صدها تن از خبرنگاران افغان در شرایط فاجعه باری در پاکستان و ایران گیر ماندهاند. گروهی از سازمانهای مدافع خبرنگاران در بریتانیا از معیارهای پذیرش و عدم اقدام دولت این کشور برای بیرون آوردن این خبرنگاران و انتقال آنها به بریتانیا انتقاد کردهاند.
در پایان هفته گذشته، اتحادیه متشکل از سازمانهای مدافع حقوق خبرنگاران در نامه به سویلا براورمن، وزیر داخه بریتانیا از عدم انتشار جزئیات برنامه اسکان مجدد افغانها (ACRS) و عدم حمایت از خبرنگاران افغان ساکن ایران و پاکستان انتقاد کردند.
این نامه را سازمانهای خبرنگاران و هنرمندان زیر سانسور (Index on Censorship)، سندیکای ملی خبرنگاران، سازمان بین المللی قلم و سازمان قلم بریتانیا امضا کردهاند.
مارتین برایت، سردبیر سازمان خبرنگاران و هنرمندان زیر سانسور گفت که بدون توضیحات درباره پیشرفت برنامه اسکان مجدد افغانها « حمایتی از افغانها صورت نخواهد گرفت و این موضوع خبرنگاران را در برابر تهدید ناپدید شدن، خشونت، زندان و قتل آسیب پذیر خواهد کرد.»
به گزارش گاردین، حدود ۲۰۰ روزنامه نگار افغان، که بیشتر شان زنان هستند، از تهدید طالبان به پاکستان و ایران فرار کردهاند. این خبرنگاران میگویند که به دلیل به پایان رسیدن ویزههای شان یا محدودیت در تمدید آن با خطر اخراج روبرو شدهاند و یا مورد تهدید و خشونت قرار گرفتهاند.
سازمان خبرنگاران و هنرمندان زیر سانسور که با ۳۵ تن از روزنامه نگاران افغان ارتبط مستقیم و محرمانه دارد گفت که یک تن از زنان خبرنگار که در پاکستان به سر میبرد، بارها سوی هواداران طالبان یا به دلیل قومیت خود مورد تهدید و آزار قرار گرفته است. در یک مورد این خانم در جاده مورد حمله و آزار جنسی قرار گرفته است.
یک زن خبرنگار دیگر که به صورت آشکار از طالبان انتقاد میکرد، با یک کودک پنج ماههاش در فقر شدیدی در پاکستان زندگی میکند و یک خبرنگار زن جوان و شناخته شده نیز در یک منطقه فقیرنشین به سر میبرد و روزها از دسترسی به غذا محروم است. به گفته این خبرنگار «تبعیض، نژادپرستی، دشمنی و پیشداوریهای زیادی در مورد افغانها به ویژه زنان در جامعه پاکستان وجود دارد.»
برنامه اسکان مجدد افغانهای تحت تهدید بعد از سقوط حکومت افغانستان به دست طالبان در در پایان ماه اگست ۲۰۲۱ از سوی بوریس جانسون،نخست وزیر بریتایتانیا اعلام شد. بریتانیا در جریان عملیات تخلیه، تعدادی از مدافعان حقوق بشر، حقوق زنان و روزنانه نگاران را از افغانستان تخلیه کرد.
در مرحله آغاز رسمی برنامه اسکان مجدد در جنوری ۲۰۲۲، این برنامه در مرحله دوم به افغانهای ساکن پاکستان و ایران نیز گسترش یافت.
به گزارش گاردین، بخش سوم برنامه که قرار است در سال روان آغاز گردد به اسکان مجدد و انتقال خبرنگاران اولویت خواهد داد اما به گفته سازمانهای مدافع خبرنگارن جزئیاتی در این مورد منتشر نه شده است.
حکومت بریتانیا گفته است که جزئیات بخش سوم برنامه اسکان مجدد به زودی اعلام خواهد شد اما سازمانهای مدافع خبرنگاران خواهان تسریع انتشار این جزئیات هستند.
بنابر ارقام منتشر شده، بریتانیا حدود ۲۴ هزار ۵۰۰ تن افغان از جمله خبرنگاران را از افغانستان بیرون برده و به ۷ هزار فرد آسیب پذیر در ترک افغانستان کمک کرده است.