برخی از نهادها از حکومت فدرال آلمان خواسته اند که پیششرط ارائه مدرک زبان آلمانی برای الحاق اعضای خانواده "مهاجران کارگر" را از بین ببرد.
شماری از سازمان های مدنی، انجمن ها و گروههای حامی پناهجویان با فرستادن یک درخواست به حکومت فدرال آلمان، پیشنهاد کرده اند که مدرک فراگیری زبان، از اعضای خانواده مهاجران کارگر برای سفر به آلمان تقاضا نشود.
این درخواست را سازمان حامی پناهجویان "پرو ازول"، فدراسیون اتحادیه های کارگری آلمان، انجمن مشارکت خانوادههای دو تابعیتی و برخی از سازمان های دیگر، به گونه مشترک ارایه کرده اند.
این نهادها مدعی شده اند که چالش یادشده، سالانه هزاران تن را از حق زندگی مشترک زناشویی محروم میکند.
در بخشی از این درخواست تصریح شده است، تلاش حدود یک سوم تمام افرادی که میخواهند به همسر یا شوهر خود در آلمان برسند، به دلیل اینکه نمیتواند فراگیری زبان آلمانی را در سطح مورد نیاز اثبات کنند، شکست میخورند. این رقم در هر سال حدود ده هزار زوج ارزیابی شده است که حق زندگی مشترک شان سلب میشود.
مرتبط:حدود شش هزار افغان منتظر پیوستن به اعضای خانواده شان در آلمان هستند
پیشنویس قانون حکومت فدرال آلمان در نظر دارد که همسران "کارگران ماهر" ساکن آلمان دیگر نیازی به ارائه مدرکی مبنی بر فراگیری مهارتهای موجود در زبان آلمانی، برای مهاجرت به این کشور در آینده ندارند.
کریسووالانتو واگلتزیکی، رئیس انجمن مشارکت خانوادههای دو تابعیتی میگوید: «از خود میپرسیم که چرا برای همه یکسان نیست؟ چرا زوج ها و خانواده ها بار دیگر در پیوند خانوادگی بر اساس مشارکت نادیده گرفته میشوند؟»
این گروهها معتقد اند که در بسیاری از موارد نیاز به ارایه مدرک زبان یک فشار غیرمنطقی برای افراد آسیب دیده دانسته میشود و این یک درخواست نامتناسب است. به گفته آنان، زبان آلمانی را میتوان نسبت به کشورهای دیگر، در داخل آلمان به سادگی فرا گرفت.
از دید آنان، این الزام حق همزیستی زناشویی و خانوادگی مندرج در قانون اساسی و اصل برابری را نقض میکند، زیرا بستگان کارگران ماهر که در آلمان زندگی میکنند، شهروندان اتحادیه اروپا و اتباع برخی از کشورهای خاص از ارایه مدرک زبان معاف هستند.
در سال ۲۰۰۷، ارایه مدرک زبان آلمانی به سطح ابتدایی و دانش کتبی، به عنوان پیش شرط برای الحاق اعضای خانواده معرفی شده بود.