یک پناهجوی دانش آموز افغان و خانوادهاش از شهر سُدان در شمال فرانسه به سویدن اخراج شدند. مقامهای فرانسوی به کمک یک کارمند اجتماعی، دانش آموز یاد شده را از صنف درسی بیرون برده و قبل از اخراج، با خانوادهاش به یک توقیفگاه اداری انتقال دادند. همصنفیها و معلمان دانش آموز اخراج شده با امضای فراخوانی خواهان لغو اخراج او و خانوادهاش شدهاند.
روز جمعه ۱۱ جون، پولیس با اداره مکتب لولک در شهر سُدان تماس گرفت و خواستار انتقال الیاس، پناهجو و دانش آموز ۱۳ ساله افغان به اداره پولیس شد.
بعد از آن که اداره مکتب از انتقال دانش آموز خودداری کرد، یک کارمند اجتماعی او را به دفتر پولیس انتقال داد و سپس همه خانواده به توقیفگاه اداری شهر متز انتقال داده شدند.
ان هلن تکسیه، معلم زبان فرانسوی الیاس به مهاجر نیوز گفت که از حدود یک هفته پیش نسبت به وضعیت این دانش آموز پناهجو نگران بود اما تصور نمی کرد مقامها برای بیرون بردن «ناگهانی» از مکتب اقدام کنند.
او در ادامه گفت که معلمان و هم صنفان الیاس از اقدام غیرمنتظره برای بازداشت او شوکه شدهاند. «او حتی نتوانست از هم صنفانش خداحافظی کند.»
دیدیه هربیون، شهردار سدان نیز که هنگام دستگیری الیاس در مکتب حضور داشت از روش مقامها انتقاد کرد و گفت: «مکتب باید یک محل مقدس باشد. چنین اقدامی در یک مکتب پذیرفتنی نیست.»
در همین باره: پناهندگی در فرانسه: پذیرش پناهندگی مهاجران افغان از سوی دادگاه پناهندگی رو به کاهش است
از افغانستان تا سویدن و فرانسه
الیاس و خانوادهاش هنگامی که او ۶ ساله بود افغانستان را به دلیل تهدید طالبان ترک کردند. آنها بعد از عبور از مرز پاکستان و ایران، به ترکیه رفتند و در آنجا جابجا شدند. کمی بعدتر، برادر بزرگ و۱۷ ساله الیاس توانست خود را به سویدن برساند و بعد از گرفتن کارت اقامت، بقیه نیز بعد از تحمل دشواریهای فراوان، از طریق جاده بالکان، به او پیوستند.
با تغییر قوانین مهاجرت در سویدن، درخواست پناهندگی خانواده رد شد و در ماه سپتمبر ۲۰۲۰ الیاس و خانوادهاش به فرانسه آمدند و درخواست پناهندگی کردند.
اما فرمانداری پولیس منطقه دزاردن با انتشار خبرنامهای گفتهاست که دانشآموز افغان و خانوادهاش در چارچوب پیمان دوبلین به سویدن اخراج شدهاند: «مقامهای فرانسوی وظیفه داشتند تا در چارچوب قوانین دوبلین، خانواده را به سویدن، کشوری که صلاحیت بررسی درخواست پناهندگی آنان را دارد، انتقال دهند.»
بر اساس خبرنامه، خانواده پناهجوی افغان ابتدا از شهر متز به فرودگاه رواسی شارل دوگل پاریس و سپس به سویدن انتقال داده شده است.
معلم زبان فرانسوی الیاس را یک دانش آموز «بسیار اجتماعی» توصیف کرد و گفت که او به چند زبان از جمله سویدنی و انگلیسی به راحتی صحبت میکرد.

پیمان دوبلین و سرگردانی مهاجران در کشورهای اروپایی
ژرار سادک، یک عضو سازمان خیریه سیماد به مهاجر نیوز گفت که وضعیت این خانواده پناهجوی افغان نمایانگر وضعیت خانوادههای بیشماری است که بعد از دریافت پاسخ منفی در کشورهای دیگر از جمله سویدن، در فرانسه درخواست پناهندگی می کنند اما پیمان دوبلین مانع آنها میشود.
او توضیح داد که تعدادی از دادگاههای اداری فرانسه مانع اخراج افغانهای دوبلینی به سویدن و در نتیجه اخراج انها به افغانستان میشوند. اما در ۲۸ می ۲۰۲۱ وزارت داخله فرانسه با تکیه بر حکم دادگاه عالی فرانسه، تصمیم گرفت که افغانها را میتوان به سویدن، که یک کشور اروپایی است، اخراج کرد. با این استدلال که نمیتوان با قاطعیت حکم کرد که سویدن افغانهای رد شده را به کشور شان اخراج میکند.
به گفته ژرار سادک، با حکم دادگاه عالی فرانسه، پناهندگان افغان در فرانسه دیگر نمیتوانند برای لغو روند دوبلین و درخواست پناهندگی در این کشور، به دادگاه مراجعه کنند.
بنابر ارقام منتشر شده، حدود ۳۰ هزار پناهجوی افغان که در فرانسه حفاظت به دست آوردهاند، همه دوبلینی بودهاند.
شماری از مهاجران اخراج شده دوبلینی، بعد از مدتی دوباره به فرانسه بر میگردند. منابع وزارت داخله فرانسه میگویند حدود ۲ تا ۳ هزار پناهجو در این وضعیت به سر میبرند.
بیشتر بخوانید: درخواست سندیکاهای رسانهای از وزیر خارجه فرانسه: «جلو اخراج خبرنگار افغان را بگیرید و به او پناهندگی بدهید»
تلاش شاگردان و معلمان مکتب برای لغو اخراج الیاس و خانوادهاش
اخراج این دانش آموز افغان و خانوادهاش در شرایطی انجام شده که امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، هفته گذشته خواستار افزایش اخراج مهاجران غیرقانونی از این کشور شد.
در همین باره: امانوئل ماکرون خواهان افزایش اخراج مهاجران غیرقانونی از فرانسه شد
معلمان و دانش آموزان مکتب لولک در شهر سُدان حال نگرانند که مبادا سایر دانش آموزان پناهجو در این مکتب به سرنوشت الیاس دچار گردند.
آنها با امضای فراخوانی که بعد از ظهر روز سه شنبه ۱۵ جون از سوی بیشتر از ۲۳۵۰ تن امضا شده بود، خواستار لغو اخراج الیاس و خانوادهاش شدهاند.
معلمان الیاس به مهاجر نیوز گفتند که آنها تلاش دارند تماس خود را با این پناهجوی دانش آموز حفظ کنند. آنها تصمیم دارند به کمک شهرداری و تعدادی از نمایندگان محلی نگذارند این قضیه به فراموشی سپرده شود.
روز جمعه گذشته کارمندان و دانش آموزان مکتب لولک، یک روز بدون درس را برگزار و در جریان آن درباره اخراج دانش آموز افغان صحبت کردند.