دفتر سازمان هالت در پاریس که به مهاجران خدمات ارائه می کند. عکس: مهاجرنیوز/حفیظ احمد میاخیل. اکتوبر ۲۰۲۱
دفتر سازمان هالت در پاریس که به مهاجران خدمات ارائه می کند. عکس: مهاجرنیوز/حفیظ احمد میاخیل. اکتوبر ۲۰۲۱

وضعیت بد اقتصادی افغانستان نه تنها در داخل بلکه در خارج از کشور نیز افغان ها را تحت تاثیر قرار داده است. مهاجران افغان مقیم فرانسه می گویند که در کنار کار عادی، اکنون مجبور شده اند بیشتر کار کنند تا به خانواده های خود در افغانستان کمک نمایند.

شرایط کاری در فرانسه

دسترسی به بازار کار در فرانسه یکی از مهمترین خواست های مهاجران است، اما به شرایط خاصی بستگی دارد. افراد و یا مهاجرانی که مدارک دارند، حقوق کاری مشابهی با شهروندان فرانسوی دارند، اما شرایط برای پناهجویان، دوبلینی ها و مهاجران غیرقانونی متفاوت است.

از مارچ ۲۰۱۹ به اینسو، به پناهجویانی که در فرانسه شش ماه بیکار بوده اند اجازه کار داده شده است. برای دریافت مجوز کار، این پناهجویان باید به DIRECCTE وزارت کار مراجعه کرده و پیشنهاد کار یا قرارداد کاری را به کارفرما ارائه کنند. به دلیل این محدودیت ها و فرآیندهای پیچیده اداری، برخی از مهاجران نمی توانند به راحتی به بازار کار دسترسی داشته باشند.

مهاجران دوبلین از حق کار و سرپناه در فرانسه که اکثر افغان ها در آن وضعیت زندگی می کنند، محروم هستند.

تاثیر وضعیت اقتصادی فغانستان تحت سلطه طالبان بر زندگی کاری مهاجران

افغانستان از زمان به قدرت رسیدن طالبان با مشکلات اقتصادی روبرو شده است. در ماه اگست، نیروهای خارجی از افغانستان خارج شدند و تعدادی از پروژه ها متوقف گردید و باعث شد تا مردم شغل خود را از دست بدهند. علاوه بر این، میلیون ها دالر کمک به افغانستان نیز مسدود شده است.

سازمان ملل متحد اخیراً در مورد بحران اقتصادی در افغانستان هشدار داده و گفته است که ۱۸ میلیون شهروند افغان به کمک نیاز دارند. علاوه بر این، جنگ بین دولت سابق و طالبان پنج میلیون افغان را آواره کرده است.

بحران اقتصادی افغانستان بر زندگی کاری مهاجران در فرانسه نیز تأثیر گذاشته و نیازهای خانواده های آنان را افزایش داده است.

شماری از جوانان افغان مقیم فرانسه می گویند که حاکمیت طالبان در افغانستان آنها را مجبور کرده است که بیشتر از گذشته کار کنند و برای ارسال پول کافی برای خانواده هایشان در افغانستان تلاش نمایند.

عبیدالله مایار ۲۹ ساله که پنج سال پیش از ولایت میدان وردک افغانستان به فرانسه مهاجرت کرده، اکنون در دو بخش مجبور به کار شده است زیرا برادرانش شغل خود را در افغانستان از دست داده اند و به حال خود رها شده اند.

او که در بخش باغبانی شهرداری پاریس کار می کند به مهاجرنیوز گفت: «علاوه بر وظایف شهرداری، بعد از ساعت چهار می خواهم اضافه کار کنم. قبلاً چند نفر در خانواده ما کار می کردند، اما اکنون تنها مسئول ۱۶ یا ۱۷ نفر هستم، بنابراین باید زیاد کار کنم.»

او می گوید درآمد ماهانه اش ۱۵۰۰ یورو است و این پول برای اجاره خانه و هزینه های روزانه اش کافی نیست، بنابراین باید بیشتر کار کند.

عبیدالله مایار مهاجر افغان، پنج سال است که در یکی از حومه های پاریس زندگی می کند. عکس: عبید
عبیدالله مایار مهاجر افغان، پنج سال است که در یکی از حومه های پاریس زندگی می کند. عکس: عبید

جان کاکر، رئیس انجمن فرهنگی افغانستان در فرانسه نیز از وضعیت اقتصادی افغانستان تاسف کرد و گفت که برای نخستین بار در هفت سال گذشته، برخی از اعضای خانواده او در افغانستان از وی درخواست کمک مالی کردند.

او گفت: «در افغانستان کار وجود ندارد، زمستان در راه است و اقتصاد مردم خراب شده است. چند روز پیش برای چند خانواده پول فرستادم.»

این تنها عبید و کاکر نیستند که تحت تأثیر بحران اقتصادی قرار گرفته اند، بلکه بسیاری از مهاجران افغان در پاریس و سایر شهرهای فرانسه نیز تحت تأثیر قرار گرفته اند.

برخی از افغان های مقیم دوبلین حتی حق کار ندارند، به همین دلیل مجبور می شوند تا به گونه غیرقانونی به دنبال کار در بازار سیاه بگردند.

فرانسه یکی از کشورهایی است که در سال های اخیر بیشترین تعداد پناهجویان افغان را داشته است. بر اساس آمار اداره مهاجرت و افراد بی تابعیت در فرانسه (افپرا)، در سال ۲۰۲۰ حدود ۹۵۶۰۰ مهاجر درخواست پناهندگی دادند که از این جمله ۱۰۱۰۰ تن مهاجران افغان هستند.

 

در همین زمینه