مهاجران در مرز صربستان و رومانیا. عکس از  رویترز
مهاجران در مرز صربستان و رومانیا. عکس از رویترز

در روزهای اخیر برخی از کشورهایی که در مسیر جاده بالکان موقعیت دارند، اقدامات امنیتی در مرزهای خود را تقویت کرده‌اند تا مانع عبور مهاجران از این مسیر شوند. چرا از تابستان امسال شمار بیشتری از مهاجران تلاش دارند از طریق جاده بالکان وارد اروپا شوند. مهاجر نیوز توضیح می‌دهد.

به تازگی جمهوری چک اعلام کرد که کنترول در مرزهای خود با اسلواکیا را از سر می‌گیرد. همزمان بلغاریا نیز در مرزهایش با ترکیه وضعیت اضطراری برقرار کرده است.

به گفته فرانتکس (آژانس کنترول مرزهای بیرونی اتحادیه اروپا) تنها «در ماه اگست امسال ۱۵۹۰۰ مهاجر تلاش کرده‌اند ازطریق مسیر مهاجرتی بالکان» وارد اروپا گردند. این رقم ۱۴۱ درصد بیشتر از رقم تلاش‌ها در ماه اگست سال ۲۰۲۱ است. بیشتر مهاجران جاده بالکان افغان‌ها، سوریایی‌ها و ترک‌ها هستند. چندین فرضیه در مورد افزایش رقم مهاجران را میتوان ارائه کرد.

در همین باره: روزنامه لوموند: هزاران مهاجر تلاش دارند از مرز صربستان وارد هنگری شوند

مهاجرانی که عقب رانده شده‌اند باردیگر تلاش دارند از مرزها بگذرند

فرانتکس روز سه شنبه در تماس با مهاجر نیوز گفت که «افزایش رقم تلاش‌های غیرقانونی برای عبور از مرزها می‌تواند نشانه تلاش‌های مکرر مهاجرانی باشد که قبلاً در بالکان غربی حضور داشته‌اند.»


به گفته سوفی دووال، وکیل در سازمان CCFD-Terre Solidaire، تعدادی از کشورها از جمله هنگری و صربستان متهم هستند که مهاجران را از مرزهای شان (هنگری به صربستان و صربستان به بوسنیا و البانیا) عقب می رانند. با وجود انتقادات جامعه بین المللی از این عقب راندن‌ها، کشورهای یاد شده همچنان مانع ورود مهاجران می‌شوند.

در همین باره: در سال جاری از ورود ۱۵۰ هزار مهاجر به مجارستان جلوگیری شده است

در پایان ماه اگست شورای اروپا اعلام کرد که «رقم برگرداندن اجباری مهاجران به صربستان در سال ۲۰۲۲ به گونه چشمگیری افزایش یافته و به بیشتر از ۷۵۰۰۰ مورد رسیده است.» به گفته شورا «موارد بدرفتاری و استفاده نامتناسب اززور هنگام برگرداندن مهاجران» همچنان ادامه دارد.

به این ترتیب شمار زیادی از مهاجران در صربستان گیر افتاده‌اند. وک وکوویچ، رئیس سازمان خیریه کلیکاکتیو در صربستان به مهاجر نیوز گفت که «همین اکنون حدود ۲۸ کمپ خودساخته و ساحه اشغال شده توسط مهاجران در شمال کشور و در نزدیکی مرز با هنگری و کرواسیا وجود دارد.»

به گفته این فعال اجتماعی «احتمال دارد که این رقم افزایش یابد زیرا تعداد بیشتری از مهاجران از مقدونیه شمالی وارد صربستان شده‌اند.» او گفت که با این حال «مهاجران نمی‌خواهند در صربستان باقی بمانند و تلاش دارند از مسیر شمال این کشور چندین بار شانس خود را برای عبور از مرز بیازمایند و وارد هنگری شوند.

سوفی دووال با تائید این مشاهدات می‌گوید که «تعداد زیادی از مهاجران از سال‌ها در جاده بالکان گیر مانده‌اند و به دلیل عقب راندن‌های متعدد سرگردان هستند.»

بیشتر بخوانید: پناهجویانی که در مسیر بالکان فراموش شده اند

اتباع برخی از کشورها نیاز به ویزا ندارند

اتباع تعدادی از کشورها از جمله هند، بروندی، تونس یا کیوبا برای رفتن به کشورهای بالکان نیاز به ویزا ندارند. این موضوع دسترسی به جاده بالکان را ساده تر می‌سازد. کارین کلر سوتر، وزیر عدلیه سویس روز ۲۰ سپتمبر در یک کنفرانس خبری گفت که «مهاجران بعد از ورود به بلگراد، با کمک قاچاقبران، وارد مرزهای هنگری، اتریش و سویس می‌شوند.»

بیشتر بخوانید: ارزش سالانه قاچاق مهاجران از طریق کشورهای بالکان به۵۰ میلیون یورو می‌رسد

سوفی دووال، از سازمان CCFD-Terre Solidaire می‌گوید که «در سایر مسیرهای مهاجرت، کنترول بیشتری وجود دارند از جمله «فرانسه و دیگر کشورهای اتحادیه اروپا در دادن ویزا سختگیر هستند.»

تشدید کنترول در برخی از مرزها

مسیر دریای مدیترانه که در مرکز توجه مسئولان قرار دارد، برای برخی از مهاجران، مسیر مطمئنی نیست. به گفته سوفی دووال، «اتحادیه اروپا همکاری با لیبیا را تقویت کرده و گفتگو‌ها برای اعزام ماموران فرانتکس به مراکش، سنگال و موریتانیا (کشورهای مبداء مهاجرت به مقصد جزایر قناری اسپانیا) در جریان است.»

از سرگیری مهاجرت‌ها بعد از بحران کرونا

به گفته وزیر عدلیه سویس «مهاجران جاده بالکان، افرادی هستند که پیشتر در ترکیه و یونان به سر می‌بردند» و در جریان بحران کووید نتوانستند به دلیل بسته بودن مرزها خود را به اروپای مرکزی برسانند.

سوفی دووال نیز تائید می‌کند که بعد از بحران کرونا، تردد و جابجایی‌ها بیشتر شده و مهاجران چندین بار تلاش می‌کنند از مرزها عبور کنند. 

 

در همین زمینه