صدها مهاجر به دلیل عدم پذیرش در مراکز پناهندگی در بلژیک در خیابان می خوابند.  عکس: آرشیف
صدها مهاجر به دلیل عدم پذیرش در مراکز پناهندگی در بلژیک در خیابان می خوابند. عکس: آرشیف

نزدیک به ۷۰۰ پناهجو که عمدتاً از أفغانستان، مراکش، الجزایر و سومالیا هستند، از شدت سرمای زمستان در یک ساختمان متروکۀ هفت طبقه در مرکز بروکسل پناه برده‌اند.

گفته می‌شود که از یک سال به این سو پناهجویان در بلژیک با بحران نبود سرپناه دست و پنجه نرم می‌کنند.

این در حالی است که مطابق به مادۀ ۳ کنوانسیون ژنو در مورد وضعیت پناهندگان، دولت‌ها مکلف به فراهم‌آوری سرپناه و تأمین حداقلی مخارج پناهجویانی‌اند که به کشور میزبان درخواست پناهندگی داده‌ باشند. اما گفته شده است که کشور بلژیک با استناد به پر بودن مراکز پذیرش پناهندگان در این کشور، به تعهد خویش پابند نمانده است.

همچنان گفته می‌شود که روزانه صدها پناهجو در مقابل دفتر پذیرش پناهجویان در بروکسل (فداسیل) صف می‌کشند و این نهاد تنها در ماه سپتمبر بیشتر از ۴ هزار درخواست پناهندگی دریافت کرده‌است.

هیتمانا ژان دو دیو ۴۱ سالۀ اهل بوروندی، یکی از پناهجویانی است که در این ساختمان متروکه زندگی می‌کند. او می‌گوید: « ما به حفاظت بین‌المللی نیاز داریم. مشخص نیست که دولت چه زمانی به ما سرپناه می‌دهد و یا هم هیچ‌گاه نمی‌دهد. اما صف درخواست دهنده‌ها به دفتر پناهندگی در بروکسل روز به روز دارد طولانی‌تر می‌شود.»

در همین حال عرفان‌الله رحیمی پناهجوی ۲۷ سالۀ افغان نیز یکی دیگر از پناهجویانی است که در این ساختمان متروکه در بروکسل به سر می‌برد. او می‌گوید که دو ماه پیش درخواست پناهندگی داده است و دفتر رسیدگی به پناهجویان او را به تاریخ ۱۸ جنوری به مصاحبه خواسته است؛ اما هنوز برای او سرپناهی در نظر گرفته نشده‌است.

بیشتر بخوانید: رویدادهای مهم مهاجرت در سال ۲۰۲۲

رحیمی می‌گوید: « در این فصل سرما در این‌جا کمپل برای خوابیدن نداریم. خدمات بهداشتی وجود ندارد. آب آشامیدنی نیست. گاهی هم این چیزها را مردم برای ما فراهم می‌کند.»

او همچنان افزود: « از دولت بلژیک می‌خواهیم که روند رسیدگی به درخواست پناهندگی را تسریع کند و به ما سرپناه بدهد.»

فواد صافی یکی دیگر از پناهدگان افغان است که از چندین ماه به این سو در بی‌سرپناهی به سر می‌برد و شکایت‌های مشابهی از وضعیت معیشتی در ساختمان متروک و روند اداری در فداسیل دارد. او می‌گوید که بسیاری از پناهجویان افغان‌ که امروزه در بلژیک شرایط بدی را می‌گذرانند، افسران نظامی حکومت سابق در افغانستان هستند.

این در حالی است که گفته می‌شود بلژیک همزمان با آن که به درخواست‌های پناهجویان آسیایی و افریقایی پاسخ رد داده است، از پناهجویان اوکراینی به خوبی پذیرایی کرده و مراحل اداری اقامت شان را به سرعت انجام داده‌است.

 

در همین زمینه