عکس تزئینی: روند تخلیه افغان ها توسط کشور های غربی
عکس تزئینی: روند تخلیه افغان ها توسط کشور های غربی

بیشتر از یک صد تن از دانشجویان دانشگاه امریکایی کابل به کردستان عراق انتقال یافته‌ و تحصیلات شان را در شهر سلیمانیه این کشور ادامه می‌دهند. صدها تن دیگر از دانشجویان دانشگاه امریکایی به کشورهای دیگر تخلیه شده‌اند.

روز نامه نیویارک تایز در گزارشی از انتقال ۱۰۹ دانشجوی دانشگاه امریکایی کابل به کردستان عراق و زندگی جدید آن‌ها در محیط دانشگاهی در این کشور خبر داده است.

به نوشته روزنامه، در نیمه ماه اگست که طالبان به درهای کابل نزدیک می‌شدند، تحصیل در دانشگاه امریکایی کابل که تا آن زمان برای دانشجویان این دانشگاه نوعی امتیاز به حساب می رفت، ناگهان به خطر جدی برای آنان بدل شد زیرا طالبان این دانشگاه را مرکز جاسوسی برای امریکایی‌ها تلقی می کردند.

با نزدیک شدن طالبان به کابل، کارمندان خارجی دانشگاه کابل به پایگاه نیروهای بریتانیایی به نزدیکی فرودگاه کابل انتقال یافتند اما ندا (اسم مستعار) یک تن از دانشجویان و کارمند دانشگاه و گروهی از دانشجویان طی ۴ ساعت تمامی اسناد و مدارک هویتی دانشجویان را از بیم طالبان آتش زدند.

نیویارک تایمز می نویسد بعد از این که آتش زدن مدارک به پایان رسید این دانشجویان نیز ابتدا به مرکز نیروهای بریتانیایی و سپس به فرودگاه انتقال یافتند اما نیروهای بریتانیایی، به دلیل افغان بودن، مانع پرواز آنها با اتباع خارجی شدند.

ندا به نیویارک تایمز گفت: «آن‌ها به ما گفتند شما افغان هستید، نمیتوانید بروید.» به گفته این دانشجو، سربازان بریتانیایی او دیگر دانشجویان همراه او را از میدان در محلی بیرون کردند که تحت کنترول طالبان بود.

سرانجام روز ۲۱ اگست، دانشجویان موفق شدند در یک پرواز شرکت هوایی قطر از کابل به سوی عراق پرواز کنند؛ کشوری که همه فکر می‌کردند در آنجا با ناامنی و انفجارهای روزانه گروه دولت اسلامی یا داعش روبرو خواهند شد.

در همین باره: صدها تن از جمله استادان و دانشجویان دانشگاه امریکایی افغانستان را ترک کردند

اما برخلاف این تصور دانشجویان، آن‌ها به شهر سلیمانیه در کردستان عراق انتقال یافتند که از امن ترین مناطق عراق محسوب می‌شود. نیویارک تایمز می نویسد که انتقال این دانشجویان به کردستان، نتیجه تلاش‌های ویکتوریا فونتن، معاون دانشگاه امریکایی کابل بود که قبلاً در عراق کار کرده و در جریان بحران کرونا، با همتای خود در دانشگاه امریکایی سلیمانیه در یک برنامه مجازی همکاری کرده بود.

ویکتوریا فونتن در جریان تلاش‌هایش برای یافتن جایی برای دانشجویان کابل، موفق شد با مقام‌های عالی رتبه از جمله بهرام صالح، رئیس جمهور عراق که بینانگذار دانشگاه امریکایی سلیمانیه است، رابطه برقرار و سپس توجه، جارد کوهن، مدیر یک شرکت امریکایی به نام جیگ ساو را جلب کند.

به نوشته نیویارک تایمز، جارد کوهن توانست تنها در بعد از ظهر یک روز ، مبلغ ۳ میلیون دالر وعده کمک مالی از مساعدت کنندگان امریکایی برای اسکان ۱۰۹ دانشجوی افغان در سلیمانیه و مصارف دانشگاهی آن‌ها به دست آرد. او همچنین در انتقال تعدادی از فعالان جامعه مدنی و روزنامه نگاران افغان به یک کشور دیگر کمک کرده است.

به گفته یان بکفورد، رئیس دانشگاه امریکایی کابل، از جمله دانشجویان این دانشگاه در کابل، ۱۰۶ تن به قیرغیزستان و حدود ۲۰۰ تن دیگر به کشورهای دیگر از جمله پاکستان و امریکا انتقال یافته‌اند.

او به نیویویارک تایمز گفت ۳۷۵ دانشجوی دانشگاه هنوز هم در کابل به سر می‌برند و از بیم طالبان مخفیانه زندگی می‌کنند. این دانشجویان می‌توانند درس‌های اونلاین راکه از بیرون از افغانستان تهیه می‌شود تعقیب کنند اما همیشه به انترنت دسترسی ندارند.

 

در همین زمینه