در فرانسه، پیشنهاد قانونی در حمایت از حق رأی خارجیهای غیراروپایی در انتخابات محلی مورد بحث قرار گرفته است. در ۱۱ کشور اتحادیه اروپا از جمله فرانسه، ساکنان غیراروپایی، صرف نظر از دوره اقامت شان در این کشورها، حق رأی ندارند. تعدادی از کشورها هم روشهای متفاوتی دارند. مهاجر نیوز حق رأی خارجیها در برخی از کشورهای اتحادیه اروپا را بررسی کرده است.
این روزها، حق رأی خارجیهای غیراروپایی در انتخابات شهرداریها در فرانسه بار دیگر مورد بحث قرار گرفته است. روز ۹ اگست، ساشا هولیه، نماینده گروه رنسانس در پارلمان، طرحی قانونی را به پارلمان ارايه کرد که بر مبنای آن خارجیهای هر کشوری، در انتخابات محلی فرانسه حق رأی خواهند داشت. او گفت که تائید این قانون ضروری و حق همه کسانی است که «از مدتهای زیادی در تحرک جامعه ما نقش دارند.»
سالهاست که محافل چپ و راست فرانسه بحثهایی را در مورد حق رای خارجیها مطرح میکنند اما این بحث بی نتیجه میماند. در سال ۲۰۱۲، فرانسوا هولاند، رئیس جمهور پیشین فرانسه، این پیشنهاد را در کارزارهای انتخاباتی خود جا داد، بدون آن که بعدتر آن را عملی کند.
در شرایط کنونی، هیچ تبعه خارجی غیر اتحادیه اروپا، صرف نظر از این که حتی دهها سال در فرانسه اقامت داشته باشد، حق رأی در هیچ یک از انتخابات فرانسه را ندارد.
کشورهایی که خارجیها در آن حق رأی دارند:
ایرلند، اولین کشور اتحادیه اروپاست که در سال ۱۹۶۳ برای تمام ساکنان خود، از جمله خارجیها، حق رأی در انتخابات شهرداریها را قائل شد. از سال ۱۹۹۲ این حق رأی مشروط به حداقل دوره اقامت در این کشور نیست.
در ماه جولای گذشته، لوگزامبورگ قانونی را تصویب کرد که بر مبنای آن خارجیهای غیراروپایی مقیم این کشور میتوانند بدون محدودیت اقامت حداقل پنج سال، در انتخابات شهرداریها شرکت کنند.
کشورهایی که حق رأی خارجیها در آنها مشروط است:
در برخی دیگر از کشورهای اتحادیه اروپا، خارجیان غیراروپایی حق شرکت در انتخابات درمحلی را دارند مشروط بر این که از چندین سال در این کشورها اقامت داشته باشند. در فنلاند این دوره اقامت دو سال، در سویدن و ناروی سه سال، در دنمارک چهار سال و در بلژیک ، هالند و سلوانیا پنج سال است.
کشورهای مخالف حق رأی:
فرانسه، آلمان، ایتالیا و پولند از جمله ۱۱ کشور اتحادیه اروپا هستند که تاکنون برای غیراروپاییها حق رأی قائل نشدهاند.
یونان در سال ۲۰۱۰ با تصمیم حکومت سوسیالیست این کشور برای خارجیهای غیراروپایی دارای کارت اقامت، حق رأی اعطا کرد اما در سال ۲۰۱۴ شورای قانون اساسی یونان این تصمیم را باطل و مخالف قانون اساسی اعلام کرد.
کشورهایی که به ساکنان مستعمرات پیشین خود حق رأی دادهاند:
در میان کشورهای اتحادیه اروپا، اسپانیا و پرتگال رفتار ویژهای در مورد حق رأی خارجیها دارند. اتباع برخی از کشورها از جمله مستعمرات سابق این دو کشور (ارجنتاین، شیلی، یوروگوای، برازیل و کاپ ور) حق رأی در انتخابات را دارند مشروط بر این که از یک سو مدت حداقل اقامت در این دو کشور راداشته باشند و از سوی دیگر و از سوی دیگر کشورهای متبوعه به اتباع هردو کشور حق رأی داده باشند.
در این میان، جمهوری چک و مالتا این امکان را مطرح کردهاند که در ازای توافقهای دوجانبه، به اتباع برخی از کشورها حق رأی بدهند اما تا هنوز اینتصمیم را اعمال نکردهاند.