از دو هفته به این سو که طالبان دوباره در افغانستان به قدرت رسیدهاند، پناهندگان افغان در فرانسه از این نگرانند که نتوانند خانوادههای خود را از کشور بیرون کنند. روند الحاق خانوادگی در فرانسه که در دوره بحران کرونا با تأخیر چشمگیری روبرو شده بود در شرایط کنونی بسیار پیچیدهتر شده است.
هفته گذشته چهار پناهنده افغان در فرانسه از شورای دولت (دادگاه عالی) خواستند تا خانوادههای شان در جریان عملیات تخلیه از کابل بیرون آورده شوند. شورای دولت در پاسخ به این درخواست گفت که «قاضی اداری صلاحیت ندارد در روند تخلیه تغییر وارد کند.» در نتیجه خانوادههای گیرمانده در کابل، نتوانستند از طریق پل هوایی نظامی فرانسه از افغانستان بیرون بیایند.
همین اکنون حدود ۲۳۵۰ درخواست الحاق خانوادگی از سوی پناهندگان افغان در فرانسه ارائه شده و بی پاسخ مانده است. تعدادی از این درخواست از ماهها و یا سالها پیش انبار شدهاند. به گفته ژرار سادیک، از سازمان خیریه سیماد، «یک پناهنده افغان به طور متوسط باید سه سال و نیم انتظار بکشد تا خانوادهاش را بخواهد.»
باید گفت که روند اداری برای درخواست الحاق خانوادگی در فرانسه حتی قبل از قدرت گیری دوباره طالبان هم پیچیده و دشوار بود. سفارت فرانسه در کابل تقریباً هیچگاهی به کسی ویزا نمی داد و به گفته ژرار سادیک «از سالها به این سو کسی نتوانسته از طریق کابل ویزای الحاق خانوادگی بگیرد.» تمام افغانها میدانند که ویزا برای افغانها از طریق سفارت فرانسه در اسلام آباد و در مواردی در هند اجرا میشد.
در همین باره: حکم دادگاه عالی فرانسه و نگرانی در مورد سرنوشت پناهجویان افغان
کندی روند الحاق خانوادگی
در سال ۲۰۲۰ بحران ویروس کرونا و در نتیجه آن مسدود شدن مرزها، مهلت اعطای ویزا برای الحاق خانوادگی را طولانی و دشوارتر کرد. در ماه اپریل ۲۰۲۱ مواضع امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، در مورد آزادی بیان و کارتونهای مذهبی، منجر به تظاهراتی وسیع در پاکستان و مسدود شدن سفارت فرانسه در این کشور شد. تمامی کارمندان سفارت اسلام آباد به فرانسه برگشتند و در نتیجه پرونده الحاق خانوادگی افغانها نیز به حال تعلیق درآمد.
اندکی بعدتر، این پروندهها به سفارت فرانسه در دهلی نو فرستاده شدند و بخشی هم به عهده سفارت تهران افتاد. به گفته ژرار سادیک، اگرچه روند درخواست حالا دیجیتالی شده اما «در صورت پاسخ مثبت، خانوادهها باید به دهلی سفر کنند حال آن که هزینه تکت کابل-دهلی بسار بالاست.»
سازمان سیماد با انتقاد از «کندی و سکون» ماشین اداری الحاق خانواده در فرانسه، آن را یک «فاجعه» میخواند زیرا به گفته ژرار سادیک «درخواست ویزا برای الحاق اعضای خانواده یک حق شمرده میشود و نه یک امتیاز.» به همین ترتیب،ژسیکا لسک، وکیل دادگاه در پاریس نیز که وکالت حدود ۷۰ خانواده افغان را به عهده دارد در گفتگو با روزنامه لوموند از دشواریها در این پرونده انتقاد میکند.
در همین مورد: شورای دولت فرانسه محدودیت صدور ویزای الحاق خانوادگی برای مهاجران را لغو کرد
فرانسه باید تعهداتش را رعایت کند
بر بنیاد آمار منتشر شده از سوی اداره اتباع خارجی وزارت داخله فرانسه، در فاصله ماههای جنوری و جولای ۲۰۲۱ حدود ۴۳۱ ویزای الحاق خانوادگی به افغانها داده شده است. در سال ۲۰۲۰ از مجموع ۲۳۹۶ درخواست ویزای الحاق خانوادگی، تنها ۱۸۹ ویزا به افغانها داده شده بود. سازمان سیماد این ارقام را واقعاً ناچیز میخواند.
و حال با قدرت گیری طالبان در افغانستان، بی صبری قبلی افغانها برای خانوادههای شان به اضطراب بدل شده است. یک پناهنده افغان که از سال ۲۰۱۸ به این سو در فرانسه زندگی میکند میگوید: «دو سال میشود که تلاش دارم همسر و سه فرزندم را بیاورم. خانوادهام در آن جا گیر افتاده، بانکها بسته اند و من نمیتوانم به آنها پول بفرستم.» او میپرسد: «آنها چگونه زندگی کنند؟ زنها که حتی حق بیرون رفتن را هم ندارند؟»
به گفته ژرار سادیک، فرانسه باید کارمندان قونسولگری خود را افزایش دهد. او میپرسد : «با آمدن طالبان مرزها مسدود شدهاند. خانوادهها چگونه برای گرفتن ویزا به دهلی یا تهران بروند؟ ما آرزو داریم فرانسه تعهدات خود را محترم بشمارد و قانون را رعایت کند.»
فرانسه از ۱۶ تا ۲۷ اگست ۲۶۰۰ افغان را از کابل بیرون برد. بخش عمده این افغانها فعالان فرهنگی و جامعه مدنی هستند.
بیشتر بخوانید: افغانستان: طی دو هفته فرانسه حدود ۳۰۰۰ نفر از جمله ۲۶۰۰ افغان را تخلیه کرد