Ylva Johansson, the European Union's 

ایلوا یوهانسون، کمیسار اتحادیه اروپا در امور مهاجرت در مقابل کمپ لیپا در جریان پاسخ دادن به سوالات خبرنگاراند 
عکس: 
 Kemal Softic/AP Photo
Ylva Johansson, the European Union's ایلوا یوهانسون، کمیسار اتحادیه اروپا در امور مهاجرت در مقابل کمپ لیپا در جریان پاسخ دادن به سوالات خبرنگاراند عکس: Kemal Softic/AP Photo

ایلوا یوهانسون، کمیسار اتحادیه اروپا در امور مهاجرت طی دیدار از بوسنیا از مقام های این کشور خواست که برای بهبود شرایط زندگی هزاران مهاجر بیشتر تلاش کنند. این مهاجران که می خواهند سفرشان را به کشورهای غرب اروپا ادامه دهند، در بوسنیا گیرمانده اند.

کمیسار اتحادیه اروپا در امور مهاجرت روز پنجشنبه (۱۸ فبروری) از بوسنیا هرزگوینا خواست، در صورتی که هنوز پلان عضویت در اتحادیه اروپا را تعقیب می کند، مهاجرت را به درستی مدیریت کرده و بار این بحران را به صورت یکسان در سراسر کشور تقسیم کند.

یوهانسون در طول دیدارش، از تلاش ها در محل برای بازسازی کمپ لیپا تجلیل کرد، اما افزود که «مهاجرت باید به درستی مدیریت شود و او با این پیام مهم به این جا» آمده است.

یوهانسون در مصاحبه با دویچه وله (DW) گفت: «مهاجرت یک مساله عادی است و شما باید یک سیستم مناسب ایجاد کنید تا از این لحاظ اطمینان حاصل شود که این روند به صورت منظم پیش می رود.»

حدود ۹ هزار مهاجر از آسیا، خاورمیانه و شمال افریقا که قصد دارند سفرشان را به کشورهای مرفه تر اروپایی ادامه دهند، در بوسنیا گیرمانده اند. بیشتر آن ها در سارایوو، پایتخت بوسنیا و کانتون اونا سانا به سر می برند که با کرواسیا، کشور عضو اتحادیه اروپا هم مرز است.

۵ دسمبر: پناهجویان در یک اردوگاه در بوسنیا-عکس از رویترز / دادو روچ
۵ دسمبر: پناهجویان در یک اردوگاه در بوسنیا-عکس از رویترز / دادو روچ

بحران بشری

در هفته ها و ماه های گذشته، شرایط زندگی حدود ۱۵۰۰ مهاجر که در اوناسانا گیرمانده اند، به صورت فزاینده ای وخیم تر و خطرناک تر شد. برخی از آن ها بیش از یک سال است که در فضای باز و بدون دسترسی به ابتدایی ترین امکانات زندگی می کنند.

بخش بزرگی از این بحران انسانی در کمپ لیپا ایجاد شد. لیپا در اواخر ماه دسمبر در شعله های آتش سوخت و مسدود شد. در حالی که هوا بسیار سرد شده بود، بیش از یک هزار تن مجبور شدند در خانه های متروکه یا خیمه هایی بخوابند که در جنگل برپا شده بودند. این کمپ اخیرا دوباره باز شده است.

یک داکتر آلمانی که اخیرا یک هفته را برای درمان مهاجران در اونا سانا گذرانده است در أواسط ماه جنوری به اینفومایگرانتس گفت، "مطمئن است که برخی در آن جا جان باخته اند". در أواخر ماه جنوری یک سازمان غیردولتی به نام «SOS Bihac» گفت که کارمندانش واقعا اجسادی را در این منطقه پیدا کرده اند.

آتش سوزی در اردوگاه لیپا در بوسنیا باعث آواره شدن ۴۰۰۰ پناهجو شد- عکس: IOM
آتش سوزی در اردوگاه لیپا در بوسنیا باعث آواره شدن ۴۰۰۰ پناهجو شد- عکس: IOM

در أوائل این هفته، سازمان خیریه کاتولیک به نام «امبروزیانا» گفت که موفق شده با استفاده از مبالغ جمع آوری شده، برای مهاجران در کمپ لیپا یک سالون غذاخوری بسازد.

بوسنیا که به دنبال عضویت در اتحادیه اروپا است، از نظر قومی تقسیم شده است و یکی از فقیرترین کشورهای اروپا است. گفته می شود که از زمان جنگ بوسنیا در سال های ۱۹۹۰ بی نظمی در اداره این کشور حاکم شده است. حدود ۱۰۰ هزار تن طی این جنگ جانشان را از دست دادند و بیش از ۲ میلیون تن آواره شدند. به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس، برخی از مناطق بوسنیا، پذیرش مهاجران را با قاطعیت رد کرده اند.

دیدار از کرواسیا

در نخستین ساعات روز پنجشنبه، یوهانسون در تویتر نوشت که برای بحث و گفتگو راجع به «مدیریت مهاجرت» و «یک مکانیزم کارآمد نظارت بر مرز» با مقام های کرواسیا در زاگرب دیدار کرده است.

او به دویچه وله گفت که روز پنجشنبه "به خصوص برای گفتگو راجع به این موضوع یک دیدار خاص با وزیران مسئول در کرواسیا داشته است». هدف از این دیدار بحث و گفتگو «راجع به ایجاد یک مکانیزم مستقل نظارت بوده است تا در مورد حفظ حقوق بنیادی مهاجران اطمینان حاصل شود".

یوهانسون در پاسخ به دویچه وله راجع به اقدامات اتحادیه اروپا علیه به عقب راندن مهاجران گفت، این که "مردم لت و کوب شده و به عقب رانده می شوند، غیرقابل قبول است".

در أوائل ماه جاری، وزیر داخله کرواسیا دیدار اعضای ایتالیایی پارلمان اروپا را از مرز کرواسیا با بوسنیا «اقدامی تحریک آمیز علیه پولیس کرواسیا» و «تلاشی برای بی اعتبار کردن» کشورش خواند. نمایندگان ایتالیایی پارلمان اروپا برای بررسی شرایط زندگی مهاجران در بیهاج به آن جا سفر کرده بودند.

کرواسیا بارها به اخراج غیرقانونی مهاجران از مرز مشترکش با بوسنیا متهم شده و به این خاطر مورد انتقاد قرار گرفته است.

در اواخر ماه اکتوبر سال گذشته، شورای مهاجران دنمارک (DRC) گزارشی نشر کرد که براساس آن بیش از ۷۵ تن در یک هفته «به صورت مستقل از یکدیگر راجع به رفتار غیرانسانی، لت و کوب وحشیانه و حتی سوء استفاده جنسی» در خاک کرواسیا گزارش دادند.

به تاریخ ۹ فبروری، سازمان بین المللی مهاجرت (IOM) از اتحادیه اروپا خواست که برای پایان دادن به خشونت علیه مهاجران در مرزهای بیرونی اتحادیه اروپا اقدامات عاجل انجام دهد.

تصویر از آرشیف: مهاجران در کرواسیا
تصویر از آرشیف: مهاجران در کرواسیا

منظور از «Pushbacks» (به عقب راندن اجباری)، جلوگیری از ورود مهاجران به قلمرو یک کشور با بازگرداندن اجباری آن ها به یک کشور دیگر است که معمولا بلافاصله پس از عبور آن ها از مرز انجام می شود.

به عقب راندن مهاجران غیرقانونی است. چون با این کار قوانین بین المللی و حقوق بشر به شمول اصل ««non-refoulement» (عدم اخراج متقاضیان پناهندگی) و حق مهاجران برای ارائه درخواست پناهندگی پس از عبور از مرز، نقض می شود.

اتحادیه اروپا «برای همگان نیست»

یوهانسون به این اذعان کرد که "مهاجرت پدیده ای است که همیشه این جا (در اتحادیه اروپا) بوده است و همیشه این جا خواهد بود". اما او به دویچه وله گفت: «ما مجبور نیستیم که مرزهای مان را کاملا باز کنیم.»

یوهانسون در ادامه گفت: «ما به آن هایی که نیاز به محافظت بین المللی دارند، خوشامد می گوییم. ... اما اگر کسی به صورت غیرقانونی بیاید و بعد به درخواست پناهندگی اش پاسخ منفی داده شود، باید بازگردد.»

هفته گذشته، تومو کنیزیویچ، مدیر بنیاد خیریه کاتولیک در بوسنیا و هرزگوینا گفت که در تلاش هایش برای رسیدگی به مهاجران «حمایت بسیار اندکی» دریافت کرده است.

اتحادیه اروپا ازاوائل سال ۲۰۱۸ تا به حال برای کمک به مدیریت بحران مهاجرت در بوسنیا بیش از ۸۸ میلیون در اختیار این کشور گذاشته است.

 

در همین زمینه