دیدار ژرالد دارمنن وزیر داخله فرانسه از شهر کاله، ۲۸ نوامبر ۲۰۲۱.  عکس: رویترز
دیدار ژرالد دارمنن وزیر داخله فرانسه از شهر کاله، ۲۸ نوامبر ۲۰۲۱. عکس: رویترز

ژرالد دارمنن، وزیر داخله کشور فرانسه روز شنبه به روزنامه لوموند گفت که دولت قصد دارد همه مهاجران متهم به «اقدامات خطرناک» را اخراج کند. وی افزود که وضعیت اداری خارجی ها بر این تصمیم تاثیری نخواهد داشت. مهاجرانی که قبول شده اند و یا نشده اند، درصورتی عمل خلاف قانون، اخراج می شوند. قانون در این مورد چه می گوید؟ آیا می توان خارجی هایی را که سال هاست در فرانسه زندگی می کنند اخراج کرد؟ توضیحات کامل را در گزارش مهاجرنیوز بخوانید.

ژرالد دارمنن وزیر داخله کشور در مصاحبه ای با رسانه لوموند گفت که دولت قصد دارد شرایط اخراج مهاجرانی را که مرتکب جنایت یا سوء استفاده شده اند، تسهیل کند. وی افزود که نحوه ورود و داشتن کارت اقامت این افراد در فرانسه بر این طرح تأثیری نخواهد داشت.

وی گفت: در حال حاضر مهاجرانی که متهم به ارتکاب اعمال خطرناک هستند، در صورت داشتن شرایط خاص مانند افرادی که قبل از سن ۱۳ سالگی وارد فرانسه شده اند، اخراج نمی شوند. آیا این مسئله درست است؟ قانون در این مورد چه می گوید؟ استیفن موژاندر، وکیل حقوق خارجی ها، که همچنان رئیس افتخاری سازمان کمک های حقوقی به اتباع خارجی است، اطلاعاتی را در مورد ارائه می دهد.

الف: اخراج مهاجرانی که سند دارند و یا قبول شده اند

استیفن موژاندر می گوید: «این مسئله قانونی است. اخراج اتباع خارجی طبق قانون امکان پذیر است. روش های اخراج معلوم است و همچنین مشخص است که کدام کار قانونی و کدام کار غیر قانونی است.»

وی در مورد اظهارات وزیر داخله کشور گفت: «ژرار دارمنن می‌گوید که خارجی‌ها به ارتکاب «اعمال خطرناک» متهم هستند. این به چه معناست؟ یعنی اینکه قانون فقط اعمالی را پیش بینی می کند که به نظم عمومی آسیب می رساند. وی گفت: «قانونی در این زمینه وجود دارد و در آن آمده است که مهاجران و خارجی هایی که به نظم عمومی آسیب رسانده اند از فرانسه اخراج می شوند.»

«همه خارجی ها را می توان اخراج کرد»

اخراج همه اتباع خارجی که دارای گواهینامه یا کارت اقامت فرانسه هستند، امکان پذیر است. هیچ استثنایی در قانون وجود ندارد: خارجی هایی که قبل از ۱۳ سالگی وارد فرانسه شده اند، خارجی هایی که با فرانسه رابطه دارند مثلاً فرزندان والدین فرانسوی یا یک تبعه فرانسوی با زن یا مرد خارجی هستند، و یا آنهایی که در فرانسه بیشتر از ۱۰ سال زندگی می کنند، همه آنها می توانند اخراج شوند. اما وی می افزاید که «در مورد اخراج آنها شیوه های خاصی وجود دارد و به این شیوه ها باید احترام گذاشت. ما می ببینیم که آیا اخراج خارجی ها قانونی است یا اینکه اخراج آنها ناقض ماده هشتم کنوانسیون اروپایی حقوق بشر است. بسته گی به شیوه اخراج دارد.»

ژرالد دارمنن در مصاحبه خود تاکید می کند: «خارجی هایی که قبل از ۱۳ سالگی وارد فرانسه می شوند، اخراج نمی شوند. بر اساس متن قانون، این افراد از حمایت تقریبا مطلق برخوردارند و قابل اخراج نیستند.» اما استیفن موژاندر این موضوع را رد می کند و می گوید: «در این گفته دارمنن، اصطلاح "تقریبا مطلق" به کار رفته است، نه اصطلاح مطلق. این بدان معناست که اخراج این افراد امکان پذیر است. به خصوص زمانی که فردی متهم به ارتکاب اقدام تروریستی باشد یا خارجی که به دلیل ارتکاب جرم به حبس تنفیذی محکوم شده باشد.»

«در فرانسه چهل سال از اخراج خارجی ها می گذرد»

به گزارش سایت وزارت داخله کشور، ارتکاب "اقدامات تروریستی" اعمالی که به منافع اساسی کشور لطمه وارد می‌کند یا برخی اعمال خارجی‌ها و مهاجران علیه خانواده‌های شان (مانند سوءقصد و ...) باعث اخراج آنها شده و وضعیت اداری ومدارک این متهمان تأثیری در اخراج آنها ندارد.

این اخراج در یک روش خاص انجام می شود. او گفت: «پس از گذراندن دوران محکومیت در فرانسه، مهاجران در کمیسیونی حاضر می شوند تا در مورد آینده آنها تصمیم گیری شود و تصمیم گرفته شود که آیا آنها باید از فرانسه اخراج شوند یا نه. شیوه اخراج بسته گی به نوعیت جرم دارد.»

اظهارات ژرالد دارمنن در مورد موجاندر دلایل سیاسی و راهبردی دارد. او گفت: «چهل سال از اخراج خارجی ها می گذرد. فرانواوا میتران نیز اظهارات مشابهی را بیان کرد. نیکولا سارکوزی نیز. وزرای کشور فرانسه سخنرانی های مشابهی را برای جلب طرفداران حزب مجلس ملی انجام می دهند.»

توجه به این نکته ضروری است که در فرانسه فقط افراد زیر سن قانونی از "حمایت مطلق" برخوردار هستند. بنا اخراج خردسالان غیرممکن است.

ب: اخراج مهاجران و اتباع خارجی که سند ندارند

اخراج اتباع خارجی بدون مدرک موضوع دیگری بود که ژرار دارمنن در مصاحبه خود به آن اشاره کرد.

طبق قانون، فرانسه می تواند اتباع خارجی فاقد مدرک را اخراج کند. ارقام وزارت کشور داخله فرانسه در سال ۲۰۲۱ نشان می دهد که این کشور سالانه بیش از ۱۰ هزار اتبع خارجی را اخراج کرده است. در سال ۲۰۱۹ حدود ۱۹ هزار تن از فرانسه اخراج شدند. به گفته این وزارت، شیوع ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰ منجر به کاهش تعداد خارجی های اخراج شده شده است.

تعداد اخراج ها از فرانسه در چند سال گذشته افزایش یافته است. در سال ۲۰۱۶ حدود ۱۲۹۰۰ تن، در سال ۲۰۱۷ حدود ۱۴۲۰۰ تن و در سال ۲۰۱۸ حدود ۱۵۶۰۰ تن از فرانسه اخراج شدند.

مجوزهای کنسولی

اما اخراج اتباع خارجی بدون مدرک نیز تابع قوانین خاصی است و به صورت خودکار انجام نمی شود. برای مثال، خارجی که پاسپورت یا تابعیت ندارد، اخراج نمی شود. برای اخراج وی، کشور مبدأ باید موافقت کند و کنسولگری باید مجوز صادر کند. اما بسیاری از کشورها تمایلی به صدور چنین اسنادی ندارند.

فرانسه در سپتامبر سال گذشته تحریم هایی را علیه برخی کشورها به دلیل امتناع از پذیرش شهروندان آنها اعمال کرد. دولت فرانسه شرایط ویزا برای مراکشی‌ها، الجزایری‌ها و تونسی‌ها را تشدید کرده است. این مسایل، روابط بین فرانسه و این کشور ها را تیره‌تر کرده است.

 

در همین زمینه