یک گزارش سازمان دیدبان حقوق بشر یونان را متهم کرده است که برای اخراج و عقب راندن مهاجران از جمله افغانها به ترکیه، از مهاجران بدون مدرک استفاده میکند. مقامهای یونانی به مهاجرانی که در اخراج ها سهم میگیرند، وعده اعطای مدرک قانونی دادهاند.
گزارش دیدبان حقوق بشر که روز پنجشنبه ۷ اپریل منتشر شد حاکی از آن است از سپتمبر ۲۰۲۱ تا فبروری ۲۰۲۲، ۲۳ مهاجر افغان در منطقه دریای اوروس، از یونان به ترکیه اخراج شدهاند. این مهاجران به دیدبان حقوق بشر گفتند که هنگام اخراج با آنها «با خشونت رفتار شده و تیلفون، پول و اموال شخصی آن ها را گرفتهاند.»
در همین باره: یک زن مهاجر ایرانی به دلیل «شکنجه» و اخراج غیرقانونی، از یونان به سازمان ملل شکایت کرد
۱۶ تن از مهاجران اخراج شده گفتند افرادی که قایقهای حامل آنها به سوی سواحل مرزی ترکیه در امتداد دریای اروس هدایت میکردند، «عربی زبان یا اتباع کشورهای آسیای جنوبی بودهاند.»
مهاجرانی که اخراج دیگران را به عهده دارند
یک نظامی پیشین افغان که در ماه دسمبر با زور به ترکیه اخراج شده گفته که با یک پاکستانی که قایق حامل او را هدایت میکرد به زبان پشتو صحبت کرده است. قایق ران مذکور گفته است: «ما حدود سه ماه این کار را انجام میدهیم و بعد از آن به ما یک مدرک میدهند که میتوانیم در یونان آزادانه بگردیم. بعد از آن به ما یک تکت ترن میدهند تا به کشوری که میخواهیم برویم.»
مراد، یک مهاجر اخراج شده دیگر افغان به دیدبان حقوق بشر گفت که هنگام اخراج از طریق دریای اوروس، با دو افغان و دو پاکستانی روبرو شد. او گفت: «هر دو افغان ما را با قایق از دریا عبور دادند و من با یکی از آن ها صحبت کردم.... او گفت که پولیس یونان آنها را با تعداد دیگری از مهاجران انتخاب کرده تا مهاجران جدید را از دریا عبور بدهند. او گفت که یونانیها نمیخواهند مستقیماً در اخراج مهاجران دست داشته باشند.»
بیل فرلیک، مدیر برنامه حقوق پناهندگان در دیدبان حقوق بشر میگوید که «کاملاً روشن است که حکومت یونان مسئولیت اخراج غیرقانونی از مرزها را به عهده دارد و استفاده از افراد میانجی،این مسئولیت را کاهش نمیدهد.»
او خواهان تحقیق قضایی فوری از سوی اتحادیه اروپا در این باره شد و گفت که یونان باید مسئول تخطی از قوانینی شناخته شود که اخراجهای گروهی را ممنوع کرده است.
اخراجها از طریق دریای اوروس «حدود ده سال سابقه دارد»
سازمانهای دفاع از مهاجران بارها یونان را به اخراج و عقب راندن مهاجران از مرزهایش متهم کردهاند اما یونان همواره این اتهامات را رد کرده است.
در همین زمینه: سازمان ملل نگران "عادی سازی" خشونت و عقب راندن مهاجران از مرزهای اروپا است
ماریون بوشتل، وکیل در مرکز حقوقی لیسبوس به مهاجر نیوز گفت که اخراجها یا پوش بکها از طریق دریای اوروس حدود ده سال سابقه دارد و در گذشته افشاگریهایی در این مورد وجود داشته اما انتشار یک گزارش کامل در این باره جدید است: «واقعیت آن است که استفاده نیابتی از مهاجران [توسط پولیس یونان] برای اخراجها، پیشتر از سپتمبر ۲۰۲۱ آغاز شده است.»
او گفت که در لیسبوس مهاجران چشم دیدهای خود از عقب راندن مهاجران، به خصوص از منطقه اوروس را بازگو کردهاند.
به گفته او یکی از این موارد، قضیه اخراج یک خانواده سوری است که در یک پست مرزی بازداشت و شب ۹ جولای ۲۰۲۰ از طریق دریای اوروس اخراج شد ه است: «اعضای این خانواده گفتند افرادی که به زبان عربی حرف میزدند آنان را با قایق از دریا عبور دادند و به ترکیه بازگرداندند.»
ماریون بوشتل گفت که قضیه این خانواده سوری را با گروهی از وکلا در دادگاه حقوق بشر اروپا مطرح کرده است.
فرانتکس از پاسخ طفره میرود
دیدبان حقوق بشر همچنین از عدم اقدام فرانتکس (آژانس حفاظت از مرزهای اروپا) در مورد تخطیهای یاد شده انتقاد کرده است. بزرگترین گروه کارمندان فرانتکس در کنترول مرزهای اروپا در یونان و امتداد دریای اوروس نقش دارند.
فرانتکس در پاسخ به تماس مهاجر نیوز، مستقیماً به موارد یاد شده در گزارش دیدبان حقوق بشر اشاره نکرده اما میگوید که «در دوره مدنظر گزارش، دو شکایت در مورد قضایای جدی در عملیات انجام دشه در یونان مطرح شده است. هردو قضیه همچنان تحت بررسی است و آژانس نمیتواند در این مورد جزئیات بیشتری ارايه کند.»
در ماه فبروری، کمیساریای عالی سازمان ملل برای پناهندگان از «معمولی شدن» اخراجهای غیرقانونی از سوی یونان اظهار نگرانی کرد و گفت از آِغاز ۲۰۲۰ حدود ۵۲۰ مورد عقب راندن غیر رسمی مهاجران را ثبت کرده است.