۱۹ سپتمبر سال ۲۰۲۰، یونان، جزیره لیسبوس، گروهی از آوارگان و مهاجران که در کمپ کاراتپه زندگی می کنند/عکس: EPA/Vangelis Papantonis
۱۹ سپتمبر سال ۲۰۲۰، یونان، جزیره لیسبوس، گروهی از آوارگان و مهاجران که در کمپ کاراتپه زندگی می کنند/عکس: EPA/Vangelis Papantonis

در سال گذشته شمار مهاجران در سراسر دنیا با وجود همه گیری کرونا به میزان بی سابقه ۸۲،۴ میلیون نفر رسیده است. به خصوص تعداد بی جاشدگان داخلی افزایش یافته است.

در گزارش سالانه کمیسیاریای عالی سازمان ملل متحد «یو ان اچ سی ار» که روز جمعه (۱۸ جون ۲۰۲۱) معرفی شد، آمده است، شمار مهاجران در مقایسه با ده سال پیش دوبرابر شده است. آلمان از جمله پنج کشوری است که به بیشترین تعداد مهاجران در سراسر جهان پناه داده است.

فیلیپو گراندی، کمیسار عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان به خبرگزاری فرانسه (ای اف پی) گفت، در جریان «پاندمی کرونا همه چیز به شمول اقتصاد متوقف شد.» او افزود: «اما جنگ ها، منازعات، خشونت ها، تبعیض و تعقیب، همه این عوامل که مردم را به فرار مجبور کرده اند، باقی مانده است.»

در سال ۲۰۱۹ نیز شمار اشخاصی که از خشونت و تعقیب فرار می کردند، به میزان بی سابقه ای رسیده بود. براساس این گزارش در سال ۲۰۲۰ سه میلیون انسان دیگر به این تعداد اضافه شد. به این ترتیب شمار افرادی که از وطن شان بیرون رانده شدند، طی نهمین سال متوالی افزایش یافت.

بربنیاد گزارش «یو ان اچ سی ار» در اواخر سال گذشته در سراسر جهان حدود ۲۶،۴ میلیون انسان از کشورهای شان فرار کردند. ۴،۱ میلیون پناهجو که هنوز راجع به درخواست های پناهندگی شان پاسخ نهایی را دریافت نکرده اند، در شامل این تعداد هستند.

در حالی که این ارقام در مقایسه با یک سال قبل تقریبا هیچ تغییری نکرده است، شمار افراد موسوم به بی جاشده داخلی، یعنی اشخاصی که در درون کشورشان در حال فرار هستند، افزایش یافته است. تعداد آن ها به دو میلیون نفر افزایش یافته و به این ترتیب مجموعا به ۴۸ میلیون تن رسیده است.

گراندی گفت: «در وضعیتی که مناقشه و خشونت افزایش یافته و عبور از مرز به خاطر بحران کرونا دشوار شده است، شمار بی جاشدگان داخلی الزاما افزایش می یابد.» 

دست کم ۱۶۴ کشور در سال گذشته به خاطر پاندمی کرونا مرزهایشان را مسدود کردند. بیش از نیمی از این کشورها از ورود پناهجویان هم جلوگیری کرده اند.

در کنار بحران های درازمدت در کشورهایی مانند سوریه، افغانستان، سومالیا و یمن، برخی از مناقشات دیگر نیز شمار زیادی از مردم را به فرار وادار کرد، به طور مثال در منطقه تیگرای که در اتیوپیا موقعیت دارد و در شمال موزامبیق.

بیش از دو سوم از همه مهاجران در سراسر جهان فقط از پنج کشور هستند: سوریه، ونیزوئلا، افغانستان، سودان جنوبی و میانمار. براساس گزارش «یو ان اچ سی ار» ۴۲ درصد از بی جاشدگان کمتر از ۱۸ سال سن دارند.

اکثریت مطلق مهاجران به کشورهایی پناه برده اند که با مناطق بحران زده همجوار هستند. ترکیه با ۳،۷ میلیون مهاجر، کماکان به بیشترین تعداد در سراسر دنیا پناه داده است. در جایگاه های بعدی کشورهای کلمبیا (با ۱،۷ میلیون)، پاکستان و اوگاندا (هرکدام با ۱،۴ میلیون ) و آلمان (۱،۲ میلیون ) قرار می گیرند.

بربنیاد اطلاعات «یو ان اچ سی ار» شمار مهاجرانی که به آلمان رسیدند طی چهارمین سال متوالی به وضوح کاهش یافته است. آلمان فدرال با ۱۰۲ هزار و ۶۰۰ درخواست جدید پناهندگی کمترین میزان را طی سال های گذشته ثبت کرده است. 

 

در همین زمینه