آتش گرفتن یک مرکز رسیدگی به پناهجویان رد بریتانیا. عکس: رويترز
آتش گرفتن یک مرکز رسیدگی به پناهجویان رد بریتانیا. عکس: رويترز

مقامات بریتانیایی تایید می‌کنند که روز یک‌شنبه، مردی پس از پرتاب بمب‌های آتش‌زا به یک مرکز رسیدگی به مهاجران در بندر دوور، خودکشی کرد. هرچند عوامل و انگیزۀ این رویداد تا هنوز روشن نیست؛ اما گفته‌ می‌شود که این مرد سه بمب آتش‌زا را که اصولاً برای آتش‌بازی به کار می‌رود، در داخل و بیرون این مرکز رسیدگی به مهاجران پرتاب کرده‌است. گفته شده است که این مهاجم پس آن به نزدیک‌ترین تانک تیل رفته و در آن‌جا خود را حلق‌آویز کرده‌است.

به گفتۀ برخی از رسانه‌ها، در این رویداد، دو تن از کارکنان مرکز رسیدگی به مهاجران زخم برداشته‌اند. همچنان پولیس می‌گوید که یک بمب بنزینی دیگر نیز از موتر مظنون پیدا شده‌است.

در همین حال ناتالی الفیک، نمایندۀ محافظه کار دوور می‌گوید: «ما انگیزه‌های مظنون» را نمی‌دانیم؛ اما این رویداد، «تکان‌دهنده» است. همچنان یک رونامه‌نگار جی‌بی نیوز، نوار ویدیویی را مرتبط به این رویداد در رسانه‌های اجتماعی نشر کرده است که کارکنانی را در حال گذاشتن آتش کوچک در دیوار این مرکز نشان می‌دهد.

گفته شده است که این مرکز رسیدگی به پناهجویان هنوز فعال است؛ اما تا اکنون ۷۰۰ تن از ساکنان این مرکز به محل دیگر منتقل شده‌اند.

عبور یک هزار پناهجو از کانال مانش

در همی حال، یک روز قبل از این حادثه، نزدیک به هزار پناهجو در ۲۴ قایق کوچک کانال مانش را عبور کرده، وارد سواحل بریتانیا شده‌اند.

به أساس آمار ارایه شده از سوی دولت بریتانیا، از آغاز سال جاری تا اکنون نزدیک به ۴۰ هزار پناهجو با عبور از کانال مانش به بریتانیا رسیده‌اند که گفته می‌شود، این آمار به مراتب بیشتر از شمار پناهجویانی است که در طول سال ۲۰۲۱ از مسیر این کانال به بریتانیا رسیده‌اند.

دولت بریتانیا در پی افزایش تلاش‌های پناهجویان برای ورود به این کشور، در اوایل سال جاری قراردادی را کشور رواندا به امضا رسانید که بر بنیاد آن، پناهجویان «غیرقانونی» را به رواندا بفرستد. هرچند این طرح به سبب واکنش‌های سازمان‌های حامی حقوق پناهجویان، فعالین حقوق بشر و فیصلۀ دادگاه اروپا به تعلیق درامده است. اما گفته می‌شود، این طرح که در زمان مأموریت بوریس جانسون روی دست گرفته شده، از حمایت ریشی سوناک، نخست وزیر جدید هندی‌تبار بریتانیا نیز، برخوردار است.

نخست وزیر ریشی سوناک که خود نیز متعلق به خانوادۀ هندی‌تبار و مهاجر در بریتانیا است، موضع سختگیرانه‌یی در برابر پناهجویان در این کشور دارد. او با گماشتن سولا براومن به وزارت داخلۀ کشور، گرایش‌اش را به سمت جناح راست حزب محافظه کار نشان داده‌است.

بیشتر بخوانید: گاردین: تراکم «فاجعه‌بار» در یک مرکز نگهداری مهاجران در کنت

نجات بیش از دو صد پناهجو در کانال مانش

در همین حال، نیروهای فرانسوی اعلام کرده‌اند که در تعطیلات پایانی هفتۀ گذشته، طی عملیات متعدد، از عبور ۲۲۴ پناهجو که تلاش داشتند با قایق‌های کوچک وارد آب‌های بریتانیا شوند، جلوگیری کرده و آن‌ها را به سواحل فرانسه باز گردانده‌اند.

این نیروها می‌گویند که طی پنج عملیات جداگانه در هماهنگی با مرکز عملیاتی منطقه‌یی نظارت و نجات، در روزهای شنبه و یک‌شنبه، بیشتر از دو صد پنهاهجو را نجات داده‌اند که تلاش داشتند با قایق‌های کوچک و نامطمین خود را به سواحل بریتانیا برسانند.

گفتگوی مقامات و تشدید تدابیر

در همین حال، ریشی سوناک نخست وزیر تازه کار بریتانیا در نخستین تماس تلفونی با امانول مکرون، رییس جمهور فرانسه، روی تشدید تدابیر امنیتی در کانال مانش و جلوگیری از عبور غیرقانونی پناهجویان صحبت کرده و خواهان همکاری دو جانبه این کشورها شده است.

گفته می‌شود که این دو مقام، روی چگونگی غیرقابل عبور ساختن کانال مانش برای «گروه‌های قاچاق انسان» سخن گفته‌اند و جانب بریتانیا وعده سپرده است که برای فرانسه کمک مالی خواهند کرد تا این کشور سواحل‌اش را مراقبت بیشتر کرده و از عبور پناهجویان به بریتانیا جلوگیری کند.

به أساس گزارش روزنامۀ تایمز، نخست وزیر سوناک خواهان توافقات بین‌المللی در این زمینه شده و در کنار افزایش شمار قایق‌های رهگیر، نیروهای مرزی بریتانیا را در بخش‌های از قلمرو فرانسه مأمور کرده است.

همچنان گفته شده است که نخست وزیر جدید بریتانیا در پی آن است تا شرایط اعطای پناهندگی در این کشور را  سخت‌تر کند. 

 

در همین زمینه