دولت انگلستان اخیراً با رواندا توافقنامهای امضا کرده است که بر بنیاد آن افرادی که به طور قاچاقی وارد انگلستان می شوند، از این کشور به رواندا فرستاده خواهند شد. اگرچه تا هنوز درباره اجرایی شدن این توافق شک و گمان زیادی وجود دارد، مهاجران گیرمانده در کاله درباره آن دیدگاههای متفاوتی دارند. مهاجر نیوز از شهر کاله فرانسه گزارش میدهد.
دوشنبه ۲۵ اپریل: برخی از مهاجران در مرکز روزانه سازمان سکورکاتولیک شهر کاله والیبال بازی میکنند. دیگران غذا میخورند یا در حویلی این مرکز قدم میزنند و با هم صحبت میکنند.
مومن و جاوید دو مهاجر افغان هستند. آنها درباره توافق میان انگلستان و رواندا بحث میکنند که بر بنیاد آن لندن مهاجران غیرقانونی را به رواندا میفرستد.
جاوید میگوید: «من واقعا نمی دانم روندا کجاست. مردم میگویند در افریقا است. من از افغانستان آمدم که لندن بروم، نه افریقا.»

این مهاجر ۱۸ ساله که ۱۸ماه پیش افغانستان را ترک کرده است میگوید که پس از سفری دشوار و پرخطر سرانجام به فرانسه رسیده است و اکنون ناگزیر است انگلستان برود. او میگوید: «اینجا کسی به مهاجران سند نمیدهد. دوستانم میگویند دو سه سالی میشود در فرانسه زندگی میکنند اما تا هنوز سند ندارند. من از ایتالیا فرانسه آمدم. آنجا اثر انگشتم را گرفتند و من مشمول قواعد دوبلین هستم. فرانسه مهاجران دوبلینی را اخراج میکند.»
جاوید میگوید دوستان و خویشاوندانش در بریتانیا زندگی میکنند. او در نظر دارد تا ابتدا با کامیون به انگلستان برود، اما اگر نتوانست، با قایق به انگلستان خواهد رفت.
مومن که مامای جاوید است میگوید او نیز در بلغارستان اثر انگشت دارد و ممکن است از فرانسه اخراج شود. این مهاجر ۲۵ ساله میگوید که باید به انگلستان برود زیرا راهی جز این ندارد. او میگوید توافق بین لندن و رواندا تاثیری بر تصمیمش ندارد: «اول میروم و وقتی آنجا رسیدم به توافق فکر میکنم. تنها چیزی که اکنون میدانم این است که تصمیم انگلستان نهایی نشده است.»
روح الله، مهاجر دیگر که مشتزن است میگوید یک سال را در فرانسه گذرانده است اما هیچ مدرکی دریافت نکرده است. این جوان ٢٠ ساله چهار سال پیش افغانستان را ترک کرده و در ۲۵ اپریل از پاریس وارد کاله شده است. او میگوید: «یک سال را در پاریس گذراندم. مقامات به من سند دادند، اما بعد هیچ کس از من نپرسید کجا هستم و چه میکنم. تا اینجا بسیار سختی کشیدهام و از رفتن به انگلستان نمیترسم.»
به گفته روح الله، توافق میان لندن و رواندا منحصر به پناهجویان افریقایی است، به این معنی که انگلستان شهروندان کشورهای دیگر را به رواندا نخواهد فرستاد.
«توافق بین رواندا و انگلستان مهاجران را نگران کرده است»
در همین حال، آنتوان گیتان یکی از اعضای سازمان سکور کاتولیک میگوید: «اگرچه مهاجران کالهنشین از سالها نگران و ناامید بودهاند، این توافق اکنون نگرانی آنها را بیشتر کرده است. تا همین چندی پیش انگلیس آخرین راه حل برای آن عده از مهاجرانی بود که در کشورهای دیگر اروپایی اثر انگشت داشتند و دوبلینی شده بودند، اما اکنون با این توافق اوضاع پیچیدهتر شده است.»
به گفته آنتوان، این امر منجر به افزایش تعداد متقاضیان پناهندگی در فرانسه از زمان امضای این توافق شده است.
از سوی دیگر، مارگوریت کومب، یکی از اعضای سازمان یوتوپیا ۵۶، میگوید: «برخی از مهاجران دیگر نمیخواهند به انگلستان بروند. عدهای میگویند با وجود تهدیدها مثلاً به اریتریا بازخواهند گشت، اما نمیخواهند به رواندا فرستاده شوند. دیگران در حال ارائه پروندههای خود در فرانسه هستند.»

نبود اطلاعات دقیق و آوازهها
خالد از دو ماه به این سو در کاله زندگی میکند. این مهاجر سودانی میگوید که توافق میان روندا و کیگالی او را نگران کرده است. خالد مانند بسیاری دیگر از سودانیها از کمبود اطلاعات دقیق در مورد جزئیات توافق شکایت دارد. وی میگوید: «ما اکنون در حال انتظار هستیم. ابتدا باید اطلاعات کافی به دست بیاوریم تا بدانیم آیا این توافقنامه اجراشدنی است یا نه.»
این مهاجر ۲۲ ساله قصد دارد با کامیون خود را به انگلستان برساند زیرا برای سفر با قایق پول کافی ندارد. او میگوید به دلیل دوبلینی بودن نمیتواند در فرانسه بماند.
ابراهیم یکی دیگر از مهاجران منطقه سلیمانیه کردستان عراق است. او میگوید که نمیداند رواندا کجاست. ابراهیم اگر در فرانسه بماند ممکن است دوباره به ایتالیا فرستاده شود.
این مهاجر ۲۹ ساله میگوید که تا اجرایی شدن یا نشدن توافق صبر خواهد کرد. او معتقد است فقط کسانی که با قایق به انگلستان میروند به رواندا فرستاده خواهند شد، اما پناهندگانی که با کامیون به انگلستان میروند مشمول این قانون نمیشوند.

در عین حال، مارگوریت کومب از سازمان یوتوپیا ۵۶ میگوید که آنها نیز با کمبود اطلاعات مواجه هستند، از این رو هنوز به مهاجران درباره این توافق چیزی نگفتهاند.
وی میگوید: «همه سرگردان اند. این توافق معنایی جز رد مرز کردن مهاجران ندارد.»
کمبود جزئیات در مورد توافق میان روندا و بریتانیا باعث شده تا شایعات گستردهای در میان پناهجویان پخش شود. هنوز مشخص نیست که این توافق اجرایی میشود یا نه. درباره اینکه شهروندان کدام کشور به روندا فرستاده خواهند شد هم اطلاعی در دست نیست.
«تصمیم من تغییر نکرده است»
علاالدین که در اردوگاه کاله زندگی میکند میگوید که از شنیدن این خبر شوکه شده است، اما در تصمیم او تغییری نیامده است. این پناهجوی ۲۵ ساله سودانی که از هفت ماه به این سو در کاله زندگی میکند می گوید قصد دارد با کامیون به انگلستان برود. او میگوید: «حتی پس از توافق، بسیاری از پناهجویان به انگلستان رفتهاند.» علاالدین حتی نمیتواند تصور کند که او را به روندا بفرستند.

فرانسوا گینوک، یکی از اعضای سازمان اوبرژ دی میگران، این توافق را «شرمآور» میخواند. او میگوید اگرچه شمار مهاجرانی که با قایق به انگلستان میروند افزایش یافته است، اما دلیل آن این است که اکنون مهاجران کمتری با کامیونها به انگلستان میروند.
او میگوید: «مهاجران در رواندا آیندهای ندارند. پس از غرق شدن قایق مهاجران در کانال مانش در نوامبر گذشته بسیاری از پناهجویان ناامید شدهاند. آنها میگویند ما پیشاپیش مردهایم. این جمله نشان می دهد که مهاجران چقدر نگران هستند اما همچنان به رفتن به انگلستان فکر میکنند. فکر نمیکنم این توافق بتواند جلو مهاجرت به بریتانیا را بگیرد.»
به گفته فرانسوا کینوگ، ممکن است به دلیل این توافق، مهاجران سعی کنند از جاهای دیگر به انگلستان بروند. این بدان معناست که آنها مجبور خواهند شد پول بیشتری به قاچاقبران بپردازند و با خطرات بیشتری روبهرو شوند.