تعداد مهاجران آواره در جهان به بیش از ۶٠ میلیون تن رسیده است. عکس: مهاجرنیوc
تعداد مهاجران آواره در جهان به بیش از ۶٠ میلیون تن رسیده است. عکس: مهاجرنیوc

سال ۲۰۲۲ نیز مانند سال های دیگر پر از رویداد های دشوار برای مهاجران بود. میلیون ها تن از کشور های خود آواره گردیدند. بسیاری در دریا غرق شدند و هزاران تن دیگر در راه رسیدن به کشور های اروپایی جان خود را از دست دادند. در همین حال خبر های خوب نیز منتشر شد. مهاجرنیوز از این رویداد های مهم گزارش می‌دهد.

جنگ اوکراین

جنگ اوکراین در ماه فبروری که در اثر آن نزدیک به هشت میلیون اوکراینی مجبور به مهاجرت به اروپا و سایر نقاط جهان شدند، مهمترین فاجعه امسال نامیده شده است. بسیاری از کشورهای اروپایی از این موج جدید مهاجرت استقبال کردند و به آنها پناه دادند. جنگی که روسیه در ماه فبروری در اوکراین به راه انداخت، موجی از مهاجران را از این کشور به سمت اروپا فرستاد که از زمان جنگ جهانی دوم بی‌سابقه بوده است. این جنگ اتحادیه اروپا را بر آن داشت تا به این مهاجران یک وضعیت حفاظت موقت بی‌سابقه بدهد. طبق گزارش سازمان ملل، اتحادیه اروپا میزبان ٥ اعشاریه ٦ میلیون پناهجوی اوکراینی است.

برخی از مهاجران افغان که پس از به قدرت رسیدن دوباره طالبان به کشور اوکراین تخلیه شده بودند دوباره از این کشور تخلیه شده و راه مهاجرت را در پیش گرفتند.


مهاجران تازه رسیده اوکراینی در آلمان. عکس از آرشیف
مهاجران تازه رسیده اوکراینی در آلمان. عکس از آرشیف

ادامه مهاجرت افغان ها

علاوه بر این، با حاکمیت طالبان در افغانستان، مهاجرت افغان‌ها از این کشور در سال ۲۰۲۲ ادامه یافت و ده‌ها هزار تن به دلیل ترس از طالبان، مشکلات اقتصادی و فقر به پاکستان، ایران و کشورهای دیگر جهان مهاجرت کردند. به گفته مقامات ایران، یک و نیم میلیون شهروند افغان در ایران مهاجر شده اند. پاکستان سپس اعلام کرد که از زمان حکومت طالبان تاکنون ۲۵۰ هزار شهروند افغان به این کشور مهاجر شده اند. برخی از مهاجران در این دو کشور در انتظار گرفتن ویزا از سوی سفارت خانه های اروپایی و کشور های دیگر به سر می‌برند. به همین دلیل تعداد زیادی از مهاجران افغان در پاکستان دست به ده ها تظاهرات زدند و از مقامات خواستار انتقال آنها به کشور های اروپایی و کشور های دیگر در جهان شدند.


تخلیه برخی افغان ها از میدان هوایی کابل، ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۱. عکس: وزارت خارجه قطر/ رویترز
تخلیه برخی افغان ها از میدان هوایی کابل، ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۱. عکس: وزارت خارجه قطر/ رویترز


غرق شدن مهاجران در دریای مدیترانه

دریای مدیترانه مسیر مهمی برای برخی مهاجران از کشورهای جنگ زده و فقیر جهان از جمله افغانستان و سوریه است. این مهاجران با قایق هایی از ترکیه و سایر کشورها از طریق همین دریا تلاش می‌کنند خود را به اروپا برسانند. امسال بسیاری از مهاجران در این مسیر جان خود را از دست دادند.

بر اساس گزارش سازمان بین المللی مهاجرت در سال گذشته ۲۳۰۰ تن در دریای مدیترانه غرق یا مفقود شدند. تنها در ماه اکتوبر ۳۰ تن در این دریا جان خود را از دست دادند.


مهاجران نجات داده شده از آب های یونان. عکس: رویترز
مهاجران نجات داده شده از آب های یونان. عکس: رویترز


عبور مهاجران از کانال مانش

کانال مانش، از فرانسه تا بریتانیا با قایق های کوچک، مسیر دریایی است که از طریق آن تعداد زیادی مهاجران، از جمله مهاجران افغانستان به بریتانیا می‌آیند. علاوه بر تلاش بریتانیا برای جلوگیری از ورود این مهاجران، امسال ۴۵ هزار مهاجر از این مسیر وارد انگلستان شده اند که نسبت به سال گذشته چندین برابر شده است. ده ها هزار مهاجر در این مسیر دریایی نجات یافته اند. در ماه دسامبر تعدادی از مهاجران در دریا غرق شدند و ۴۳ تن دیگر نجات یافتند. سپس چهار مهاجر دیگر در دریا غرق شدند.


قایق مهاجران در کانال مانش. عکس: رویترز
قایق مهاجران در کانال مانش. عکس: رویترز


اخراج مهاجران افغان

از زمان حاکمیت طالبان، اخراج ده ها هزار شهروند افغان هر ماه از ترکیه و ایران با خشونت پلیس در برابر آنها از دیگر رویدادهای دردناک امسال است.


مهاجران اخراج شده از ایران. عکس: سازمان جهانی مهاجرت
مهاجران اخراج شده از ایران. عکس: سازمان جهانی مهاجرت


ترکیه کشوریست که هر هفته هزاران مهاجر افغان را اخراج می‌کند. یک مسوول طالبان از میدان هوایی کابل به رسانه ها گفت که هر روز یک یا دو هواپیمای اجاره ای حامل جوانان افغان به کابل فرستاده می شود. اداره مهاجرت ترکیه اعلام کرد که در ۹ ماه نخست سال جاری نزدیک به ۷۴ هزار مهاجر را به کشورهایشان بازگردانده است که بیشتر آنها افغان ها هستند.


 

در همین زمینه