بنیاد آرمان شهر و چهل گیس به همکاری فدراسیون بینالمللی حقوق بشر به مناسبت هشت مارچ برنامهیی را زیر عنوان «زن، زندگی، آزادی» در موزۀ سن پییر در پاریس به راه انداختند. این برنامه صبح روز چهار شنبه با اشتراک برخی از فعالین فرهنگی، شاعران و نویسندگان اهل فرانسه، افغانستان و ایران افتتاح شد.
این برنامه دو روز (۸ و ۱۲ مارچ) ادامه خواهد داشت و در آن میزگردهایی با تمرکز برمسایل زنان افغانستان و ایران راهاندازی خواهد شد. در روز نخست این برنامه فیلم مستند «افسانهٔ سرمنگسک» که در واقع بازگو کنندهٔ امیدها و نگرانیهای روشنفکران افغانستان است، نمایش داده شد و شب شعری در ستایش مقاومت زنان افغانستان و ایران با اشتراک شاعران فرانسوی، افغانستانی و ایرانی برگزار شد.

در حاشیهٔ این برنامه، نمایشگاه عکسهایی از مریم اشرافی عکاس ایرانی زیر نام «برخاستن از میان ویرانهها و رقصیدن میان گلولهها» و پوسترهای از کارهای گرافیکی هنرمندان جهان در پیوند به زنان افغانستان و ایران به نمایش گذاشته شدهاست.
در همین حال، مریم اشرافی در پیوند به نمایشگاه عکسهایش در این برنامه میگوید: «این عکسها در سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۸ در کردستان عراق و سوریه گرفته شده و بیشتر به نقش زنان کُرد از ریشهٔ ژن، زیان آزادی میپردازد.» به گفتهٔ خانم اشرافی این نمایشگاه تا یک ماه ادامه خواهد داشت و در این مدت دیوار کارهای گرافیکی هنرمندان با درونمایهٔ زن، زندگی آزادی رنگینتر خواهد شد.
نمایش فیلمهای «افسانه سرمنگسک» و «دختران»
از سویی هم خانم گیسو جهانگیری، رییس بنیاد آرمان شهر و نایب رییس فدراسیون بینالمللی حقوق بشر که از برگزار کنندههای اصلی این برنامه است، میگوید: «ما به مناسبت ۲۷ سالگی بنیاد آرمان شهر و در ادامهٔ فیستوال فیلم زنان که در هرات پایهگذاری کردیم، این ۸ مارچ را خواستیم در پاریس جشن بگیریم. ما در این برنامه دو نمایشگاه به راه انداختهایم که یکی نمایشگاه عکسهای خانم مریم اشرافی از زنان کردستان عراق سوریه است و دیگری دیوار کارهای گرافیستی هنرمندان با درونمایهٔ زن، زندگی آزادی. برنامه در روزهای ۸ و دوازده مارچ ادامه خواهد داشت که در جریان این برنامه دو فیلم «افسانهٔ سرمنگسک» و «دختران» نمایش داده خواهد شد.» خانم جهانگیری همچنان میافزاید که فیلم نخست بر پایهٔ مصاحبههای روشنفکران افغانستان در سال ۲۰۱۷ از سوی بنیاد آرمان شهر ساخته شده و فیلم دوم (دخترها) در پیوند به امیدها، ترسها و رویاهای دختران مکتب در ایران تهیه شدهاست.

بانو جهانگیری همچنان میافزاید که در روز دوم و پایانی این برنامه نیکوداشتی از فروغ فرخزاد، شاعر معاصر زبان فارسی را به عنوان زن آزاده و دیگراندیش خواهند داشت.
خانم شکریه حیدر، رییس نهاد نگار و یکی از فعالین حقوق زنان که از اشتراک کنندههای این برنامه است، میگوید: «ما در حالی از ۸ مارچ تجلیل میکنیم که زنان سرزمین ما در افغانستان به گونهٔ زندانی به سر میبرند و همزمان با هیولای طالب و گرسنگی مبارزه میکنند. این روز در واقع روز زنان مبارز است. روز زنان جوان و قهرمانی است که با تحمل فشارهای گوناگون در جادههای کابل در مقابل تحجر و افراطیت مبارزه میکنند.»
خانم حیدر همچنان میافزاید که صدای آزادیخواهی زنان افغانستان که در زیر سایهٔ رژیم خونخوار طالبان بلند میشود، هرچند به لحاظ کمیت ناچیز باشد، درخور ستایش و قابل تأمل است.
برای آگاهی بیشتر:
https://www.40braids.org/femme-vie-liberte-2023