وزیر داخله لتونی، گزارش سازمان عفو بین المللی درباره بدرفتاری این کشور با مهاجران را رد کرد و آن را «اتهامات پوچ» خواند. او گفت تا کنون هیچگانه شکایتی در مورد استفاده از زور علیه مهاجران، ارائه و ثبت نشده است. سازمان عفو بین المللی در گزارش خود لتونی را به بازداشتهای بدون دلیل، خشونت، عقب راندن غیرقانونی و «برگشت داوطلبانه اجباری» متهم کرده است.
گزارش سازمان عفو بین المللی که روز ۱۳ اکتوبر منتشر شد لتونی را متهم کرده است که «سیاست عمدتاً نژادپرستانه و تبعیض گرا» را در برابر مهاجران و پناهجویان در مرز این کشور با بلاروس اعمال میکند.
این سازمان از خشونت، بازداشتهای بدون دلیل، عقب راندنهای غیرقانونی و حتی شکنجه مهاجران توسط نگهبانان مرزی لتونی انتقاد کرده است.
شکنجه و بازداشت غیرقانونی
مهاجرانی که با تیم سازمان عفو بین المللی مصاحبه کردهاند از آزارهایی حکایت کردهاند که به گفته سازمان«در برخی موارد شکنجه محسوب میشود.» به گفته مهاجران، این اقدامات خشونتآمیز از سوی نگهبانان مرزی و «کوماندوها» و «نیروهای خاص ناشناخته وملبس با یونیفورم سیاه»، مسلح و نقاب پوش، در مناطق مرزی جنگلی و مراکز بازداشت اعمال میشده است.
در همین باره: لتونی: آغاز ساخت حصار دایمی در مرز بلاروس
عدنان، یک مهاجر کرد عراقی که درماه اکتوبر ۲۰۲۱ مدت دوماه را در مرز گذرانده است، به عفو بین المللی گفت: «آنها با پا، اشیای برقی و چوبهای بزرگ به من ضربه میزدند. وقتی آنها به همه بدنم ضربه وارد میکردند من فریاد میکشیدم و ناله میکردم.»
اما وزیر داخله لتونی در پاسخ به پرسش مهاجر نیوز اتهامات بدرفتاری این کشور با مهاجران را رد کرد و آن را «اتهامات پوچ» خواند. او گفت که تا کنون هیچگانه شکایتی در مورد استفاده از زور توسط نگهبانان مرزی، از سوی مهاجران ارائه و ثبت نشده است.
عقب راندن از مرزها
سازمان عفو بین المللی همچنین موارد زیادی از عقب راندن «غیرقانونی» مهاجران به سوی مرز بلاروس را تذکر داده و گفته است که «مهاجران هفتهها و حتی ماهها، در مرز، در جنگل گیر میافتادند و در حالی که در معرض سرمای شدید قرار داشتند، به صورت گروهی و مکرر، با خشونت، به سوی مرز بلاروس رانده میشدند.»
ذکی، یک مهاجر عراقی به این سازمان گفت: «مرا در این سو و آن سوی مرز بیش از ۱۵۰ بار رد مرز کردند. روزهایی بود که تا هشت بار رد مرز میشدم.» وزیر داخله لتونی در پاسخ به این گزارشها میگوید که فرمان وضعیت اضطراری در مرز «امکان واقعی ورود قانونی به کشور از جمله برای درخواست پناهندگی را فراهم میکند.» او میافزاید که امکان درخواست پناهندگی یا حفاظت مشابه، در نقاط عبور مرزی و مراکز بازداشت خارجیها در دوگاوپیلس وجود دارد.
بیشتر بخوانید: شورای اروپا عقب راندن مهاجران از مرزها را محکوم کرد
ممنوعیت درخواست پناهندگی در نقاط مرزی
به گفته وزیر داخله، در دوره وضعیت اضطراری، یعنی از ۱۱ اگست ۲۰۲۱ تا ۱۱ اکتوبر ۲۰۲۲، جمعاً ۱۹۵ تن از مرزهای مشترک بلاروس و لتونی اجازه ورود به کشور را یافتهاند. از این رقم ۹۴ تن در سال ۲۰۲۱ و ۱۰۱ تن دیگر در سال ۲۰۲۲ وارد لتونی شدهاند. او میگوید که تعدادی از مهاجران افغان، عراقی، سوری، سریلانکایی، ترک و ایرانی نیز به دلایل بشردوستانه پذیرفته شدهاند.
وزیر داخله تاکید میکند که ارقام یاد شده به روشنی نشان میدهد که مقامهای کشور توجه خاصی به وضعیتهای فردی دارند و برای پیشگیری از تهدیدی که متوجه زندگی و صحت افراد است، اقدام میکنند.
این در حالیست که به گفته عفو بین المللی، درخواست پناهندگی در نقاط مرزی و بازداشتگاه دوگاوپیلس بعد از تجدید نظر در قانون اضطرار و تنها در ماه اپریل ۲۰۲۲ امکان پذیر شده است.
سازمان عفوبین المللی همچنان از موارد بازداشت مهاجران در مراکز غیر رسمی متشکل از خیمهها، و پستهای مرزی پیشرفته برای عقب راندنهای غیرقانونی و شرایط دشوار این مراکز انتقاد کرده است. حکومت لتونی در پاسخ میگوید که این مراکز تنها به دلایل بشردوستانه مورد استفاده قرار میگرفته است.
در همین مورد: لتونی وضعیت اضطراری را در مرز با بلاروس تمدید می کند