گندم در دستان کشاورزی در روسیه. عکس: پکچرالیانس
گندم در دستان کشاورزی در روسیه. عکس: پکچرالیانس

بسیاری از کشورهایی که به طور انحصاری به تولید غله جات از کشور اوکراین وابسته هستند، از زمان شروع جنگ این گونه تولیدات در این کشور ها تامین نشده اند. فرانتکس، آژانس مرزبانی اروپا هشدار می دهد که پیامد بحران جهانی غذا باعث سوق دادن میلیون ها تن به جاده مهاجرت می شود.

آیجا کلنایا، مدیر گارد ساحلی در آژانس فرانتکس به روز دوشنبه ١٢ جولای هشدار داد که اتحادیه اروپا باید برای ورود موج های جدید مهاجران به دلیل بحران غذایی جهانی که در اثر جنگ اوکراین به میان آمده است، آماده شود.

او هنگام ملاقات در نشست وزرای کشور های اتحادیه اروپا در پراگ به خبرنگاران گفت: «علاوه بر اوکراینی‌ها، ما باید برای مهاجرانی که از مناطق دیگر می‌آیند نیز به دلیل ناامنی غذایی آماده شویم.»

افزایش قیمت ها و ناامنی غذایی

زنگ خطر توسط آژانس اروپایی که جریان های مهاجرت را در دروازه های اروپا کنترل می کند به صدا درآمده است. از سوی دیگر بروکسل که سال‌هاست از سیاست سرکوبگرانه در قبال مهاجران کار می گیرد، با ایجاد توافق‌نامه‌ها با لیبیا، ترکیه، الجزایر و حتی مراکش می خواهد از ورود مهاجران آفریقایی، شرقی‌ و آسیایی‌ در اروپا جلوگیری کند.

چرا چنین نگرانی در مورد "موج های جدید ورود مهاجران" وجود دارد؟ زیرا جنگ در اوکراین تولید گندم را در این کشور که یکی از بزرگترین صادرکنندگان غلات در جهان است، متوقف کرده است. حدود ٢٠ میلیون تن غله جات از حاصلات سال گذشته در بنادر اوکراین در دریای سیاه گیر کرده است. نتیجه: قیمت ها در حال افزایش است و خطر یک بحران جهانی غذایی به ویژه کشورهای آفریقایی و خاورمیانه را فرا گرفته است.

کشور های تونس و مصر برای غله جات تقریباً به طور انحصاری به اوکراین و روسیه وابسته هستند. به‌ خاطر درگیری‌های مداوم، غذای اصلی میلیون‌ها فرد در حال تمام شدن است. در سال ٢٠٢١، تونس ٢ اعشاریه ۴٢ میلیون تن گندم مصرف کرده است، در حالی که تولید محلی تنها به ٦٨٢٦٠٠ تن گندم می رسد.

افزایش قیمت کالاها، کمبود مواد غذایی، همراه با ناآرامی های اجتماعی ناشی از آن، می تواند حتی افراد بیشتری را مجبور به ترک کشورشان کند. زیرا بحران اقتصادی و نبود چشم‌انداز حرفه‌ای از جمله دلایلی است که هر ساله هزاران تبعیدی را به دریا می‌ کشاند و آنها جان خود را به خطر می‌ اندازند.

بیش از صد میلیون آواره در جهان

مدیر موقت فرانتکس افزود: «کمبود مواد غذایی موج مهاجرت را ایجاد می کند. بنابراین ما در حال آماده شدن هستیم.» به گفته او این آژانس باید کارکنان دائمی خود را تا سال ٢٠٢٧ به ده هزار مرزبان و گارد ساحلی افزایش دهد. در همین حال، فرانتکس در حال بررسی سفارش سلاح های "کشنده و غیر کشنده" است.

فیلیپو گراندی، کمیسر کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان نیز در ماه جون هشدار داد که بدون واکنش به بحران غذایی ناشی از روسیه و جنگ در اوکراین، رکورد آواره گان در جهان از صد میلیون بیشتر خواهد شد.

جنگی که روسیه در ماه فبروری در اوکراین به راه انداخت، موجی از پناهجویان را از این کشور به سمت اروپا فرستاد که از زمان جنگ جهانی دوم بی‌سابقه بوده است. این جنگ اتحادیه اروپا را بر آن داشت تا به این مهاجران یک وضعیت حفاظت موقت بی‌سابقه بدهد.

طبق گزارش سازمان ملل، اتحادیه اروپا میزبان ٥ اعشاریه ٦ میلیون پناهجوی اوکراینی است.

 

در همین زمینه