عکس آرشیف: تظاهرات مخالفان اخراج مهاجران به رواندا در مقابل وزارت داخله کشور بریتانیا. عکس از رویترز
عکس آرشیف: تظاهرات مخالفان اخراج مهاجران به رواندا در مقابل وزارت داخله کشور بریتانیا. عکس از رویترز

یک پیلوت پیشین ارتش افغانستان که با نیروهای بریتانیایی در افغانستان همکار بوده و حال در بریتانیا به سر می‌برد، در معرض اخراج به رواندا قرار گرفته است. حکومت بریتانیا به تازگی اعلام کرده است مهاجرانی را که با کشتی و از طریق کانال مانش وارد این کشور می‌شوند اخراج و ورود دوباره آن‌ها به بریتانیا را ممنوع خواهد کرد.

روزنامه ایندیپندیت روز یکشنبه در گزارشی نوشت که وزارت داخله بریتانیا به این دلیل که پیلوت یاد شده از قبل از ورود به بریتانیا در کشورهای امنی مانند ایتالیا، سوئیس و فرانسه به سر برده، در ایمیلی به او هشدار داده که این موضوع «تاثیراتی» جدی بر سرنوشت او خواهد داشت.

به گزارش روزنامه، اگرچه مقام‌ها تا کنون تصمیم نهایی خود درباره این پیلوت را اعلام نکرده‌انداما به او تذکر داده‌اند که این احتمال وجود دارد که او را به رواندا بفرستند.

حکومت بریتانیا به تازگی قانونی را به تصویب رسانده که بر مبنای آن افرادی که با کشتی‌های کوچک و به گونه غیرقانونی از طریق کانال مانش وارد این کشور می‌شوند به رواندا یا کشورهای مبدا اخراج می‌شوند. حکومت همچنین بازگشت این افراد به بریتانیا را ممنوع خواهد کرد. این در حالیست که در سال ۲۰۲۲ بیش از ۹۰۰۰ مهاجر افغان از طریق کانال مانش به بریتانیا رفته‌اند.

در همین زمینه: کانال مانش: سال گذشته بیش از ۸۶۰۰ مهاجر افغان با کشتی وارد بریتانیا شده‌اند

«بعد از سقوط افغانستان چه راه مطمئن و قانونی [برای خروج] وجود دارد؟»

پیلوت افغان که در یک هوتل در بریتانیا به سر می‌برد به روزنامه گفته است که راهی دیگری برای آمدن به بریتانیا نداشته است: «بعد از سقوط افغانستان چه راه مطمئن و قانونی وجود داشت؟ شما روز اول به عنوان کشور دوست و برادر وارد افغانستان شدید و حال که روز بد رسیده، باید تعهد دوستی و همکاری تان را رعایت کنید.»

به گفته این پیلوت، که خانواده‌اش هنوز در افغانستان به سر می‌برد، شمار زیادی از نظامیان پیشین افغانستان در موقعیتی مشابه در معرض اخراج به رواندا یا افغانستان قرار دارند.

روزنامه نوشته است که پیلوت یاد شده ۳۰ ماموریت نظامی علیه طالبان انجام داده و به عنوان یک نظامی «وطن‌پرست برای ملت‌اش» مورد تحسین نیروهای بین المللی در افغانستان قرار گرفته و حال نیز از سوی افسران بریتانیایی و امریکایی حمایت می‌شود.

رودنی لیبراتو، یک کارمند وزارت امور خارجه امریکا که پیلوت افغان زیر دست او کار کرده در نامه‌ای به وزارت داخله بریتانیا نوشته که او «جانش را برای توسعه کشورش و حمایت از نیروهای بین المللی در افغانستان» به خطر انداخته است.

ریچ کمپ، یک افسر پیشین نیروهای بریتانیایی در افغانستان گفته است که بریتانیا اقدامات خوبی را برای حمایت از افغان‌ها در معرض خطر انجام داده اما باید تلاش‌های ممکن و بیشتری را انجام دهد.

در همین زمینه: عملیات تخلیه از افغانستان: هشت خبرنگار افغان علیه دولت بریتانیا شکایت کردند

۱۱ هزار همکار محلی با تکیه بر برنامه اسکان مجدد به بریتانیا رفته‌اند

حکومت بریتانیا در چارچوب برنامه حمایت و اسکان مجدد (ARAP)، که قبل از به قدرت رسیدن دوباره طالبان اعلام شده بود، تعهد کرده که همکاران محلی نیروهای خود در افغانستان را به بریتانیا منتقل خواهد کرد.

فعالان اجتماعی امیدوارند که دوسیه پیلوت افغان در بخش «موارد خاص» این برنامه بررسی گردد.

 به نوشته ایندیپندیت، تا کنون ۱۱ هزار تن از این برنامه سود برده‌اند اما ۴۳۰۰ تن دیگر از جمله خانواده‌های شان در انتظار به سر می‌برند. بریتانیا یک برنامه اسکان مجدد برای سایر شهروندان افغان‌های تحت تهدید (ACRS) را نیز اعلام کرده اما گفته می شود تا کنون فقط ۲۲ تن در این برنامه به بریتانیا رفته‌اند.

کلر موزلی بنیانگذار سازمان خیریه (Care4Calais) که از پیلوت افغان حمایت می‌کند از حکومت بریتانیا خواسته است به جای تهدید اخراج به رواندا، زمینه مهاجرت امن مهاجران به این کشور را فراهم کند؛ اقدامی که به گفته او «عبور [ از کانال مانش] با کشتی را متوقف و قاچاقبران انسان را ورشکست خواهد کرد و مهمتر از همه، زندگی انسان‌ها را نجات خواهد داد.» 

بیشتر بخوانید: آیا رواندا میزبان مناسبی برای پناهجویان است؟

 

در همین زمینه