پس از اتهامات جدید علیه آژانس محافظت از مرزهای اتحادیه اروپا (فرانتکس) وزیر خارجه آلمان فدرال خواهان تحقیقات جدی در این باره شد.
انالینا بئربوک، وزیر امور خارجه آلمان فدرال روز پنجشنبه پس از دیدار در یکی از دفترهای فرانتکس در شهر آتن، پایتخت یونان گفت، اتحادیه اروپا باید بتواند اطمینان حاصل کند که حقوق بشر در مرزهای بیرونی اروپایی نیز در هر زمان رعایت میشود».
او در ادامه گفت، به عقب راندن پناهجویان از طریق مرزهای بیرونی اتحادیه اروپا «با حقوق اروپایی سازگار نیست.»
براساس اطلاعات هفته نامه خبری «اشپیگل» در آلمان، در یک گزارش اتحادیه اروپا که چندین ماه است از نشر آن جلوگیری میشود، فرانتکس متهم است که به عقب راندن پناهجویان در بحر توسط گارد ساحلی یونان را آگاهانه نادیده میگیرد.
«اشپیگل» مینویسد، در این گزارش ۱۲۹ صفحه ای آمده است که «آژانس محافظت از مرزهای اتحادیه اروپا در اقدامات غیرقانونی گارد ساحلی یونان دخالت دارد.»
بیشتر بخوانید: فعالان برضد عقب راندن اجباری پناهجویان در لیسبوس تظاهرات کردند
براساس این گزارش، محافظان مرزی در بحیره اژه، پناهجویان را به صورت سیستماتیک در بحر به حال خود رها میکنند. در ادامه این گزارش آمده است، فرانتکس از همان آغاز از نقض حقوق بشر توسط نهادهای یونانی خبر داشت و آن را پنهان میکرد.
در گزارش اداره مبارزه با کلاهبرداری در اروپا که هفته نامه خبری «اشپیگل» و روزنامه «لوموند» روز پنجشنبه از آن نقل قول کردند، آمده است، در یک مورد هواپیمای فرانتکس صرف به این خاطر بحیره اژه را ترک کرده است «که شاهد نباشد.»
بر بنیاد این گزارش در دست کم شش مورد، از پول مالیه دهندگان اروپایی استفاده شده است چرا که اتحادیه اروپا در تمویل کشتی های گارد ساحلی (که در به عقب راندن پناهجویان نقش داشتند) سهم داشته است.
کمیسیون اتحادیه اروپا بر این تاکید کرد که دست کم ۳۱ مامور نظارت بر حقوق بشر را تعیین کرده است تا از وقوع چنین رویدادها در آینده جلوگیری کند. انیتا هیپر، سخنگوی این کمیسیون روز پنجشنبه گفت: «ما با نهادهای یونانی نیز همکاری نزدیکی داریم.»
بئربوک در آتن گفت: «ما باید بدانیم که دقیقا چه اتفاقی رخ داده است و این برای من مهم است.»

وزیر خارجه آلمان گفت، البته اتحادیه اروپا باید از مرزهای بیرونی اش به صورت مشترک محافظت کند. اما این هم برای من مهم است «که هر مرزی گذرگاهی هم داشته باشد و ارزش های اروپایی ما در مرزهای بیرونی نیز اعتبار داشته باشند».
او هشدار داد: «اگر ما روی برگردانیم، ارزش های ما در بحیره مدیترانه غرق می شوند».
بئربوک بردرخواست حکومت ائتلافی آلمان در مورد لزوم ایجاد یک نهاد اروپایی نجات از بحر تاکید کرد و گفت، مهاجران نجات یافته باید «با وعده های واقعی» به کشورهای دیگر اتحادیه اروپا فرستاده شوند تا فشار از دوش کشورهای واقع در مرزهای بیرونی مانند یونان کاهش یابد.
بیشتر بخوانید: مقامهای یونانی مانع ورود حدود ۴۰ هزار مهاجر غیرقانونی از مرزهای زمینی شدهاند
پیش از آن وزیر خارجه آلمان همراه با پاناجیوتیس میتاراچی، وزیر مهاجرت یونان از پناهجویان در کمپ شیستو دیدار کرده بود که در نزدیکی اتن قرار دارد.
میتاراچی این اتهام را رد کرد که نیروهای امنیتی یونان پناهجویان را با استفاده از روش غیرقانونی «پوش بک» (به عقب راندن) از خاک کشورشان بیرون می کنند و اینگونه امکان ارائه درخواست پناهندگی در اتحادیه اروپا را از آن ها سلب می کنند.
میتاراچی گفت: «این را که برخی مرتکب اشتباهاتی می شوند، کتمان نمی کنم. اما ما اصولا قوانین را رعایت می کنیم». او تاکید کرد: «ما حق داریم از مرزهای مان مراقبت کنیم».
یونان باید براساس قوانین اروپا، امکان ارائه درخواست پناهندگی را برای پناهجویانی که وارد کشور می شوند، فراهم کند، اما این قوانین را پیوسته نادیده می گیرد.
کمیسیون اتحادیه اروپا در این ماه یک بار دیگر از یونان خواسته بود که به پس فرستادن «خشونت آمیز و غیرقانونی» پناهجویان در مرزها پایان دهد.
بیشتر بخوانید: کمیسیون اتحادیه اروپا از یونان خواست که پس فرستادن اجباری پناهجویان را پایان دهد
منظور کمیسیون استفاده از روش موسوم به «پوش بک» یا به عقب راندن است. به طور مثال ماموران گارد ساحلی یونان، مهاجران را با استفاده از این روش بلافاصله پس از عبور از مرز به عقب می رانند، بدون این که به آن ها امکان ارائه درخواست پناهندگی داده شود.
براساس اطلاعات یونان، شمار پناهجویانی که از ترکیه به این کشور می رسند، در سال روان افزایش یافته است. به گفته حکومت یونان در اتن، در چهار ماه نخست سال روان شمار این گروه از پناهجویان ۳۰ درصد افزایش یافته است. پناهجویان اغلب از کشورهای پرمنازعه مانند سوریه، افغانستان یا عراق وارد یونان می شوند.