یادگیری زبان آلمانی نخستین چالشی است که کودکان مهاجر با آن مواجه می شوند./عکس: With kind permission of the Foreigners' Council Dresden and the Educational Mentorship program
یادگیری زبان آلمانی نخستین چالشی است که کودکان مهاجر با آن مواجه می شوند./عکس: With kind permission of the Foreigners' Council Dresden and the Educational Mentorship program

به خاطر همه گیری کرونا و تعطیلی طولانی مدت مکاتب، دانش آموزان مهاجری که در خانه آلمانی صحبت نمی کنند، بسیار بیشتر از دیگران آسیب دیده اند و میزان ترک تحصیل در میان آن ها افزایش یافته است.

وقتی که یک معلم به ام وجیه، یک زن مهاجر سوریایی گفت که زبان آلمانی پسر ۹ ساله اش در طول تعطیلی شش هفته ای مکتب ضعیف تر شده است، او ناراحت شد، اما این خبر برایش غیرمنتظره نبود.  

این مادر دو فرزند که ۲۵ سال دارد، در ادامه گفت: «وجیه به سرعت آلمانی یاد گرفت و ما به او خیلی افتخار می کردیم». او در ادامه گفت: «من می دانستم که پسرم آن چه را که آموخته بدون تمرین کردن فراموش می کند، اما نمی توانستم به او کمک کنم».

حالا پسر او باید یک سال دیگر را در صنف موسوم به «کلاس خوشآمدگویی» بگذراند تا میزان تسلط او بر زبان آلمانی به سطحی برسد که بتواند به همسن و سالان آلمانی زبانش در مکتب ملحق شود.

تعطیلی مکاتب که از ماه مارچ سال گذشته تا به حال به حدود ۳۰ هفته رسیده باعث گسترش بیشتر شکاف میان دانش آموزان مهاجر و بومی در آلمان شده است. حتی قبل از همه گیری کرونا هم میزان ترک تحصیل در میان مهاجران ۱۸.۲ درصد بود که تقریبا سه برابر میانگین میزان ترک تحصیل در سطح ملی است.

کارشناسان بر اهمیت افزایش کمک به دانش آموزان مهاجر تاکید دارند. آن ها می گویند، در غیر این صورت تلاش های آلمان برای ادغام بیش از دو میلیون تن که طی هفت سال گذشته درخواست پناهندگی داده اند، هدر می رود. این مهاجران عمدتا از کشورهای سوریه، عراق و افغانستان بوده اند.

توماس لیبیگ، از سازمان همکاری و توسعه اقتصادی « OECD » گفت: «بزرگترین تاثیر همه گیری کرونا بر روند ادغام قطع ناگهانی ارتباط  (مهاجران) با شهروندان آلمانی است». او گفت: «بیشتر کودکان مهاجر در خانه آلمانی صحبت نمی کنند و به این خاطر ارتباط با مردم بومی بسیار مهم است».

بیش از ۵۰ درصد از دانش آموزان در آلمان که والدین مهاجر دارند، در خانه آلمانی صحبت نمی کنند. در میان ۳۷ کشور عضو «OECD» این بالاترین میزان است. در فرانسه شمار این گروه از دانش آموزان به ۳۵ درصد می رسد. این آمار در مورد دانش آموزانی که در آلمان به دنیا نیامده اند، بلندتر است و به ۸۵ درصد می رسد.

والدین مهاجری که از تحصیلات اکادمیک برخوردار نیستند و بر زبان آلمانی به خوبی تسلط ندارند، تلاش کردند تا به فرزندانشان که مجبور به یادگیری در خانه بودند کمک کنند.

از آن جایی که مهاجران بیشتر در مناطق فقیرنشین زندگی می کنند و موارد ابتلا به بیماری کووید ۱۹ در چنین نواحی بیشتر است، والدین مهاجر بیشتر با مشکل تعطیلی مکاتب روبرو بودند.

انگلا مرکل، صدراعظم آلمان و نخست وزیران ۱۶ ایالت تصمیم گرفتند که در طول هر سه موج شیوع ویروس کرونا مکاتب را تعطیل کنند. در حالی که کارخانه ها را برای محافظت از اقتصاد آلمان باز گذاشته شدند.

مونا نداف که رهبری یک پروژه مشاوره برای مادران مهاجر را برعهده دارد، گفت: «همه گیری کرونا مشکلات مهاجران را تشدید کرده است». این پروژه توسط سازمان خیریه دیاکنی در ناحیه نوی کولن برلین اداره می شود که وابسته به کلیسای پروتستان است.

نداف در ادامه گفت: «آن ها (مهاجران) مجبور بودند به مسائل اداری بیشتری رسیدگی کنند، مانند سازمان دهی آزمایش کرونا برای کودکانشان یا گرفتن وقت واکسین. سردرگمی زیادی وجود دارد. اشخاصی بودند که از ما پرسیدند، آیا این درست است که نوشیدن چای زنجفیل تازه از ابتلا به کرونا محافظت می کند و آیا واکسین کرونا باعث عقیم شدن می شود».

نداف ام وجیه را به نور زاید، یک مادر عربی آلمانی معرفی کرد که به او نشان داد چگونه به دختر و پسرش (برای یادگیری ) کمک کند.

نارسایی های طولانی مدت در سیستم تعلیم و تربیه آلمان مانند ضعف در زیرساخت های دیجیتالی و کاهش ساعات مکتب، بر مشکلات والدین افزود.

«نسل از دست رفته»

به گزارش اتحادیه معلمان، فقط ۴۵ درصد از ۴۰ هزار مکتب در آلمان بیش از همه گیری کرونا انترنت پرسرعت داشتند و مکاتب در آلمان تا ساعت ۱۳:۳۰ باز هستند. در حالی که دانش آموزان در فرانسه  می توانند دست کم تا ساعت ۱۵:۳۰ در مکتب باشند.

در نواحی فقیرنشین احتمال این که مکاتب از زیرساخت های دیجیتالی محروم باشند، بیشتر است و والدین توانایی خرید لپ تاپ یا شامل کردن فرزندانشان در موسسه های مراقبت از اطفال پس از رخصتی مکتب را  ندارند.

آلمان بین سال های ۲۰۰۰ و ۲۰۱۳ موفق شد با توجه بیشتر به یادگیری زبان آلمانی در مهدکودک ها و مکاتب، میزان ترک تحصیل را در میان مهاجران به نصف یا به عبارت بهتر به ۱۰ درصد برساند.

اما در سال های گذشته دانش آموزان بیشتری از کشورهایی مانند سوریه، افغانستان، عراق و سودان که استندردهای تحصیلی در آن جا پایین تر است، وارد مکاتب آلمان شدند و میزان ترک تحصیل دوباره افزایش یافت.

به گفته اتحادیه معلمان، ۲۰ درصد از ۱۰.۹ میلیون دانش آموز در آلمان برای این که بتوانند مکتب را موفقانه به پایان برسانند، به تدریس خصوصی نیاز دارند و انتظار می رود که میزان کلی ترک تحصیل دوبرابر شده و به بیش از ۱۰۰ هزار مورد برسد.

پروفیسور اکسل پلونیکه، از بنیاد تحقیقات اقتصادی در شهر کولن گفت: «شکاف تحصیلی بین دانش آموزان مهاجر و بومی رشد خواهد کرد». او گفت: «ما پس از همه گیری کرونا به سرمایه گذاری های عظیم نیاز خواهیم داشت ....تا نگذاریم یک نسل از دانش آموزان از دست برود».


 


 

در همین زمینه