یک نهاد خیریه سوری میگوید که ترکیه تعدادی از مهاجران افغان و عراقی را به شهر ادلب در سوریه اخراج کرده است. به گفته این نهاد،اخراج شدگان بخشی از هزاران مهاجر سوری هستند که ترکیه در ماه فبروری به گونه غیرقانونی به سوریه اخراج کرده است.
به گزارش سایت ترکی زبان اندیپندنت، داوود مهدی، رئیس مجتمع سازمانهای سوریه، طی مصاحبهای گفته است که ترکیه در اواخر ماه فبروری، کارتهای اقامت حدود ۲۰۰ هزار مهاجر را با طل و آنان را به شهر ادلب سوریه اخراج کرده است. تعدادی از این مهاجران، افغان، عراقی یا پاکستانی بودهاند اما معلوم نیست چرا مقامهای ترکیه آنها را به سوریه فرستاده اند.
به گفته داوود مهدی، خیالی گل، یک مهاجر افغان ۲۲ ساله و چهار تن از همراهانش بعد از بازداشت توسط در ۲۲ فبروری به شهر ادلب اخراج شدند. سایت اندیپندنت تصویری از کارت هویت خیالی گل را منتشر کرده که در پاکستان به او داده شده و او را ساکن اصلی ولایت ننگرهار افغانستان معرفی میکند.
لغو کارت اقامت مهاجران به دلایل ناموجه
رئیس مجتمع سازمانهای سوریه در ترکیه گفت که مقامهای ترکیه بیشتر مهاجران سوری را به دلایل ناموجه از جمله دست داشتن در یک حادثه ترافیکی،عدم اعلام تغییر محل اقامت یا شماره تیلفون شان به اداره عمومی مهاجرت، فراموش کردن کارت اقامت در منزل یا حتی دعوا با همسایگان، از این کشور اخراج کردهاند.
او گفت: «اداره مهاجرت با پیامک/ اس ام اس به این مهاجران، حتی کسانی که شهروندی ترکیه را به دست آورده بودند، اطلاع داده که کارت اقامت شانها در ترکیه باطل شده است....به این ترتیب، به یکبارگی هزاران نفر به مهاجران بدون مدرک قانونی بدل شدند.»
او در ادامه توضیح داد که مقامهای ترکیه با این اقدام قصد دارند مهاجران را در وضعیتی قرار دهند که آنها «داوطلبانه این کشور را ترک کنند.»
بازگشت داوطلبانه یا اخراج اجباری؟
صواش اونلو، مسئول امور مهاجرت در ورازت داخله ترکیه در اواخر مارچ در جلسه دوحه ۲۰۲۲ گفت که حدود ۵۰۰ هزار مهاجر سوری «داوطلبانه» به کشور شان برگشتهاند اما به گفته داوود مهدی، بیش از نیمی از این مهاجران «اخراج شدهاند.»
شماری از مهاجران علیه اداره مهاجرت به دادگاه شکایت کرده و موفق شدهاند تصمیم مقامها را باطل کنند اما بیشتر مهاجران از روبرو شدن با مقامها هراس دارند.
حدود ۳،۷ میلیون مهاجر سوری و بیش از ۴۰۰ هزار مهاجر عراقی، افغان و سایر کشورها در سوریه به سر میبرند.
رژیم طالبان در ماه اگست ۲۰۰۱، قدرت را در افغانستان به دست گرفت و ترکیه، مانند سایر کشورهای جهان، تا کنون این رژیم را به رسمیت نشناخته است. با این حال مقامهای ترکیه میخواهند در کنار امارات متحده عربی، کار بازسازی و امن ساختن فرودگاه کابل را به عهده بگیرند.
آیا انقره از این طریق تلاش میکند زمینه عادی ساختن پروازهای بین المللی به افغانستان و در پس منظر آن، زمینه اخراج مهاجران افغان به این کشور را فراهم کند؟ آینده به این سوال پاسخ خواهد داد.
در همین زمینه: پولیس ترکیه بیش از ۷۰۰ مهاجر غیرقانونی از جمله افغانها را دستگیر کرد