ساختمان های فروریخته در ترکیه پس از زمین لرزه  شدید، دوشنبه ۶ فبروری ۲۰۲۳. عکس: رویترز
ساختمان های فروریخته در ترکیه پس از زمین لرزه شدید، دوشنبه ۶ فبروری ۲۰۲۳. عکس: رویترز

تعداد قربانیان زلزله در ترکیه و سوریه در حال افزایش است. مقامات ترکیه روز سه‌شنبه اعلام کردند که بیش از ۵۰۰۰ تن در این حادثه کشته شدند. مهاجرانی که در ساختمان های غیراستاندارد در نزدیک مرز با سوریه زندگی می‌کردند نیز در میان کشته شدگان هستند. بر اساس گزارش ها، این حادثه بر پناهجویان افغان مقیم ترکیه نیز تاثیر گذاشته است.

صبح دوشنبه ۶ فبروری، زلزله شدیدی به درجه ۷.۷ مرز ترکیه و سوریه را لرزاند. مقامات ترکیه سه‌شنبه گفتند که در زمین لرزه شدید در جنوب شرق ترکیه و شمال سوریه بیش از ۵۰۰۰ تن کشته و هزاران تن دیگر زخمی شدند. در همین حال، مقامات و امدادگران سوریه از کشته شدن ۱۵۰۹ تن و زخمی شدن ۳۵۴۸ تن دیگر در سوریه خبر دادند.

بر اساس منابع، احتمال دارد که تعداد قربانیان این حادثه بیش از پیش افزایش یابد. اگرچه سردی هوا، بارش شدید باران و بارش برف مانع از امدادرسانی شده است، اما عملیات امداد و نجات همچنان در مناطق زلزله زده ادامه دارد و تیم های امدادی مشغول بیرون آوردن افراد از زیر ساختمان های فروریخته هستند.

ساختمان های غیر معیاری

بسیاری از آوارگان داخلی سوریه در میان قربانیان این حادثه هستند. اینها افرادی هستند که به دلیل جنگ به منطقه شمال سوریه مهاجرت کرده اند. روزنامه فرانسوی لیبراسیون نوشت: به گزارش دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل ۱،۸ میلیون تن از این گروه زیر خیمه زندگی می‌کنند.

تعداد آوارگان سوری در ترکیه به ۳،۵ میلیون تن می‌رسد. بلال طرابی خبرنگار تلویزیون فرانس ۲۴ دیروز دوشنبه گفت که نیم میلیون آواره سوری در شهر گازیانتیپ حضور دارند که بیشتر آنها در ساختمان های غیر استاندارد زندگی می‌کنند.

پناهجویان افغان نیز آسیب دیدند

همزمان دویچه وله می‌گوید به گفته یک شاهد عینی، این رویداد به شماری از پناهجویان افغان نیز آسیب رسانده است. علی هاشمی ساکن شهر مرعش ترکیه که خانه اش در اثر زلزله فروریخت، گفت: یک خانواده افغان زیر آجرهای این ساختمان هستند.

همچنین سهراب مبارز، پناهجوی افغان در ترکیه ساکن مالاتیا با انتشار ویدئویی در صفحه فیسبوک خود اعلام کرد که سه خانواده افغان زیر ساختمان فروریخته سقوط کرده و تنها یک کودک شش ساله نجات یافته است که او نیز در کما است.

یک مهاجر دیگر افغان در ولایت مرعش ترکیه مصروف امدادرسانی و عملیات نجات زلزله‌ زدگان است. او چشمدیدهای خود در مورد وضعیت زلزله زدگان به دویچه وله بازگو کرد. وی گفت: «ساختمان ها به شکل وحشتناکی روی هم فرو ریخته اند. هر جایی که برای امداد رسانی می‌رویم، صدای درخواست کمک از زیر این ساختمان های فرو ریخته بر می آید.»

محمد یوسف مهاجر پانزده ساله افغان که اکنون در ایران به سر می‌برد به مهاجرنیوز گفت: «من با دو تن از هم اتاقی هایم خواستیم تا از مرز ایران به ترکیه برویم اما از سوی پلیس ترکیه مورد لت و کوب قرار گرفتیم و پس برگشتیم. حالا که زلزله شده شاید یک بار دیگر تلاش کنیم زیرا پلیس مصروف زلزله زدگان است.»

آواره گان به دنبال سرپناه سرگردان هستند

پس از این حادثه بسیاری از آوارگان به دنبال سرپناه های جدید هستند. علی هاشمی به دویچه وله می‌گوید که اکنون با دیگر پناهجویان افغان در ترمینال است و می‌خواهد شهر ماراش را ترک کند. او می‌گوید: «دیگر سرپناهی برای زندگی نیست.»

ابواحمد پناهجوی سوری که هم اکنون در استانبول به سر می‌برد تا روز دوشنبه در انقره زندگی می‌کرد. او به مهاجرنیوز گفت که ساختمان محل زندگی بستگانش در اثر زلزله فروریخته است. وی می‌افزاید که به بستگانش آسیبی نرسیده است، اما اکنون به امید کمک سازمان های سوری به سمت ادلب می روند.

در ۱۷ اگست ۱۹۹۹ زمین لرزه ای در ترکیه بیش از ۱۷۰۰۰ کشته برجای گذاشت. پس از آن، این بزرگترین زمین لرزه در تاریخ ترکیه است. آب و هوای نا مناسب و سرد در این منطقه کوهستانی فرودگاه های اصلی اطراف شهر های دیاربکر و مالاتیا را فلج کرده است، جایی که برف بسیار شدید ادامه دارد و بازماندگان در سرما در بی سرپناهی به سر می‌برند.

 

در همین زمینه