شورای اروپا با انتشار گزارشی «عمومیت یافتن» عقب راندن مهاجران از مرزها را محکوم کرد. به شورا از کشورهای عضو میخواهد به «نقض حقوق بشر» و«خشونتهای جدی و سیستماتیک» پایان دهند.
شورای اروپا در گزارشی که روز پنجشنبه ۷ اپریل منتشر شد، گفته است که در سالهای اخیر رقم «پناهندگان، پناهجویان و مهاجرانی» که در مرزهای زمینی و دریایی اتحادیه اروپا عقب رانده شدهاند افزایش یافته است. به گفته این شورا، که یک نهاد مستقل است و به اتحادیه اروپا تعلق ندارد، این عقب راندنها به یک «مشکل سیستماتیک واروپایی» بدل شده است.
شورا به گونه خاص به فهرستی از ۱۳ کشور اشاره می کند که در آن کرواسی، ایتالیا، اتریش، مجارستان،پولند، لیتوانی، لتونی، یونان، قبرس، ترکیه، بلغارستان وحتی فرانسه و اسپانیا ذکر شده است. این کشورها به دلیل بازگرداندن مهاجرانی که سعی داشتند وارد قلمرو آنها گردند، مورد انتقاد قرار گرفته اند. شورا گفته است که مهاجران بدون این که به آنها امکان ارائه درخواست پناهندگی داده شود، به کشورهای همسایه بازگردانده شدهاند.
سند شورای اروپا به گزارشهای سازمانهای غیردولتی استناد کرده است که برای مثال، بین ۵۰ تا ۱۳۰ مورد اخراج در روز را در طول تابستان ۲۰۲۰، و تا ۱۷۰ مورد را در اکتوبر همین سال، بین فرانسه وایتالیا در منطقه آلپ ماریتیم، محاسبه کردهاند.
درگزارشهای تحقیقی متعدد رسانهها یا انجمنهای غیردولتی از سایر کشورها نیز نام برده شده است. برای مثال یونان بارها متهم شده است که در چندین مورد مهاجران را بدون قایق و بدون واسکت نجات از طریق دریای اژه به ترکیه بازگردانده است.
پولند، لیتوانی و لتونی به نوبه خود به دلیل رفتارشان با افرادی که از بلاروس وارد میشوند، به ویژه در جریان موج گسترده ای که در تابستان ۲۰۲۱ دیده شد، مورد انتقاد قرار گرفته اند.
در همین مورد: گزارش: در سال ۲۰۲۱ بیش از ۶۲۰ مورد عقب راندن مهاجران از جزایر یونان ثبت شده
«نقض ظالمانه و متناقض حقوق بشر»
در این گزارش همچنین اشاره شده است که «استفاده از خشونت» علیه مهاجران در برخی از کشورها «جدی و سیستماتیک» بوده است. گزارش همچنین از تمایل برخی از کشورها به تصویب قوانینی برای قانونی کردن اقدامات بازگرداندن، به ویژه در مجارستان یا حتی فرانسه، انتقاد کرده است.
دونیا میاتوویچ، کمیسر حقوق بشر شورای اروپا تاکید کرد که «وضعیت فعلی نشان می دهد که نقض جدی حقوق بشر، که به عنصر اساسی در کنترول مرزی کشورهای عضو تبدیل شده، ظالمانه و متناقض است و نتیجه معکوس دارد."
در همین زمینه: سازمان ملل نگران "عادی سازی" خشونت و عقب راندن مهاجران از مرزهای اروپا است
او از رفتار دوگانه مبتنی بر استقبال «گرم» از اوکراینیهایی که از جنگ فرار میکنند، انتقاد کرد: کشورهای اروپایی که آغوش خود را به روی آنها باز کردند، همان کشورهایی هستند که مهاجران ملیتهای دیگر را تحت فشار قرار میدهند.
دونیا میاتوویچ اظهار تاسف کرد که رهبران با این اقدام، بین گروههای مختلف مهاجران «شکافهای کاذب» ایجاد میکنند. او تاکید کرد: «حقوق بشر برای محافظت از همه ما، به طور یکسان و صرف نظر ازریشههای ما وجود دارد.»
شورای اروپا، که نظارت بر حقوق بشر در اروپا را به عهده دارد، از کشورهای عضو خواست که به بازگرداندنها مهاجران پایان دهند و از این طریق به تعهدات قانونی خود در قبال افرادی که به دنبال حمایت هستند، احترام بگذارند.
شورا همچنین از دولتها خواست که «قواعد رفتاری» و «روشهای معیاری شفاف و اجباری» را برای مقامات کنترل مرزی وضع کنند تا با مهاجران «به شیوهای منطبق با حقوق بشر» رفتار کنند.