بر اساس یک گزارش تازه وزارت خارجه آلمان، وضعیت در ایران وخیم ارزیابی شده است. با وجود وضعیت نامناسب، حکومت آلمان ممنوعیت اخراج پناهجویان پذیرفته نشده را به ایران توصیه نمیکند.
حکومت آلمان در ارزیابی هایش در مورد ایران دریافته است که وضعیت حقوق بشر در این کشور مناسب نیست. اداره مهاجرت و پناهجویان آلمان فدرال (بامف) برای تصمیم گیری درباره درخواست های پناهجویان ایرانی از این گزارش استفاده میکند.
در این گزارش داخلی که نسخه ای از آن به دست خبرگزاری آلمان «دی پی ای» رسیده، آمده است که منتقدان حکومت ایران و فعالان کماکان تعقیب میشوند. این گزارش به شمار رو به افزایش موارد اعدام و مرگ های «روشن نشده» بازداشتی ها در زندانهای ایران اشاره شده است.
افزون بر این در واکنش به اعتراض ها که از اواسط ماه سپتمبر به اینسو در ایران ادامه دارند، میزان محکومیت به مرگ در موارد سیاسی افزایش یافته است. بر بنیاد این گزارش، حتی افرادی که در زمان ارتکاب به جرم خوردسال بوده اند، حکم اعدام در مورد آن ها اجرا شده است.
بیشتر بخوانید: انجمن نویسندگان آلمان خواهان پذیرش مخالفان حکومت ایران شد
عدم ممنوعیت اخراج در سطح ملی
به گزارش سازمان غیردولتی «PEN» از ماه سپتمبر سال ۲۰۲۲ بیش از ۱۸ هزار اعتراض کننده در ایران بازداشت شده و بیش از ۴۵۰ تن کشته شده اند.
این سازمان غیردولتی بر این تاکید کرد که حکومت آلمان باید در چارچوب یک برنامه ویژه امکان مهاجرت دگراندیشان ایرانی به آلمان را فراهم کند. برنامه های مشابهی برای پناهجویان اوکرایینی و کارمندان سابق محلی در افغانستان نیز وجود دارد.
به گفته خبرگزاری آلمان «دی پی ای»، در گزارش وزارت خارجه این کشور ممنوعیت اخراج یا دستور پذیرش عمومی درخواست های پناهندگی شهروندان ایرانی مطرح نشده است.
در ادامه گزارش وزارت خارجه آلمان آمده است: «تاثیر اعتراض های کنونی و سرکوب خونین آن ها بر عودت کنندگان احتمالی را نمیشود در حال حاضر به صورت قطعی ارزیابی کرد»، اما نویسندگان این گزارش این را میپذیرند که اخراج شدگان به ایران احتمالا (از سوی نهادهای حکومتی) تحت نظارت شدید قرار میگیرند.
بیشتر بخوانید: یک مرد ایرانی ساکن فرانسه در اعتراض به سرکوب معترضین در ایران، خودکشی کرد
تعداد اندکی از ایرانیان اخراج شده اند
به گفته وزارت داخله آلمان فدرال، آخرین مورد اخراج از این کشور به ایران به تاریخ ۱۳ اکتوبر سال ۲۰۲۲ انجام شده است، اما حکمی درباره ممنوعیت اخراج به ایران تا به حال به صورت رسمی صادر نشده است.
نانسی فیزر، وزیر داخله فدرال آلمان در ماه اکتوبر سال گذشته اخراج به تهران را «در وضعیت فاجعه بار حقوق بشر در ایران غیرمسئولانه خواند.»
یک ماه بعد از آن وزیران داخله ۱۶ ایالت آلمان در این باره به توافق رسیدند که «با توجه به وضعیت حقوق بشری فاجعه بار در ایران تا اطلاع ثانوی هیچ فردی به ایران اخراج نشود.»
این وزیران گفتند که «اخراج افراد خطرناک را کماکان در نظر می گیرند [...] در صورت لزوم پس از بررسی دقیق و (جداگانه) هر دوسیه.»
بیشتر بخوانید: ایالت نوردراین-وستفالن آلمان نمی خواهد پناهجویان رد شده ایرانی را اخراج کند
بیش از ۱۱ هزار ایرانی در آلمان حق اقامت قانونی ندارند، اما تعداد اندکی از آن ها اخراج شده اند. همزمان از زمان آغاز اعتراض ها در ایران در ماه سپتمبر سال گذشته، شمار شهروندان ایرانی که در آلمان خواهان حق پناهندگی میشوند، افزایش یافته است.
سازمان حامی پناهجویان «پرو ازول» هفته گذشته با توجه به وضعیت کنونی ایران و اشتباهات زیادی که بامف در مورد درخواست های پناهجویان ایرانی مرتکب شده است، خواهان این شد که نهادهای دولتی آلمان اخراج به این کشور را کاملا ممنوع کنند.