با تغییر و تحول بحران مهاجرت و اثرگذاری آن بر کشورهای متفاوت اروپایی، ورود مهاجران به اروپا همچنان ادامه دارد. در این مقاله، مهاجر نیوز به آسیبپذیرترین پناهجویان ــ کودکان ــ نگاهی آماری میاندازد.
بر بنیاد گزارش مشترک کمیساریای عالی ملل متحد برای پناهندگان، یونیسف و سازمان بینالمللی مهاجرت منتشر شده در ماه فبروری ۲۰۱۸، در حدود ۲۹۰۰۰ کودک مهاجر و پناهجو در سال ۲۰۱۷ به اروپا آمدهاند. اکثریت ۵۸ درصدی (۱۴۸۰۰) این کودکان که بین ماههای جنوری و سپتامبر رسیدهاند، کودکان تنهایی اند که معمولاً به آنها کودکان پناهجوی بدون سرپرست (Unaccompanied Asylum Seeking Children یا UASC) میگویند.
بین ماههای جنوری و سپتامبر سال گذشته، ۷۲۵۷ کودک به جزایر یونان رسیدهاند و یازده درصد یا ۸۳۸ تن آنها کودکان پناهجوی بدون سرپرست بودهاند. حدود ۵۵۲ کودک دیگر در عین زمان به بلغاریا رسیدهاند و ۱۵۴ تن یا بیست و هشت درصد آنان نیز بیسرپرست بودهاند. در عین حال، ۲۴۳۰ کودک دیگر از طریق دریا و راههای زمینی به اسپانیا رسیدهاند اما درباره اینکه چه تعداد آنها کودکان پناهجوی بدون سرپرست بودهاند وزارت داخله اسپانیا چیزی نگفته است.
بیشترین تعداد مهاجران زیر سن و بدون سرپرست در ایتالیا
مقامات ایتالیایی بالاترین شمار کودکان زیر سن و بدون سرپرست را ثبت کردهاند. از میان ۱۵۱۴۰ کودکی که بین جنوری تا سپتامبر ۲۰۱۷ به آنجا رسیدهاند، در حدود ۹۲ درصد یا ۱۳۸۶۷ تن کودکان پناهجوی بدون سرپرست بودهاند.
اکثریت کودکان پناهجوی بدون سرپرست از کشورهای افریقایی به اروپا آمدهاند. گینه با ۱۷۹۵ یا ۱۲ درصد بیشترین کودک مهاجر را به ایتالیا فرستاده است. کشورهای بعدی عبارت اند از: ساحل عاج با ۱۴۷۴ یا ده درصد، و گامبیا و بنگلادیش با ۱۳۷۶ و ۱۳۰۲ تن. در میان این پناهجویان به کودکان نایجریایی، سنگالی، اریتریایی و سومیالی نیز میشود اشاره کرد.
کودکانی که با خانواده سفر میکنند
بیشترین شمار کودکانی که در سال ۲۰۱۷ با خانواده یا افراد بالغ سفر کرده و به ایتالیا، اسپانیا، بلغاریا و یونان رسیدهاند، کودکان سوری بودهاند.
به گفته کمیسیاری عالی ملل متحد برای پناهندگان، در حدود ۴۸۲۷ یا ۴۱ درصد اطفالی که با خانواده یا افراد بالغ آمدهاند اهل سوریه بودهاند. کودکان عراقی با پانزده درصد یا ۱۷۰۰ تن دومین گروه را تشکیل میدهند. سومین گروه کودکان افغان هستند که نه درصد یا ۱۰۳۸ تن بودهاند.
جنس و سن کودکان پناهجو
در تمامی کشورهای پذیرنده در سال ۲۰۱۷، تعداد پسرها بیشتر از دخترها بوده است. به طور متوسط، در برابر هر هفت پسر سه دختر وارد اروپا شدهاند.
در ایتالیا، یونان و بلغاریا، اکثریت کودکان پناهجوی بدون سرپرست میان پانزده تا هفده سال داشتهاند.
از میان ۶۸۳۷ کودکی که با خانواده یا افراد بالغ به یونان و بلغاریا رسیدهاند، ۳۴ درصد میان صفر تا ۴، ۴۷ درصد میان ۵ تا ۱۴ و ۲۰ درصد میان ۱۵ تا ۱۷ سال داشتهاند. با اینکه آمار سنی درباره کودکان پناهجو در ایتالیا در دسترس نیست، اما شمار آنها (حدود هشت درصدی که از طریق راه مرکزی مدیترانیه آمدهاند) کم به نظر میرسد.
درخواستهای پناهندگی کودکان در اروپا کاهش مییابد
کشورهای عضو اتحادیه اروپا در حدود ۱۶۱۰۸۷ درخواست پناهجویی کودکان را میان ماههای جنوری تا سپتامبر ۲۰۱۷ دریافت کردهاند. آلمان، با ۴۰ درصد (۶۸۴۴۱) درخواست در رأس این کشورها است. کشورهای ایتالیا در حدود ۱۶۰۷۷، یونان ۱۴۴۶۵، فرانسه ۱۴۰۸۵، اتریش ۹۳۱۰، سویدن ۶۵۶۴، اسپانیا ۵۴۴۰، بریتانیا ۵۴۳۵ و سویس ۵۰۵۰ درخواست پناهندگی دریافت کردهاند.
شمار درخواستهای پناهندگی کودکان پناهجو در کشورهای آلمان، اتریش، بریتانیا و سویس در مقایسه با ۲۰۱۶ کاهش یافته است. با این حال، شمار کودکان پناهجو در اسپانیا، ایتالیا، فرانسه و یونان بلند رفته است. به طور مثال، شمار کودکان پناهجو در اسپانیا در ربع سوم سال ۲۰۱۷، چهار مرتبه بیشتر از سال قبل از آن است. در همین حال، ایتالیا، فرانسه و یونان نیز شاهد افزایش پنج درصدی یا ۶۰۱۲ تن بوده است.
از میان پناهندگان، ۶۰ درصد میان سنین صفر تا پنج کودکان اند و یازده درصد یا ۷۵۱۴ تن کودکان پناهجوی بدون سرپرست. بیش از نیمی از این کودکان از کشورهای سوریه، افغانستان، عراق و اریتریا هستند.
مشکلات پیش رو
در حدود ۱۶۴۰۰۰ پناهجو و مهاجر، به شمول ۲۹۰۰۰ کودک در سال ۲۰۱۷ وارد اروپا شدهاند. آنها به ۱ اعشاریه ۴ میلیون مهاجر، به شمول ۳۶۰۰۰۰ کودک، در سال ۲۰۱۵ و ۳ اعشاریه ۶ میلیون تن دیگر که در سال ۲۰۱۶ به اتحادیه اروپا رسیدهاند، پیوستهاند.
در حالی که بحران مهاجرت در اروپا در حال تحول است و به تمامی کشورها سرایت میکند، ورود مهاجران تازه و مشکلات اداری، سیاسی و بشردوستانه نیز بیشتر میشود. یکی از پیچیدهترین مسائل در این میان چگونگی برخورد با پناهجویان یا مهاجران زیر سن و بدون سرپرستی است که از سال ۲۰۱۵ به این سو به اروپا رسیدهاند.