سال گذشته، پس از آغاز جنگ در اوکراین، شماری از افغانهای مقیم این کشور نیز با مهاجران اوکراینی به کشور های دیگر منتقل شدند. آنها تلاش کردند تا به کشور های اروپایی نقل مکان کنند. یکی از خانم های مهاجر افغان که با خانواده اش از اوکراین تخلیه شده بود به آلمان پناهنده شده و از وضعیت مهاجرتش در این کشور با مهاجرنیوز مصاحبه کرده است.
الهه عظیمی مهاجر افغان، پس از تخلیه از اوکراین و مهاجرت دوباره، از وضعیت پناهندگی اش در آلمان سخن میگوید. او که قبلا در یکی از مراکز صحی در شهر کیف کار میکرد، پس از آغاز جنگ در اوکراین با خانواده اش به آلمان مهاجر شدند.
مهاجرنیوز سال قبل از چگونگی تخلیه این خانواده از مرز اوکراین گزارشی را تهیه کرده بود. آنها در جریان حمله به میدان هوایی شهر کیف از این شهر فرار کردند. به گفته وی سیستم های ترانسپورت بسته شده بودند اما با آنهم توانستند با هزاران مشکلات بالاخره خود را به مرز پولند رسانند.
در آن زمان او از برخورد دوگانه مقامات در هنگام تخلیه در برابر مهاجران اوکراینی و غیراوکراینی سخن گفته بود.
این مهاجر افغان به تازگی به مهاجرنیوز گفت: «یک سال میشود که با خانواده ام در آلمان به سر میبریم. اینجا وضعیت ما نسبتا خوب است.»
ویزای بشردوستانه دوساله برای اوکراینیها
الهه در حال حاضر در آلمان اقامت دو ساله دارد. به او مانند شهروندان اوکراینی ویزای موقت داده شده و در یکی از مراکز پذیرش همراه با مهاجران اوکراینی به سر میبرد.
به گفته او در مجموع، مهاجرانی اوکراینی و غیر اوکراینی که از اوکراین به آلمان تخلیه شده اند، در وضعیت قانونی قرار دارند. او گفت: «بنابر قوانین آلمان، کسانی که از اوکراین آمده اند در خواست پناهندگی نمیدهند. برای آنها ویزای بشردوستانه داده میشود.»
وی در مورد ویزای اقامت گفت: «مرا در ظرف چهار ماه ویزا دادند. با آنکه اقامت اوکراین را داشتم اما به مشکلات مواجه شدم زیرا هنوز پاسپورت اوکراینی را بدست نیاورده بودم. قبل از جنگ درخواست داده بودم و منتظر بودم که جنگ آغاز شد. بالاخره مجبور شدم نزد وکیل حقوقی بروم. وی به من گفت که نظر به قانون هر کسی که قبل از جنگ از اوکراین فرار کرده برای آنها اقامت دو ساله داده میشود. آنها شامل مهاجران اوکراینی و غیر اوکراینی میشوند. اگر وضعیت اوکراین خوب شد، پس بر میگردند، در غیر آن اسناد آنها تمدید میشود.»
او در پاسخ به پرسش مهاجرنیوز در مورد امکانات کار و سرپناهی که برای آنها داده شده است گفت: «ما در یک اپارتمانی که توالت و آشپزخانه مشترک دارد زندگی میکنیم. در این اپارتمان شهروندان اوکراینی نیز با ما هستند. تا وقتی که زبان آلمانی را خوب یاد بگیریم و یک کار دایمی پیدا کنیم، در همین اپارتمان دولتی خواهیم بود. در حال حاضر من و همسرم هفته یک بار، تنها جمعه ها کار میکنیم. در عین حال با سازمان های خیریه نیز به عنوان داوطلب همکاری مینماییم. پسرم سه ساله شد و به کودکستان میرود. او به زبان آلمانی حرف میزند و معلم های مهربان دارد.»
الهه که در بخش کمک های صحی سابقه کاری دارد، برخی اوقات مهاجران را در بخش های کمک های اولیه رهنمایی میکند.
او در مورد برخورد دوگانه برخی از مسوولان در برابر مهاجران دیگر و اوکراینی ها میگوید: «در اینجا یک تعداد محدود متعصب هستند و این یک امر معمولی است که در هر کشوری انسان های تنگ نظر وجود دارد. من چانس این را داشتم که به عنوان شهروند اوکراینی-افغان از امکانات بهتر مهاجرت برخوردار شوم. اما برای مهاجران دیگر اینطور نیست. آنهایی که در وضعیت غیر قانونی قرار دارند هرچند از اوکراین هم آمده باشند، از امکانات بهتر برخوردار نیستند.»
به گفته او، شرایط پناهندگی در آلمان نسبت به کشور های دیگر بهتر است اما با ازدیاد مهاجران اوکراینی، وضعیت مهاجران دیگر دشوار شده و امکانات نیز برای آنها کاهش یافته است.
«اگر اوضاع خوب شود، به اوکراین بر نخواهیم گشت»
به گفته الهه، اگر اوضاع در اوکراین بهتر شود، مهاجران نمیخواهند به آنجا بر گردند.
«اوکراین حالا مثل افغانستان شده است. اگر روزی جنگ تمام شود، راه برگشت نیست، زیرا امکانات بهتر زندگی فراهم نیست. همه چیز را باید از نو شروع کرد. برق نیست، شهر ها ویران شده است. اقتصاد به رکود مواجه شده است. حتا برخی از دوستان اوکراینی من می گویند که به کشور شان بر نمیگردند.»
او افزود: «من و همسرم به این نتیجه رسیدیم که اینجا بمانیم. دیگر از مهاجرت خسته شده ایم. نمی خواهیم که برای بار سوم مهاجر شویم. به همین دلیل حالا مصروف آموزش زبان آلمانی هستیم و برای یافتن کار دایمی تلاش میکنیم تا مستقل شویم. اگر اوضاع خوب شود، به اوکراین بر نخواهیم گشت.»
الهه در مورد برنامه هایش گفت: «در آینده میخواهم در یک مرکز تحقیقاتی صحی کار کنم. همسرم انجنیر است. به او گفته اند، هرچه زودتر زبان را یاد بگیرد در همین بخش برایش کار میدهند. اخیرا خانوده من نیز از افغانستان به آلمان رسیدند. این برای من یک خوشبختی بزرگ است.»
او از دشواری های مهاجرت میگوید: «دنیای مهاجرت پر از چالش هاست. آغاز زندگی از صفر در سرزمین نو، آشنایی با زبان نو و فرهنگ نو خیلی دشوار است.»
در همین مورد: برخی از افغان هایی که در اوکراین به سر می بردند دوباره مهاجر شدند
بر اساس آمار سازمان ملل متحد، از آغاز جنگ اوکراین، بیش از ۸ میلیون تن از اوکراین برای پناه بردن به کشورهای اروپایی فرار کرده اند.