عکس آرشیف: پناهجویان در پاریس، ۲۰۱۷. عکس از مهدی شبیل
عکس آرشیف: پناهجویان در پاریس، ۲۰۱۷. عکس از مهدی شبیل

یک گزارش منتشر شده از سوی چندین سازمان خیریه اخیراً گفته است که در فرانسه از هر دو پناهجو یک نفر، کمک پولی ماهانه را دریافت نمی‌کند. سازمان مهاجرت و ادغام فرانسه (اوفی) این ادعا را رد کرده و می‌گوید که تمامی پناهجویان به این کمک مالی دسترسی دارند. مهاجر نیوز در این مورد توضیحات می‌دهد.

چندین سازمان خیریه از جمله اقدام علیه گرسنگی، بخش اجتماعی اداره کمک فوری صحی یا ارتش نجات، در گزارشی که در ماه دسمبر منتشر شده، وضعیت اجتماعی، صحی و مالی پناهجویان در فرانسه را فاجعه بار توصیف کرده‌اند.

بخشی از این گزارش به ناکارآمدی اقدامات دولت برای پناهجویان، که افراد فوق‌العاده آسیب پذیر را تشکیل می‌دهند، اختصاص یافته است. گزارش از جمله واضح ساخته که کمبود اطلاعات درباره سیستم پناهندگی، به عدم درک سیستم پذیرش پناهجویان منجر شده و تاز واردان را در موقعیت دشواری قرار می‌دهد.

به گونه مثال اکثریت پناهجویان زبان فرانسوی را اصلاً نمیدانند یا بسیار کم به این زبان مسلط هستند و بسیاری هم به اینترنت دسترسی ندارند تا از طریق آن با نزدیکان خود یا ادارت مربوطه تماس بگیرند. در کنار این، عده‌ای هم از خدمات صحی محروم هستند.

گزارش در مورد مشکلات عمده پناهجویان این را هم توضیح می‌دهد که از هر دو پناهجو، یک تن از کمک مالی ماهانه (ADA) محروم هستند. گزارش می‌گوید: «آن عده از پناهجویان که در مراکز پذیرش روزانه رفت سر وکار دارند، بدون درآمد ماهانه هستند یا مبلغ آن خیلی ناچیز است. بیشتر کسانی که درآمد مالی دارند، آنانی هستند که کمک ماهانه دریافت می‌کنند. تنها نیمی از پناهجویانی که مورد پرسش قرار گرفته‌اند گفته‌اند که این کمک را دریافت می‌کنند.»

در همین مورد: فرانسه: اوفی یک کارت جدید بانکی به پناهجویان توزیع می‌کند

توضیحات بالا موجب شده است که دیدیه لیشی، مدیر عمومی اداره مهاجرت و ادغام فرانسه (OFII) که مسئولیت پناهجویان در فرانسه را به عهده دارد، واکنش نشان دهد. او به مهاجر نیوز گفت: «تمامی پناهجویان، حتی دوبلینی‌ها، مسحق کمک ماهانه هستند. به گفته او غیرممکن است که نیمی از پناهجویان در فرانسه از دسترسی به این کمک ماهانه محروم باشند.

حال چرا سازمان‌های خیریه چنین ادعایی را مطرح کرده‌اند؟ شاید به این دلیل که آن‌ها اصطلاح پناهجو را به معنای وسیعتری به کار برده‌اند. آن‌ها در تحقیقات خود، ‌بغیر از پناهجویان به معنای اداری، تازه واردان بدون اسناد، رد شدگان و پناهندگان پذیرفته شده را نیز مدنظر داشته‌اند.

چه کسی حق دریافت کمک پولی ماهانه را دارد؟

کمک پولی ماهانه یا (ADA) نوعی کمک خاصی است که تنها به پناهجویان، کسانی که درخواست پناهندگی شان در اداره پولیس (Préfecture) ثبت شده اختصاص دارد.

اوفی یادآوری می‌کند که در موارد زیر پناهجویان حق دریافت پول ماهانه را ندارند:

-  پناهجویان رد شده‌ای که حق مانده در فرانسه را ندارند، حق دریافت کمک ماهانه را از دست می‌دهند

-  پناهجویان قبول شده یا پناهندگان، حق دریافت کمک ماهانه را ندارند زیرا با دریافت کارت اقامت، آن‌‌ها وارد سیستم عمومی کمک‌ها در فرانسه می‌شوند.

-  تازواردانی که هنوز درخواست پناهندگی خود را ثبت نکرده‌اند، نیز حق دریافت کمک ماهانه را ندارند.

به این ترتیب، میتوان گفت که رقم مورد ادعای سازمان‌های خیریه نادرست نیست اما چارچوب آن به وضاحت تعریف نشده است. بهتر بود که آنان به جای پناهندگان، از کلمه «مهاجران» یا «افراد خارجی نادار» استفاده می‌کردند: در فرانسه ۵۰ درصد این افراد با «گرسنگی متوسط» یا «گرسنگی جدی» روبرو هستند. به این دلیل که ۲۴ درصد افراد مستحق کمک ماهانه، می‌گویند غذای کافی به آنها نمی‌رسد.

آیا ممکن است در دوران پناهجویی حق کمک ماهانه را از دست داد؟

به گفته سازمان اوفی، چندین مورد وجود ددارد:

-  وقتی یک پناهجو از پذیرفتن مسکن در بیرون از ایل دو فرانس خودداری کند، ممکن است کمک‌ ماهانه اش قطع گردد. دیدیه لیشی، مدیر اوفی می‌گوید: «ما نمی‌خواهیم کسی را تنبیه کنیم اما این تنها راهیست که از تراکم بیش از حد پناهجویان در ایل دو فرانس جلوگیری شود.» 

-  وقتی یک پناهجوی دوبلینی «احضار می‌شود تا در روند پذیرش دوباره، به کشور ورودی‌اش در اروپا فرستاده شود» در این صورت کمک ماهانه‌اش قطع می شود.

-  وقتی یک پناهجو از سوی یک دادگاه به مجازات محکوم می گردد، کمک ماهانه‌اش را از دست می‌دهد.

 دیدیه لیشی می‌گوید که «بدون موارد یاد شده در بالا، دلیلی وجود ندارد که یک پناهجو کمک ماهانه دریافت نکند. البته مواردی وجود دارد که یک پناهجو کارت کمک ماهانه‌اش را گم کند یا شماره نادرستی را به کار ببرد اما در این موارد راه‌حل هم وجود دارد.»

بر اساس آمار وزارت داخله فرانسه، در سال ۲۰۲۰، ۹۳ هزار دوسیه درخواست پناهندگی در فرانسه ثبت شده بود. این رقم نسبت به سال ۲۰۱۹ و رقم ۱۵۱ هزار درخواست، ۳۸ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

بیشتر بخوانید: چگونه می‌توانید در فرانسه درخواست پناهندگی بدهید؟



 

در همین زمینه