چگونگی تقسیم مهاجران در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواهد بود.
در این طرح کمیسیون اتحادیه اروپا، پایان دادن به قانون دابلین در نظر گرفته شده است. اما آن دسته از کشورهای عضو که مهاجران برای نخستین بار به آن جا وارد میشوند، کماکان تا اندازه ای مسئول رسیدگی به پناهجویان خواهند بود. این ها تغییراتی هستند که به گفته منابع در معاهده جدید مهاجرت و پناهندگی اتحادیه اروپا درج خواهند شد. ریاست کمیسیون را در حال حاضر اورزولا فون دیرلاین به عهده دارد.
به قانون دابلین پایان داده میشود
کمیسیون اتحادیه اروپا احتمالا به تاریخ ۲۳ سپتمبر به قانون دابلین پایان خواهد داد. بر اساس این قانون که از سال ۲۰۱۳ اجرایی شد، بار مسئولیت پناهجویان بر دوش کشورهایی بود که خطوط ساحلی طولانی دارند و در شمول آن ها ایتالیا، یونان و اسپانیا قرار دارند.
رئیس کمیسیون به پارلمان اروپا وعده داد که قانون دیگری را جایگزین معاهده دابلین کند و این را در نخستین سخنرانی اش که مخاطب آن اتحادیه اروپا بود، نیز تکرار نمود.
جوزپه کُنته، نخست وزیر ایتالیا موافقت اش را با گفته های فون دیرلاین اعلام کرد و گفت: «خیلی خوب شد. ایتالیا برای رسیدن به این مرحله بسیار تلاش کرده است. قوانین فعلی به ضرر کشورهایی است که مهاجران به آن جا میرسند. ما در انتظار معرفی طرح های جدید کمیسیون هستیم که قرار است در روز چهارشنبه انجام شود.»
دیوید ساسولی، رئیس پارلمان اروپا اعلام کرد که کمیسیون اروپا با این پلان «مسیر مناسبی» را در پیش گرفته است.
اما بسیاری میگویند، از آن جایی که مهاجرت مجادله برانگیزترین مساله در تاریخ اتحادیه اروپا است، باید در این زمینه محتاط بود.
مواضع متقابل
کمیسیون اروپا، مقام های بلندپایه از ۲۷ کشور عضو و پارلمان اروپا برای رسیدن به توافق در زمینه مدیریت مهاجرت، بی وقفه تلاش کردند.
پیش از آغاز فصل تابستان، هفت کشور به شمول پولند و مجارستان در نامه ای به بروکسل نوشتند که کماکان با قاطعیت از پذیرش مهاجران امتناع میکنند.
از سوی دیگر، کشورهای ساحلی در جنوب اروپا بر جا به جایی مهاجرانی که از بحر نجات داده میشوند، پافشاری میکنند.
یونان، قبرس، ایتالیا و مالتا با افزایش متداوم مهاجرانی روبرو هستند که به سواحل شان می آیند. شیوع بیماری کووید ۱۹ به بدترشدن این وضعیت منتج شده است.
تیمی که ریاست آن را ژان کلود یونکر، رئیس پیشین کمیسیون اروپا بر عهده داشت، در تلاش برای تغییر قانون دابلین ناکام ماند. فون دیر لاین امیدوار است که بتواند با تقویت مرزهای بیرونی اتحادیه اروپا، از دچار شدن به سرنوشت مشابه جلوگیری کند.
در پلان کمیسیون، اقداماتی برای تسریع پروسه برگرداندن مهاجرانی در نظر گرفته شده است که حق اقامت در خاک اتحادیه اروپا را ندارند.
برای اجرایی شدن طرح های کمیسیون، همکاری کشورهای مبدا و ترانزیت مهاجران در زمینه مبارزه با شبکه هایی که مهاجرت غیرقانونی را سازمان دهی میکنند و بستن معاهده های جدید ضروری است.